Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Ψήφισμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας για την απώλεια του Εμμανουήλ Κριαρά


Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 25 Αύγουστος, 2014 - 14:55 | Στην Κατηγορία:

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας

ΨΗΦΙΣΜΑ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

για την ΑΠΩΛΕΙΑ του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δάσκαλου, ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. Εμμανουήλ Κριαρά. Γεννημένος το 1906 στον Πειραιά, έζησε τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μεσοπόλεμο και τη μεταξική δικτατορία, την Κατοχή και την Αντίσταση, στην οποία πήρε μέρος από τις γραμμές του Ε.Α.Μ., τον Εμφύλιο και τους μετεμφυλιακούς διωγμούς, τη χούντα, από την οποία απολύθηκε, και τη μεταπολίτευση, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976.

Υπήρξε συνεπής και μαχητικός δημοτικιστής, συνεχιστής του εκπαιδευτικού δημοτικισμού του Τριανταφυλλίδη, του Δελμούζου, του Γληνού. Η συμβολή του υπήρξε πολύ μεγάλη στη νεοελληνική φιλολογία, τη συγκριτική γραμματολογία, αλλά κυρίως στη μεσαιωνική ελληνική φιλολογία –εδώ αρκεί και μόνο η αναφορά στο μνημειώδες μεσαιωνικό λεξικό του.

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πιερίας είχε τη χαρά και την τιμή να τον φιλοξενήσει και να τον τιμήσει το 2011, σε μια μεγάλη όσο και ζεστή εκδήλωση. Το Δ.Σ. του Συνδέσμου σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του, να καταθέσει στεφάνι στη σορό του και να παραστούν μέλη του στην κηδεία.

Κατερίνη, 24 Αυγούστου 2014

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας

Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γ. Γραμματέας

Μπάμπης Παπαδόπουλος                                 Γιώργος Καρακώνης

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα