Thumbnail
Η Αυγή

Σε μια περίοδο υψηλής οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, με άγνωστο το αύριο της συμφωνίας με τους δανειστές, του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., ηχεί κάπως περίεργα το αίτημα για την καθιέρωση ενός "αναλογικότερου" εκλογικού συστήματος που, στην πραγματικότητα, θα ψαλιδίζει τις πιθανότητες του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ηχεί παράξενα όχι τόσο όταν προέρχεται από κάποιο κόμμα που αφετηριακά συνέχεται από τον στόχο της συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, όπως το Ποτάμι, όσο όταν προέρχεται -αν και δεν δηλώνεται ρητά- από ένα κόμμα που η στρατηγική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και της εναλλαγής στην εξουσία βρίσκεται στο DNA του, όπως η Ν.Δ. Πού θυμήθηκαν, στην "τούρλα του Σαββάτου", την απλή αναλογική ή το αναλογικότερο σύστημα;

Συνήθως στην Ελλάδα, όταν ανοίγει ή επιχειρείται να ανοίξει συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, έχουν μυρίσει εκλογές και υπάρχουν προφανείς κομματικές σκοπιμότητες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύουν και τα δύο. Το ενδεχόμενο εκλογών είναι σοβαρό, καθώς αποτελεί μία από τις τρεις δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα στην περίπτωση που κατά την ψηφοφορία επί της συμφωνίας με τους δανειστές στη Βουλή ή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση απολέσει τη στήριξη αριθμού βουλευτών από τις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., που θα της αφαιρέσουν τη "δεδηλωμένη" των 151. Σ' αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμείνει σε κυβέρνηση μειοψηφίας που θα στηρίζεται από δυνάμεις της σημερινής αντιπολίτευσης, να ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης "ειδικού σκοπού" ή να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Παρ' ότι τα δύο πρώτα ενδεχόμενα είναι θεωρητικώς υπαρκτά, στην πραγματικότητα συγκεντρώνουν ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε καμία λύση "μακράς πνοής" για τη χώρα προσφέρουν και ο Αλ. Τσίπρας έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι "δεν θα γίνει Παπαδήμος". Το πιθανότερο σενάριο, άρα, είναι το τρίτο: Η προσφυγή στον λαό για τη συγκρότηση ισχυρής και σταθερής κυβέρνησης.

Με την προοπτική των εκλογών, σύντομα, το ερώτημα ξανατίθεται και μάλλον μετατρέπεται σε ρητορικό: Ποια η σκοπιμότητα τώρα του δήθεν αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, που δεν συνεπάγεται τίποτε άλλο πέραν της αφαίρεσης μέρους των εδρών του μπόνους από το πρώτο κόμμα προς όφελος του δεύτερου; Η αυτονόητη απάντηση θα πρέπει να ενταχθεί στη στρατηγική της "αριστερής παρένθεσης" που επέβαλε ο Αντ. Σαμαράς στη Ν.Δ. και μάλλον συνεχίζει ο Ευ. Μεϊμαράκης. Αν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε με κάποιο "ατύχημα" στη διαπραγμάτευση, να εγκλωβιστεί -μέχρι εξοντώσεως- σε κάποια "συμμαχία", κατά προτίμηση, "μεγάλου συνασπισμού". Παρά τα φαινόμενα, κάτι τέτοιο δεν έρχεται και σε αντίθεση με τη στρατηγική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αφού, όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία, η στρατηγική της Ν.Δ. διαθέτει και την απαιτούμενη ευελιξία.

Ως συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι, ναι μεν στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά υπάρχουν και σύντομοι δρόμοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης