Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου, του Ξ. Βαμβακερού


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 26 Ιανουάριος, 2014 - 14:02 | Στην Κατηγορία:

Τράπεζα θεμάτων Α Λυκείου

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Ξ. ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΣ

Χημικός

Δρ. ΕΜΠ

Διευθυντής ΓΕΛ

Οι διαδικασίες του νόμου για το Νέο Λύκειο πρέπει να προχωρήσουν ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο (3 χρόνια τώρα) σε άλλο σύστημα να ανήκει η Α' Λυκείου και σε άλλο οι Β' & Γ' Λ. Αυτές οι διαδικασίες προβλέπουν ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων από την οποία κάθε Λύκειο να αντλεί το 50% των θεμάτων στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου. Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων δεν έχει συσταθεί ακόμα και επομένως τράπεζα θεμάτων δεν υφίσταται ακόμα.

Τι μπορεί να γίνει ρεαλιστικά; Σύμβουλοι Εκπαίδευσης οργανώνουν ομάδες εργασίας διδασκόντων εκπαιδευτικών και δημιουργούν κάποιες ομάδες θεμάτων τα οποία προωθούνται στο ΙΕΠ. Εκεί στελέχη του Ινστιτούτου τα κωδικοποιούν και συμβάλλουν με θέματα που προτείνουν.

Για να είναι εφικτό αυτό το έργο το τρέχον σχολικό έτος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρος προγραμματισμός και κατανομή αρμοδιοτήτων. Το ΙΕΠ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ανά εξεταζόμενο μάθημα ποια θέματα θα κληρωθούν από την Τράπεζα Θεμάτων και ποια θα βάλουν οι διδάσκοντες καθηγητές. Παραδείγματος χάριν στη Χημεία το 1ο και 3ο θέμα θα κληρωθούν και το 2ο και 4ο θα ετοιμαστούν στο σχολείο. Με αυτό τον τρόπο οι ομάδες εργασίας που προτείνουν ζητήματα και ασκήσεις για την ηλεκτρονική Τράπεζα θα επικεντρωθούν σε ένα πραγματοποιήσιμο στόχο, παρά την χρονική πίεση.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμα προς συζήτηση όπως το αν η Τράπεζα θα πρέπει να είναι ανοικτή (μάλλον) ή κλειστή και οι προϋποθέσεις για αυτή την επιλογή. Όπως επίσης αν ένα τέτοιο σύστημα προωθεί την στείρα αποστήθιση και τι μπορεί να γίνει. Το ζήτημα αποκλεισμού των διαρροών σε περίπτωση επιλογής της κλειστής στην κοινωνία (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φροντιστές κλπ.) Τράπεζας Θεμάτων.

Ο γράφων επιφυλάσσεται να επανέλθει με σχετικό άρθρο στα ζητήματα αυτά.

Προς το παρόν επείγει να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι και να προχωρήσει, κατά το δυνατόν, η υπόθεση αυτή με τρόπο σαφή και κατανοητό από όλη τη σχολική κοινότητα και το κυριότερο σε πλαίσιο εφικτό.


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα