Thumbnail
Το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τα διπλώματα Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού. Αντίθετα αναγνωρίζει τα αντίστοιχα διπλώματα του εξωτερικού

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείο Παιδείας για τους αναπληρωτές-ωρομίσθιους καθηγητές στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια για τον κλάδο «Δραματικής Τέχνης» (Πε1841)  χρειάζεται το πτυχίο του Υπουργείου Πολιτισμού  και ισοτιμία του πτυχίου από το ΙΤΕ που δινόταν βάση του νόμου 1158/1981.
Το ΙΤΕ όμως που έδινε τις ισοτιμίες των σχολών αυτών έχει κλείσει από το 2003. Για χρόνια δεν υπήρχε φορέας που να εκδίδει ισοτιμίες στις σχολές του Υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι το 2011 που δημιουργήθηκε ο Ε.Ο.Π.Π. (εθνικός οργανισμός πιστοποίησης προσόντων) κι έδωσε ισοτιμίες σύμφωνα με τον ίδιο νόμο που έδινε και το ΙΤΕ, 1158/1981. Για την σχολική χρονιά 2011-2012 το υπουργείο παιδείας δέχτηκε και τις ισοτιμίες του Ε.Ο.Π.Π.  και ο κλάδος Δραματικής Τέχνης άνοιξε επιτέλους .
( Να σημειώσουμε ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι προφορικές και γραπτές και μάλιστα πάρα πολύ δύσκολες. Το ποσοστό επιτυχίας είναι ένα  στους δέκα περίπου)
Από την επόμενη χρονιά όμως 2012-2013, μέχρι και σήμερα , το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει στις εγκυκλίους του ότι αποδέχεται ισοτιμίες μόνο από το ΙΤΕ, που έχει κλείσει από το 2003. Δεν αποδέχεται δηλαδή τις ισοτιμίες που έδωσε ο Ε.Ο.Π.Π. κι ας ήταν σύμφωνα με τον ίδιο ακριβώς νόμο τον 1158/1981.
Συμπέρασμα :  ένας απόφοιτος ελληνικής δραματικής σχολής με πτυχίο από το Υπουργείο Πολιτισμού , που δεν έχει προλάβει να πάρει ισοτιμία από το ΙΤΕ, δεν μπορεί να κάνει αίτηση για να μπει στους πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθίων   του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί να διδάξει Θέατρο στα Καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια της πατρίδας μας και  θεατρικό παιχνίδι στα δημοτικά μας σχολεία.
Αντίθετα ένας απόφοιτος δραματικής σχολής του εξωτερικού μπορεί, μια και ο φορέας που δίνει ισοτιμίες στα πτυχία του εξωτερικού λειτουργεί κανονικά (ΔΟΑΤΑΠ) και σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας  μπορεί να κάνει κανονικά αίτηση και να μπει στους πίνακες.

Όσοι νέοι λοιπόν θέλουν να σπουδάσουν θέατρο σε δραματική σχολή ας μην προτιμήσουν σχολή της πατρίδας τους, που γέννησε το θέατρο. Ας μην προτιμήσουν να διδαχτούν Σοφοκλή , Αισχύλο , Ευριπίδη στην ελληνική γλώσσα .Καλύτερα να πάνε σε μια σχολή του εξωτερικού που το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει και τους δίνει δικαίωμα να έρθουν να διδάξουν στα ελληνικά σχολεία.

Σ. Σ.

Απόσπασμα εγκυκλίου ΑΔΑ : Β3Ξ69-ΣΦΤ

Για τον κλάδο ΠΕ 18.41: Πτυχίο ΤΕΙ Δραματικής Τέχνης  ή ισότιμων Αναγνωρισμένων Σχολών Δραματικής Τέχνης της ημεδαπής ή ισοτίμων πτυχίων αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής και πτυχίο Παιδαγωγικών σπουδών της ΑΣΠΑΙΤΕ ή πρυχίο που αντικαθιστά αυτό της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η ισοτιμία των σχολών Δραματικής Τέχνης της ημεδαπής θα πρέπει να έχει χορηγηθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα