Thumbnail
Δραστική μείωση

Για μία ακόμη χρονιά θα μας απασχολήσει το ζήτημα των μετεγγραφών, αφού δεν έχει καταστεί δυνατό, τόσα χρόνια τώρα, να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις οικογένειες και τα ΑΕΙ.

Οι μετεγγραφές θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο φέτος, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θεώρησε αντισυνταγματικό τον τρόπο που λειτούργησαν πέρυσι. Έτσι φέτος θα περιοριστούν δραστικά και θα έχουν ποσοτικό περιορισμό το 10% των θέσεων των εισακτέων για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων, που μέχρι τώρα δικαιούνταν μετεγγραφή.

Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται η ρύθμιση για τις φετινές μετεγγραφές. Θα επιτρέπονται μετεγγραφές όχι μόνο στους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και στους φοιτούντες σε άλλα εξάμηνα σπουδών, εφόσον δεν φοιτούν στο τελευταίο έτος.

Οι έχοντες το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής θα είναι τα παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, οι ορφανοί ή τα τέκνα άγαμης μητέρας, οι φοιτητές που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, οι φοιτητές που ένας γονέας τους πάσχει από σοβαρή ασθένεια, παιδιά ανέργων οι φοιτητές που έχουν αδελφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη και τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.

Πρόκειται για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής πέρυσι, που φέτος θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και, μετά από μοριοδότηση κάθε υποψηφίου για κάθε κατηγορία προς μετεγγραφή στην οποία ανήκει, θα δημιουργούν μία λίστα και θα παίρνουν μετεγγραφή τόσοι υποψήφιοι όσοι αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε τμήματος.

Όλα αυτά θα ρυθμιστούν ακριβώς με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται προς κατάθεση στη Βουλή. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε έγκαιρη δημοσίευση των αποφάσεων, ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με ξεκάθαρους κανόνες, όχι όπως πέρυσι, που τα ήξεις αφίξεις του τότε Υπουργού δημιούργησαν αμφιβολίες και ανασφάλεια στους υποψηφίους.

Μετεγγραφή θα παίρνουν, δηλαδή, κάποιοι από όσους πέρυσι δικαιούνταν. Στον πίνακα βλέπουμε τι έγινε πέρυσι και τι θα γίνει φέτος με τη δημιουργία του νέου πλαισίου. Οι μετεγγραφές θα μειωθούν δραστικά, κυρίως προς τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.

Η δραστική μείωση των μετεγγραφών είναι σωστή γιατί πέρυσι βούλιαξαν τα κεντρικά ΑΕΙ, αδυνατώντας να εκπαιδεύσουν τους νέους φοιτητές με τους οποίους κατακλύστηκαν. Βλέπουμε στον πίνακα ότι οι μετεγγραφές θα μειωθούν στο 30% των περσινών στο ΕΚΠΑ και στο 14% στο ΑΠΘ.

 

Εισακτέοι 2014

Μετεγγραφές 2014

Εισακτέοι 2015

Μετεγγραφές 2015

Διαφορά Μετεγγραφών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

5475

1799

5465

546

-1253

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

6450

4318

6130

613

-3705

Συλλογή στοιχείων επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης
 

Αυτό σημαίνει ότι όσοι διεκδικούν μετεγγραφή δεν έχουν καμία βεβαιότητα ότι τελικά θα την πάρουν. Η τύχη θα παίξει το ρόλο της. Συνεπώς όσοι δηλώσουν σχολές και τμήματα μακριά από την οικογενειακή εστία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν ρίσκο. Μπορεί να μην πάρουν μετεγγραφή και να αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αν δεν την έχουν, τότε δεν θα σπουδάσουν.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού φέτος θα έχει άλλη λογική από αυτή που είχε πέρυσι για όσους είναι δικαιούχοι αίτησης μετεγγραφής.

Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγείο
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
«Δεν έκανα κάτι κακό» - Τι λέει η καθαρίστρια που φωτογράφησε το κοριτσάκι στις τουαλέτες σχολείου
Σοκ! - Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε 5χρονη στις τουαλέτες σχολείου: «Δεν έκανα κάτι κακό», λέει
αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής