Thumbnail
ΟΛΜΕ

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

[email protected] 

Αθήνα, 30/6/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)

Για την Τράπεζα Θεμάτων

            Συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς έδωσε η αυστηροποίηση του νέου συστήματος προαγωγής των μαθητών και η τράπεζα θεμάτων του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13 για το λεγόμενο Νέο Λύκειο.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ποσοστό αποτυχίας πάνω από 25, το οποίο ανά σχολείο ή μάθημα προσεγγίζει το 40 ή και παραπάνω. Αν εξειδικεύσει κανείς τα ποσοστά μετεξεταστέων ανά περιοχή της χώρας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι στις λαϊκές περιοχές του λεκανοπεδίου και όλης της χώρας, η σχολική απόρριψη είναι τουλάχιστον διπλάσια από το μέσο όρο. Το νέο σύστημα και η τράπεζα θεμάτων, με τη δυσκολία και την εντατικοποίηση που έφεραν, παράλληλα με τη διογκωμένη ύλη και την αντικειμενική αδυναμία να καλυφτεί, λόγω των κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών ή λόγω άλλων λειτουργικών προβλημάτων (μεταφορά μαθητών κ.ά.), δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Ο εξεταστικός μαραθώνιος υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και οδηγεί στην έξοδο από το λύκειο την πλειοψηφία της μαθητικής νεολαίας. Δεν είναι μυστικό πως πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας ήταν να αναγκαστούν τα παιδιά να αφήσουν το σχολείο για να περάσουν στο πλέγμα μαθητείας-δωρεάν εργασίας των ΣΕΚ (που παραμένουν στα χαρτιά) ή να γίνουν πελάτες των σχολαρχών ΙΕΚ. Για αυτό χτυπήσανε την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση καταργώντας δημοφιλείς ειδικότητες και τις ΕΠΑ.Σ., απαξιώνοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό, οδηγώντας το σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ταξικός προσανατολισμός του νέου συστήματος γιατί αποκλείονται περισσότεροι μαθητές που προέρχονται από περιοχές των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Με το νέο εξεταστικό της τράπεζας θεμάτων οι δήμιοι της νεολαίας θέλουν να καταγράψουν ότι αυτή η νεολαία δεν «κάνει για γράμματα» και ότι οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Τη στιγμή που το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης δίνει μάχη σε πολύ αρνητικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές, τα βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, αλλά και τη φτώχεια και την εξαθλίωση που φέρνουν οι πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικας, θέλουν μια αμόρφωτη νεολαία, στη δουλειά, απλήρωτη, ανασφάλιστη και χωρίς δικαιώματα.

Η βασική τους κατεύθυνση είναι λιγότερα σχολεία, λιγότεροι μαθητές, λιγότεροι εκπαιδευτικοί. Επιβεβαιώνεται ο καταστροφικός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση με τον αντιεκπαιδευτικό ν. 4186, κινούμενη στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε. που επιδιώκει την παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της αγοράς και του κεφαλαίου.

            Απαιτούμε:

·         Να επανέλθει άμεσα ο προηγούμενος τρόπος προαγωγής των μαθητών για την Α΄ Λυκείου και να μη συνυπολογιστεί ο βαθμός της Α΄ Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

·         Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων.

·         Να καταργηθεί ο ν. 4186/13.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

 


Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:[email protected]                                                            Αθήνα, 30/6/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ

            Με δικαστική προσφυγή που κατατέθηκε ξαφνικά επιχειρείται, η επιστροφή της εξαφανισμένης εδώ και 2,5 χρόνια εργοδοσίας της ΒΙΟΜΕ, στη διοίκηση του εργοστασίου και η εκδίωξη των εργαζομένων από αυτό.

            Η εργοδοσία, η οποία έχει καταδικαστεί σε 126 μήνες φυλάκισης συνολικά για χρέη προς τους εργαζόμενους, σε συνεργασία με τη διορισμένη σύνδικο, ζητάει να επιστρέψει και να οδηγήσει σε πτώχευση τη ΒΙΟΜΕ ώστε να αποφύγει τα χρέη προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς το ΙΚΑ και το δημόσιο και να εκκενώσει το εργοστάσιο.

            Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ οι οποίοι με τον πολύχρονο μαχητικό αγώνα τους και την προσπάθειά τους να λειτουργήσουν οι ίδιοι το εργοστάσιο έχουν βάλει φραγμό στην εργοδοτική λεηλασία και έχουν ανοίξει το δρόμο για να πάρουμε την παραγωγή και τη ζωή στα χέρια μας.

            Η ΓΣ ζητάει την απόρριψη της αίτησης της εργοδοσίας που εκδικάζεται στις 8 Ιούλη και δηλώνει την αλληλεγγύη της στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟΜΕ για τη νίκη του δίκαιου αγώνα τους.

 

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ


   Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:[email protected]                                                            Αθήνα, 30/6/2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)

Ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

            Μετά από μια πορεία 15 χρόνων σταδιακής ιδιωτικοποίησης που κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας, ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ηλεκτρικής ενέργειας.

            Στο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», δεν είναι τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση της διάλυσης και το ξεπούλημα σε ιδιώτες μιας ανυπολόγιστης αξίας δημόσιας περιουσίας.

            Η στρατηγικότερη Δημόσια επιχείρηση της χώρας, που δημιουργήθηκε με το αίμα του Ελληνικού λαού, παραχωρείται στους ιδιώτες και μάλιστα μαζί με τα 2 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ.

            Με το νομοσχέδιο παραδίδεται στα κερδοσκοπικά αρπακτικά συμφέροντα η ναυαρχίδα της βαριάς βιομηχανίας, μιας από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει και πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του δημοσίου και να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

            Οι καθηγητές δηλώνουν ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει. Θα υπερασπιστούμε μαζί με όλη την κοινωνία το δικαίωμά μας να ανήκουν στο λαό σαν κοινωνικά αγαθά το ρεύμα και το νερό και όχι εμπορεύματα προς πώληση.

            Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία και δεν θα περάσει.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ


Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:[email protected]                                                            Αθήνα, 30/6/2014
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ Γ.Σ. (28/6/2014)

Να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας!

Τα νέα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοτών για το Ασφαλιστικό δεν έχουν τελειωμό. Οι εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση αφορούν όλους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Αφορούν και τους μόνιμους και τους συμβασιούχους. Πρέπει να σημάνει συναγερμός!

Προωθείται η ολοκληρωτική σφαγή των συντάξεων, των παροχών Υγείας-Πρόνοιας. Από τον Ιούλη έρχεται νέα μείωση (5%) στις επικουρικές συντάξεις ενώ έχουν ήδη κατακρεουργήσει το εφάπαξ (μείωση 45%). Ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση τους. Από τον Γενάρη με το νέο τρόπο υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ σε λίγα χρόνια θα φτάσει στο 48% του συντάξιμου μισθού, από το 70% που είναι σήμερα. Από 1/1/2015 καθιερώνουν βασική σύνταξη-πείνας έως τα 360 ευρώ.  Το τι θα δίνουν τα ταμεία θα εξαρτάται κάθε φορά από τη ρήτρα «μηδενικών ελλειμμάτων». Δηλαδή, το κράτος δε θα εγγυάται πια την καταβολή των συντάξεων, θα είναι άγνωστο τι σύνταξη θα λάβει ένας εργαζόμενος μετά από 35 χρόνια δουλειάς.

Τα Ταμεία βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση χωρίς ουσιαστική κρατική συμμετοχή με ρημαγμένα έσοδα. Βούλιαξαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που τα καταλήστευσαν δεκαετίες πριν, το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων με το PSI, η ολοένα και μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Κυβέρνηση-Ε.Ε.-επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να μας σπρώξουν στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που περιμένουν πως και πώς να κερδίσουν πάνω στις πλάτες μας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η πολιτική της κυβέρνησης και τη Ε.Ε. που τσακίζει τους μισθούς μας σήμερα, τσακίζει τις συντάξεις μας αύριο. Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης» της οικονομίας χαρίζουν νέο ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους βιομήχανους, τους απαλλάσσουν σταδιακά από τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνουν ένα ξεροκόμματο στους εργαζόμενους κι αυτό στα βαθιά γεράματα. Τα αντιασφαλιστικά μέτρα αποτελούν βασική κατεύθυνση της Ε.Ε., μετατρέπουν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση σε ελεημοσύνη, απαλλάσσοντας το κράτος και τους εργοδότες απ’ αυτό το «βάρος» και ρίχνοντας το στις πλάτες των εργαζομένων.

Όλοι στους δρόμους – Όλοι στον Αγώνα

Για Κοινωνική Ασφάλιση που θα μας εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, μετά τον εργασιακό μας βίο.

Για ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έχουμε καθήκον και υποχρέωση απέναντι στις ζωές μας και στο μέλλον των παιδιών μας να αντισταθούμε στην εξαθλίωση. Να μην επιτρέψουμε άλλη επιδείνωση στη ζωή μας!

Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση!


 

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ








 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές