Thumbnail
Το νέο σχέδιο προσλήψεων

Σε δεκαέξι σελίδες περιγράφεται το νέο σχέδιο προσλήψεων στη δημόσια Παιδεία, το οποίο παρέδωσε πριν από λίγο στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής. Με την κατάθεση της πρότασης, ξεκινά μια νέα μάχη για εκσυγχρονισμό του καταλόγου διοριστέων όπου περιμένουν σειρά για διορισμό πάνω από 45.500 υποψήφιοι εκπαιδευτικοί. Μάθετε τις λεπτομέρειες του σχεδίου Καδή για τις εξετάσεις, τη μεταβατική περίοδο, τη βαρύτητα των διαφόρων κριτηρίων και την παιδαγωγική κατάρτιση.

Στοιχεία της νέας πρότασης – Διπλασιάζεται η βαρύτητα που αποδίδεται στην εμπειρία, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο. Η πρόνοια αυτή θα ευνοήσει κυρίως τους συμβασιούχους, έκτακτους και αντικαταστάτες, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία, αφού ουσιαστικά θα τους δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα. – Η μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ισχύει ο υφιστάμενος κατάλογος (πίνακας Α) και ο νέος κατάλογος (πίνακας Β) που θα καταρτίζεται στη βάση συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων, θα είναι συνολικής διάρκειας οκτώ ετών. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι: 1) Τα δύο πρώτα χρόνια θα ισχύει μόνο ο παλιός κατάλογος και 2) τα υπόλοιπα έξι οι διορισμοί θα γίνονται με ένα σταθερό, υψηλό ποσοστό από τον πίνακα Α. Ειδικότερα, η αναλογία θα είναι 70% από τον πίνακα Α και 30% από τον πίνακα Β και για τα έξι χρόνια. – Η προϋπηρεσιακή επιμόρφωση των καθηγητών μετεξελίσσεται σε παιδαγωγική κατάρτιση την οποία αναλαμβάνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Η πρόταση προνοεί διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αντιμετωπιστούν ενστάσεις των οργανώσεων. Π.χ. εάν κατά τα πρώτα χρόνια προσφοράς του προγράμματος παρατηρηθεί μαζική συμμετοχή υποψηφίων, ώστε το Παιδαγωγικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, τότε θα προκηρύσσεται ανοικτός διαγωνισμός για εξεύρεση συνεργατών (άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα) με το χαμηλότερο κόστος. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο το γεγονός ότι η επιτυχής παρακολούθηση της παιδαγωγικής κατάρτισης δεν θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στον πίνακα Β, παρά μόνο για διορισμό. Έτσι ο υποψήφιος θα μπορεί να το παρακολουθήσει όταν κρίνει ότι πλησιάζει η σειρά του για διορισμό. – Κάθε δύο χρόνια θα διεξάγονται γραπτές εξετάσεις. Ο βαθμός του υποψηφίου θα ισχύει για οκτώ χρόνια, συνεπώς με το τέλος της περιόδου αυτής, εάν δεν έχει διοριστεί μόνιμα, θα πρέπει να παρακαθήσει εκ νέου στις εξετάσεις. Επίσης, θα μπορεί να δώσει εξετάσεις και νωρίτερα για βελτίωση του βαθμού του. Ας σημειωθεί ότι οι εξετάσεις είναι απαραίτητο προσόν όχι μόνο για τους μόνιμους αλλά και για τους έκτακτους διορισμούς. – Μειώνεται ελαφρώς η βαρύτητα που αποδίδεται στα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά και άλλα), μετά και τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί, ότι οι υποψήφιοι θα αναγκάζονται να σπαταλούν διαρκώς χρόνο και χρήμα για απόκτηση τίτλων σπουδών. – Οι υποψήφιοι που βρίσκονται στον πίνακα Α θα μπορούν να εγγραφούν ταυτόχρονα και στον πίνακα Β (βάσει των σχετικών κριτηρίων) και κατ’ επέκταση να διεκδικούν θέση και από τους δύο καταλόγους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αντισυνταγματική η διαφορετική μεταχείριση Η εισήγηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2013, για να δοθεί πλεονέκτημα σε συμβασιούχους, έκτακτους και αντικαταστάτες δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όπως αποφάνθηκε η Γενική Εισαγγελία.

Σχετική γνωμάτευση ζήτησε ο υπουργός, σε μια προσπάθεια διασφάλισης των ήδη υπηρετούντων στην εκπαίδευση. Στην επιστολή του, ο κ. Καδής σημείωνε μεταξύ άλλων:  «Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 Δεκεμβρίου 2013, υπήρξε η εισήγηση όπως δοθεί ένα πλεονέκτημα για πρόσληψη των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών με το καθεστώς συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη. Η πολιτική θέση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι γι’ αυτές τις ομάδες εκπαιδευτικών θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευαισθησία, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο δημόσιο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια καθώς και το γεγονός ότι το κράτος έχει επενδύσει στην επιμόρφωσή τους και στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει. Η πρόταση που κατατέθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση συνδέεται με το καθεστώς αορίστου χρόνου για τους εκπαιδευτικούς που συμπληρώνουν 30 μήνες προϋπηρεσίας ως έκτακτοι στη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς την εξαίρεση οποιουδήποτε από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Έχοντας υπόψη τα νομικά ζητήματα που πιθανόν να εγερθούν από την υιοθέτηση, θα παρακαλούσα όπως έχω τη γνωμάτευσή σας… κατά πόσο μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρωμένους 30 μήνες συνολικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και ένταξή τους σε ξεχωριστό κατάλογο από τον όποιο θα διορίζονται». > Η Νομική Υπηρεσία, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, αποφάνθηκε ότι η εισήγηση όπως δοθεί πλεονέκτημα για πρόσληψη των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών με το καθεστώς συμβασιούχου, έκτακτου και αντικαταστάτη «είναι αντίθετη με την αρχή της ισότητας, η οποία αποτελεί συνταγματική επιταγή, θεμελιωμένη στο άρθρο 28 του Συντάγματος».



 Όλο το νέο σχέδιο διορισμών στην Κύπρο (16 σελίδες) : http://media.philenews.com/PDF/sxedio.pdf


Πηγή: philenews/Ο Φιλελεύθερος (μέσω http://xenesglosses.eu/)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα
Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία κατά βουλευτή απήγγειλε ο Εισαγγελέας
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα