Thumbnail
Μετεγγραφές

Η οικονομική και πολιτική κατάσταση που ζούμε με κλειστές τις τράπεζες και αβέβαιο το μέλλον της χώρας μας ωθεί πάρα πολλούς υποψηφίους και τους γονείς τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους μόνο με σχολές "εντός έδρας". Όσοι, λίγοι, δηλώνουν σχολές μακριά από την οικογενειακή εστία έχουν ως ελπίδα τη μετεγγραφή. Κι εδώ, όμως, τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού φέτος περιορίζονται δραστικά οι μετεγγραφές.

Το περυσινό μπάχαλο που προκλήθηκε στις Ανώτατες σχολές και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας των τμημάτων Αρχιτεκτονικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είχε ως αποτέλεσμα να κρίνει το Συμβούλιο αντισυνταγματική τη διαδικασία και να περιορίσει τις μετεγγραφές στο 10% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε τμήμα.

Η κυβέρνηση περιέλαβε ρύθμιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στη Βουλή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, με την οποία καθορίζεται το ποσοστό των μετεγγραφομένων στο 15% των  θέσεων των εισακτέων και ορίζεται, σε γενικές γραμμές, η διαδικασία των μετεγγραφών. Ας τη δούμε αναλυτικά.

Όλοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο κανονικά και εισάγονται στη σχολή που προτιμούν και τους επιτρέπουν τα μόριά τους. Μετά όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κάνουν  αίτηση μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα με το τμήμα της επιτυχίας τους σε μέχρι δύο πόλεις. Είναι προφανές ότι αν το τμήμα στο οποίο θα εισαχθεί ο υποψήφιος δεν έχει αντίστοιχο σε άλλη πόλη, τότε δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή σε καμία πόλη. Αν δεν έχει στην πόλη του τότε δεν μπορεί να έρθει στην πόλη του. Πρέπει, συνεπώς, να λάβει υπόψη του τις αντιστοιχίες των μετεγγραφών, που θα βρείτε συνημμένες.

Στις πόλεις που η ζήτηση για μετεγγραφή υπερβαίνει τις διατιθέμενες θέσεις του 15% οι υποψήφιοι προς μετεγγραφή μοριοδοτούνται με μόρια για τη μετεγγραφή, που δεν έχουν καμία σχέση με τα μόρια των πανελληνίων εξετάσεων. Η μοριοδότηση γίνεται με  δύο κριτήρια:

1. Οικονομικά κριτήρια.  Ο υποψήφιος ανάλογα με το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειάς του ή του ιδίου αν υποβάλλει φορολογική δήλωση εντάσσεται σε μία μόνο από τις τρεις κατηγορίες του πίνακα  και παίρνει τα μόρια μίας μόνο κατηγορίας.

2. Κοινωνικά κριτήρια. Ο υποψήφιος παίρνει αθροιστικά τα μόρια όλων των κατηγοριών στις οποίες εντάσσεται.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε φθίνουσα σειρά των μορίων των πανελληνίων εξετάσεων.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Υποψήφιος μοναχοπαίδι, μέλος τριμελούς οικογένειας με συνολικό εισόδημα 9.000 ευρώ θα πάρει 5 μόρια, λόγω εισοδήματος. Υποψήφιος, εξαμελούς πολύτεκνης οικογένειας με τέσσερα παιδιά και συνολικό εισόδημα 42.000 ευρώ θα πάρει 3 μόρια λόγω εισοδήματος και 2 μόρια λόγω πολυτεκνίας, συνολικά 5 μόρια και θα ισοβαθμίσει με τον προηγούμενο υποψήφιο.

Αν οι υποψήφιοι προς μετεγγραφή με 5 ή περισσότερα μόρια είναι λιγότεροι  από τις θέσεις τότε θα πάρουν όλοι μετεγγραφή, αν είναι περισσότεροι από τις θέσεις τότε θα μπουν σε φθίνουσα σειρά μορίων μετεγγραφής και μετά σε φθίνουσα σειρά μορίων των πανελληνίων και θα πάρουν μετεγγραφή τόσοι ώστε να συμπληρωθεί ο προκαθορισμένος αριθμός μετεγγραφομένων.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι θα πάρει μετεγγραφή, συνεπώς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού εμπεριέχει δύσκολες αποφάσεις για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

 

Μοριοδότηση  υποψηφίων στην αίτηση μετεγγραφής

Οικονομικά Κριτήρια (τα μόρια μίας μόνο κατηγορίας)

Μόρια

Κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 3.000 € ετησίως

5

Κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.000 € μέχρι 6.000€ ετησίως

4

Κατά κεφαλήν εισόδημα από 6.000 € μέχρι 8.000€ ετησίως

3

  

Κοινωνικά Κριτήρια (αθροίζονται οι περιπτώσεις)

 

Ορφανός και από τους δύο γονείς

2

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας

2

Μέλος τρίτεκνης οικογένειας

1

Με αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη

1

Πολύδυμα παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις

1

Να έχει συγγενή πρώτου βαθμού με αναπηρία > 67%

1

Ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας

1

 


Πηγή: Στράτος Στρατηγάκης - naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί