Thumbnail
Κινητοποίηση στο 73ο Δημοτικό Σχολείο

Αφροδίτη Τζιαντζή

Γονείς, μαθητές και κινήσεις πόλης θα βρίσκονται έξω από το 73ο Δημοτικό Σχολείο στα Πετράλωνα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σε μαζική κινητοποίηση για να μείνει το σχολείο δημόσιο και να φύγει από το χώρο η ΓΕΧΑ - Ενωση Γονέων Χριστιανική Αγωγή.

Το 73ο Δημοτικό σχολείο βρίσκεται ομολογουμένως σε περιοχή-φιλέτο: Στον πεζόδρομο της οδού Τρώων 2, στους πρόποδες του Φιλοπάππου, μέσα στο πράσινο, με θέα-πιάτο όλη την Αθήνα ως το Σαρωνικό, θα μπορούσε να είναι ένα πανέμορφο, γραφικό αλλά και σύγχρονο σχολείο. Αν δεν υπήρχε ένα όχι και τόσο αμελητέο πρόβλημα: Σχεδόν οι μισές αίθουσες του σχολείου παραμένουν κλειδαμπαρωμένες, εγκαταλειμμένες και σε άθλια κατάσταση, καθώς τα κλειδιά εξακολουθεί να έχει η θρησκευτική οργάνωση ΓΕΧΑ, που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το χώρο. Το Δημόσιο στο οποίο ανήκει η έκταση  έχει ζητήσει επανειλημμένως την απομάκρυνσή της ΓΕΧΑ, ήδη από το 1981, με Πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής, που επικυρώθηκε δύο φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά ποτέ δεν εκτελέστηκε.

Αντί γι'αυτό η Χριστιανική Αγωγή έχει στραφεί κατά του Δημοσίου, σε μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη, με αποκορύφωμα την προσφυγή στον Αρειο Πάγο, που εκδικάζεται τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, διεκδικώντας την κυριότητα του χώρου. Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί στη ΓΕΧΑ το 1952 από το Υπουργείο Γεωργίας με σκοπό την αναδάσωση, όμως αναδάσωση δεν έγινε ποτέ. Αντί γι'αυτό χτίστηκαν παράνομα κτίσματα, τα οποία φρόντισε να νομιμοποιήσει το καθεστώς της χούντας,  προχωρώντας σε άρση της αναδάσωσης τον Ιούνιο του 1967, μόλις δύο μήνες μετά το Απριλιανό Πραξικόπημα. Το 1979 η ΓΕΧΑ πουλάει το ένα κτίριο στον ΟΣΚ, όπου στεγάζεται σήμερα το 77ο δημοτικό σχολείο. Το 1981 το υπουργείο Γεωργίας ανακαλεί το παραχωρητήριο και το 1985, μετά από κινητοποιήσεις των γονέων εγκαθίσταται στο δεύτερο κτίριο το 73ο Δημοτικό. Ομως έκτοτε καμία δημόσια υπηρεσία δεν αναλαμβάνει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Διοικητικής αποβολής, εξαναγκάζοντας τους μαθητές σε μια ιδιότυπη «συγκατοίκηση» με τη Χριστιανική Αγωγή, που θυμίζει περισσότερο ομηρία.

Η τεχνική σχολή Αγιος Βασίλειος έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, όμως οι σκουριασμένες ταμπέλες  παραμένουν όπως και τα επίσης σκουριασμένα κάγκελα και τα σπασμένα τζάμια στους χώρους που καταλαμβάνει η ΓΕΧΑ χρησιμοποιώντας τους ως αποθήκες. Οπως καταγγέλουν γονείς, μέλη της ΓΕΧΑ έχουν τα κλειδιά του σχολείου και μπαινοβγαίνουν όποτε  θέλουν, ενώ κάνουν χρήση της αίθουσας τελετών, συχνά παρεμποδίζοντας τις σχολικές δραστηριότητες.  Επιπλέον το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι εις βάρος της ασφάλειας και της συντήρησης του σχολικού κτιρίου, αφού κάθε επιδιόρθωση πρέπει να περάσει από μια δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Οπως μας λένε ενδεικτικά οι γονείς οι κλειδαμπαρωμένες από τη ΓΕΧΑ αίθουσες είναι εστίες μόλυνσης, με ποντίκια και κατσαρίδες, ενώ δεν τις ανοιγουν ούτε καν για να γίνει μυοκτονία, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των μαθητών.

«Οι πράξεις της ΓΕΧΑ καθόλου δε συμβαδίζουν με τις αρχές της χριστιανικής αγάπης που θεωρητικά πρεσβεύουν. Να θέλουν δηλαδή ένα δημόσιο σχολείο να γίνει ιδιοκτησία τους», μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Μίρα Σπαρτινού. «Εμείς θα αντισταθούμε στις διαθέσεις της ΓΕΧΑ,  θεωρώντας αυτονόητο ότι το σχολείο μας πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και να φύγει η οργάνωση αυτή, που διόλου χριστιανικά δεν συμπεριφέρεται. Φοβόμαστε πολύ ότι το σχολείο μας περάσει στην ιδιοκτησία της ΓΕΧΑ,  μπορεί αύριο να το κλείσει».

Στο πλευρό των γονέων και των μαθητών του 73ου είναι ο  ο σύλλογος διδασκόντων Παρθενώνας, η Ενωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας, συλλογικότητες της περιοχής όπως το Στέκι Θρυαλλίδα,  η Ανοιχτή Πόλη, η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας κ.α.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

klimt
Γκούσταβ Κλιμτ: Χαμένος πίνακας του πουλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ – Ποιος είναι
Χαμένος πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ πουλήθηκε για 30 εκατ. ευρώ – Αμφιβολίες για την προέλευσή του
Γκούσταβ Κλιμτ: Χαμένος πίνακας του πουλήθηκε έναντι 30 εκατ. ευρώ – Ποιος είναι
Αττικό νοσοκομείο
Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του διέταξε το Αττικό Νοσοκομείο
ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση του νοσοκομείου
Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του διέταξε το Αττικό Νοσοκομείο
mathitis-sxoleio.jpg
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
Τα παιδιά πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο ένας μαθητής να καταλήξει στο Νοσοκομείο Λαμίας, έχοντας σπασμένο δόντι
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι