Thumbnail
σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής  στο Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  

Ψήφισμα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής  στο Σχέδιο Νόμου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  

Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του μαθήματος της Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο υπό διαβούλευση σχέδιο Νόμου. Η υποβάθμιση αυτή αφορά τόσο στη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο, όσο και στην αφαίρεση της Πληροφορικής από τα εξεταζόμενα μαθήματα  για την εισαγωγή σε Τμήματα Πληροφορικής  ΑΕΙ ή σε συγγενή Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών (π.χ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ).

Τα παραπάνω σχεδιάζονται ενώ είναι σήμερα αυτονόητη η αναγκαιότητα των γνώσεων της Πληροφορικής   τόσο σε καθημερινή βάση, όσο και στα πλαίσια του κοινωνικού, εργασιακού και οικονομικού ψηφιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο λειτουργεί ο σύγχρονος πολίτης και εργαζόμενος. Συνεπώς είναι  αναγκαία  η  εξοικείωση όλων των μαθητών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης σύγχρονων εργαλείων/υπηρεσιών λογισμικού που αποτελούν πλέον  ψηφιακά εργαλεία στον επαγγελματικό χώρο αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές, τα εκπαιδευτικά συστήματα τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία,  Γερμανία, ΗΠΑ, κ.ά.,  καλλιεργούν την υπολογιστική/αλγοριθμική σκέψη στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προετοιμάζοντάς τους για την τεχνολογική κατεύθυνση σπουδών που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Ακόμη, στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως, η ψηφιακή τεχνολογία («Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» ΤΠΕ) χρησιμοποιείται ως μέσο υποστήριξης της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων του προγράμματος στο πλαίσιο καινοτόμων διδακτικών μεθόδων.

Η Σχολή Επιστημών Πληροφορίας και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αφετηρία τον κοινό τόπο ότι η Πληροφορική και η εξοικείωση με αυτήν είναι απολύτως  απαραίτητη για την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, θεωρεί ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να συνάδει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για τη σημασία και το ρόλο που έχει η Πληροφορική στην εκπαίδευση, αλλά και με τη σύγχρονη πανθομολογούμενη σπουδαιότητα της Πληροφορικής για την εν γένει ανάπτυξη της χώρας, που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή της στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται η αναβάθμιση της Πληροφορικής στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία με την αύξηση και όχι τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της και με τη συμπερίληψή της στα εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2013

Η Πρόεδρος  και οι καθηγητές

του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Σχολής Επιστημών Πληροφορίας

Μαρία Βλαχοπούλου καθηγήτρια , Πρόεδρος       

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασαμους
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
Τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί αφορούσαν την περιβαλλοντική ρύπανση, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική...
Erasmus+: Το 32ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Green Revolution the Best Solution»
ανατρεπτικη συμμαχια
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»
«Όμως οι άστεγοι, ντόπιοι και μετανάστες έχουν ανάγκη από ανθρώπινη κατοικία κάτι που η κυβέρνηση Ν.Δ. το έχει στο στόχαστρο της και την προορίζει να...
Δημοτικός Σύμβουλος: «Να αποσυρθούν τα ρατσιστικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης»