Thumbnail
Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. 

            Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Πολλές φορές επιχείρησε το κράτος να κόψει λεφτά από τους εργαζόμενους. Δεν μιλάμε για τις μειώσεις που έχουν προέλθει από τις δεκάδες περικοπές που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Μιλάμε για μικροποσά από οδοιπορικά, εκτός έδρας, εκδρομές, πανελλαδικές, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, κα.

            Τα χρωστούμενα στην ΠΔΣ τα πήρε το ποτάμι της λήθης με ευθύνη του υπουργείου. Πριν λίγα χρόνια θυμόμαστε τις προσπάθειες της διοίκησης να μην δίνονται οδοιπορικά για μετακίνηση από σχολείο σε σχολείο στον ίδιο δήμο (που στηρίζονταν σε μια αστεία όσο και παράνομη εγκύκλιο που γρήγορα κατέρρευσε). Τα τελευταία δυο χρόνια μας ληστεύουν την αποζημίωση για χρήση θερινής άδειας, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία από πλευράς διοίκησης.

            Και σήμερα, για μια ακόμα φορά η διοίκηση με τις πράξεις της προκαλεί. Την επομένη της λήξης των πανελλαδικών εξετάσεων στέλνει στα σχολεία έγγραφο που λέει ότι οι έχοντες δυο ιδιότητες στη λυκειακή επιτροπή θα πληρωθούν μόνο για τη μια.  Με άλλα λόγια ο προϊστάμενος καταργώντας τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου αποφάσισε ότι η θέση του συνδέσμου στη λυκειακή επιτροπή δεν είναι θέση ευθύνης και δεν θα πληρωθεί. Φαίνεται ότι το κολοσσιαίο ποσό των 12 ευρώ την ημέρα είναι δυβάσταχτο για το success story της ελληνικής εκπαίδευσης. Μάλιστα η διοίκηση για να μην προκαλέσει αντιδράσεις έστειλε την απόφασή της μετά τη λήξη των πανελλαδικών, ενώ καλούσε τους διευθυντές σε παράνομες πράξεις, ζητώντας να μην συμπεριλάβουν τη θέση του συνδέσμου στις μισθοδοτικές καταστάσεις. Παρανομεί λοιπόν ο προϊστάμενος, ζητά και τη συνδρομή στην παρανομία των διευθυντών.

            Υπάρχει και δεύτερο κρούσμα όμως. Μετά από παράπονα συναδέλφων πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή δευτεροβάθμιας για το γεγονός της μη πληρωμής οδοιπορικών και εκτός έδρας από τις εκδρομές του 2013, ενώ είχαμε φτάσει στον Ιούνιο του 2014. Ο διευθυντής ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει κάτι για την καθυστέρηση και μας παραπέμπει στην υπεύθυνη των οικονομικών. Εκεί όμως μαθαίνουμε ότι ο διευθυντής είχε δώσει προφορική εντολή (η παρανομία είναι εξόφθαλμη, άλλωστε verba volant scripta manent) να μην πληρώνονται τα οδοιπορικά των εκδρομών με το αιτιολογικό ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά. Και φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση από το υπουργείο πρόσθετων πόρων. Πληρώνονται δηλαδή από τη διοίκηση εντάλματα πχ. του Απριλίου, του Μαΐου, ενώ εκκρεμούν άλλα από το Δεκέμβρη του 13. Και δεν κρίνει καν σκόπιμο η διοίκηση να ενημερώσει τα σχολεία για τις προθέσεις της, ώστε να κινήσει όποιος επιθυμεί τις νόμιμες διαδικασίες.

            Δεν μας φτάνει λοιπόν η μισθολογική συντριβή από το 2010 και μετά, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους «πρόθυμους», που βασιλικότεροι του βασιλέως προσπαθούν να κόψουν όσα χρήματα μπορούν από τους εκπαιδευτικούς. Για να απολαύσουν τα «μπράβο» των ανωτέρων τους, για τη χρηστή και χωρίς σπατάλες διοίκηση. Το θράσος τους φυσικά εδράζεται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται να τους κυνηγήσει κανείς. Βρίσκονται στη «σωστή» όχθη του ποταμού. Και η πραγματικότητα είναι ότι κανείς συνάδελφος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κινηθεί δικαστικά εναντίον της διοίκησης. Είναι προτιμότερο όμως να διαιωνίζεται η ατιμωρησία της διοίκησης; Είναι προτιμότερο να βλέπουμε τη διοίκηση να κυνηγάει να αρπάξει κάθε ευρώ από τους συναδέλφους για να μιλάει ο κάθε Χαρδούβελης για πλεόνασμα 716 εκατομμυρίων; Δεν περιμένουμε τίποτα από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε σε αυτή την πόλη συνήθιζε για πολλά χρόνια να βλέπει τα εικονικά τιμολόγια να περνούν. Ωστόσο, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι επόμενες κινήσεις – ενημέρωση και δράσεις – πρέπει να γίνουν από ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να δοθεί τέλος στη νοσηρή αυτή κατάσταση

Βασίλης Βασιλειάδης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΤΡΟ
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ