Thumbnail
Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο χτυπιέται ευθέως, αφού οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Να αμβλύνει τις γενικευμένες αντιδράσεις από τη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που βάζει «μπουρλότο» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προωθεί την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δίνει το αποκλειστικό προνόμιο της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην κυβέρνηση, επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας.

 

Συγκεκριμένα, στις διατάξεις για τον κατώτατο μισθό στην παράγραφο 1 του άρθρου 103 ορίζεται ότι «έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας». Πρόκειται για διάταξη που χτυπά ευθέως το 5ήμερο (αφού ορίζει μηνιαίο μισθό για εργασία 25 ημερών δηλαδή για 6ήμερη απασχόληση) για χιλιάδες ανειδίκευτους εργάτες που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Και μπορεί με πρόσθετη παρέμβαση του υπουργού Εργασίας να διαγράφεται η φράση «...ήτοι μηνιαίως μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως...», το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να ξεμπερδεύει με το 5ήμερο. Αλλωστε, ήδη, με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο (4093/2012), ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων αποσυνδέθηκε από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο χτυπιέται ευθέως, αφού οι εργοδότες μπορούν να μοιράζουν το χρόνο στη διάρκεια του 6ήμερου, εξασφαλίζοντας υπερωριακή απασχόληση χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Ριζοσπάστης, 17/7/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

workshop
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων Δημοσίων Υπαλλήλων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση Ι της πρόσκλησης «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»
Εξαίρεση Μεταδιδακτόρων ως Επιστημονικών Υπευθύνων στην Δράση «Εμπιστοσύνη στα Αστέρια μας»