Thumbnail
Αναπληρωτές Γεωλόγοι

Στην υγεία των κορόιδων... ΠΕ04.05!

Τα τελευταία χρόνια, η άδικη και πέρα από κάθε λογική, επίθεση κατά της ειδικότητάς μας, των Γεωλόγων ΠΕ04.05, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας και η περιθωριοποίηση στην οποία έχουμε περιέλθει τόσο στην γενική όσο και στην ειδική αγωγή - προς όφελος τρίτων, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την προτεραιότητα κάλυψης κενών σε Λύκεια, οι προσλήψεις αναπληρωτών γεωλόγων θυμίζουν κακόγουστο αστείο.

 

Σχολική Χρονιά

Ειδικότητα ΠΕ04

2014-15

Φυσικοί ΠΕ04.01

Χημικοί ΠΕ04.02

Βιολόγοι ΠΕ04.04

Γεωλόγοι ΠΕ04.05

 

 

 

 

344

175

388

18

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολική Χρονιά

Ειδικότητα ΠΕ04 Ειδικής

2014-15

Φυσικοί ΠΕ04.01.50

Χημικοί ΠΕ04.02.50

Βιολόγοι ΠΕ04.04.50

Γεωλόγοι ΠΕ04.05.50

 

 

 

 

140

32

14

7

 

Σημειώνεται ότι στις 03/09/2014 τα λειτουργικά κενά γενικής ανά ειδικότητα είχαν ως εξής:

 

ΠΕ04.01: 231

ΠΕ04.02: 116

ΠΕ04.04: 334

ΠΕ04.05: 52* 

 

* (από 102 που έδωσαν στη δημοσιότητα στις 02/09/2014 οι αιρετοί ΚΥΣΔΕ)

Η παραπάνω δικαιολογία, καταρρέει εύκολα καθώς πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια του τμήματος Α διορισμών της διεύθυνσης διοίκησης προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς νομικό έρεισμά καθώς δεν τηρείται απαρέγκλιτα- πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε- ενώ υποβαθμίζεται η ειδικότητα μας η οποία και ώρες α ανάθεσης σε Λύκεια έχει αλλά και τα απαιτούμενα (πρόγραμμα σπουδών, αντίστοιχη εξεταστέα ύλη στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ) για να ανταπεξέλθει στις β αναθέσεις που της ανατίθεται διαθέτει, σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες που διδάσκουν Γεωλογία-Γεωγραφία με β ανάθεση!!

Άλλωστε, αν οι προθέσεις του τμήματος Α ήταν όντως να καλυφθούν τα κενά σε Λύκεια, τότε γιατί την σχολική χρονιά 2014-2015 «θυσίασε» μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς και βιολόγους να κάνουν 9905 από τις 18709 ώρες του μαθήματος γυμνασίου Γεωλογία-Γεωγραφία;; Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις ώρες που κάλυψε με β ανάθεση το μάθημα, κατά προτεραιότητα, η ειδικότητα ΠΕ15 τότε φθάνουμε τις 12247!!

Πρόκειται για  παγκόσμια πρωτοτυπία, μάθημα να διδάσκεται κατά πολύ περισσότερο (66%!!) από καθηγητές δεύτερης ανάθεσης παρά πρώτης.

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί πως και οι γεωλόγοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μαθήματα με β ανάθεση, ωστόσο ο αριθμός των μονίμων (770) δεν φτάνει να καλύψει τις ώρες των μαθημάτων τους α ανάθεσης (Γεωλογία-Γεωγραφία, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών πόρων, Διαχείριση Φυσικών Πόρων ΕΠΑΛ) που ξεπερνά τις 20594!

Το υπάρχων καθεστώς των β αναθέσεων όμως, αποκρύπτει διαρκώς τα κενά αυτά καθώς καλύπτονται από άλλες ειδικότητες. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, διάφορα ΠΥΣΔΕ να τοποθετούν πλεονάζον μόνιμο προσωπικό (υπεράριθμοι, σε διάθεση κ.α.) σε εξολοκλήρου θέσεις γεωλόγων στερώντας τους οργανικά κενά και μεταθέσεις!

Επίσης, όσον αφορά την Ειδική Αγωγή, όπου οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν συνδέονται με τα Λύκεια, εκεί τι δικαιολογία υπάρχει που οι γεωλόγοι αναπληρωτές είναι είκοσι φορές λιγότεροι των φυσικών (ενώ έχουν σχεδόν τις ίδιες ώρες), υπό πενταπλάσιοι των χημικών ( με διπλάσιες ώρες!!) και υποδιπλάσιοι των βιολόγων (με τις ίδιες ώρες!);;

Πότε επιτέλους η Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή τον έλεγχο που οφείλει να κάνει σχετικά με τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών που δηλώνονται σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και περιφέρειας;

Αλλά και σε επίπεδο μόνιμων διορισμών, το τμήμα Α διορισμών δηλώνει:

«για τον διορισμό εκπαιδευτικού προσωπικού, η διοίκηση διατηρεί τη θεσμοθετημένη με το Π.Δ. 154/1996 δυνατότητα να καθορίζει αυτή, με γνώμονα, προέχοντος το όφελος των μαθητών σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης εκπαιδευτικών  από τις προβλεπόμενες κατηγορίες και ειδικότητες, τον αριθμό και τον τρόπο κατανομής των θέσεων κατά κλάδους, ειδικότητες και κατηγορίες διοριζομένων για κάθε σχολικό έτος…. Επίσης, δεν απαιτείται από την διοίκηση ειδικότερη εξειδίκευση του αριθμού και του τρόπου κατανομής των θέσεων αυτών, καθόσον πρόκειται περί θέματος αναγόμενου στην εσωτερική λειτουργία της, ενόψει και της ευρείας διακριτικής ευχέρειας που καταλείπετε στους συναρμόδιους υπουργούς…»

  Από την απάντηση προκύπτει ότι, σε κανένα διαγωνισμό διορισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ δεν λήφθηκαν υπόψη τα πραγματικά κριτήρια για τις προσλήψεις. Με άλλα λόγια δεν έγινε ποτέ το λογικό και το αυτονόητο «πόσους έχουμε, πόσους χρειαζόμαστε με βάση τις ώρες Α Αναθέσεις». Οι 20.594 ώρες Α Ανάθεσης των μαθημάτων «Γεωλογία-Γεωγραφία» και «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» απαιτούν 1005 Γεωλόγους, οι μόνιμοι είναι 770, επομένως προκύπτουν 235 οργανικά κενά Γεωλόγων.

 Ενώ λοιπόν μπορούν να  διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε οι αναμενόμενες προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών να γίνονται δίκαια, κάποιοι επιμένουν να χειραγωγούν οργανικά και λειτουργικά κενά! Η διαστρέβλωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, γεωλόγοι εκπαιδευτικοί με εμπειρία χρόνων, αξιολογημένοι, με μεταπτυχιακά, να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ενώ άλλοι να «πίνουν στην υγεία των κορόιδων».

Αλλά τα κορόιδα ξύπνησαν και δεν πρόκειται να ανεχθούν τα αίσχη των προηγούμενων ετών! Από δω και πέρα θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες ενέργειες κατά συγκεκριμένων προσώπων (στελέχη υπουργείου, περιφερειακής  και δευτεροβάθμιας διεύθυνσης, ΠΥΣΔΕ κ.α.) που θίγουν  είτε με δόλο είτε από ανικανότητα τα δικαιώματά μας.

Ζητάμε:

 

  1. Στους αναμενόμενους διορισμούς εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να συμπεριληφθούν απαραιτήτως γεωλόγοι εκπαιδευτικοί ΠΕ04.05, σε επαρκή βαθμό ώστε να εξισορροπηθεί η στρεβλή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε κάθε περίπτωση, με τους νέους διορισμούς να καλυφθούν τουλάχιστον τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών.

 

  1. Στην α φάση αναπληρωτών β/θμιας του Σεπτεμβρίου 2015-καθώς και στις επόμενες- να καλυφθούν τα δηλωθέντα λειτουργικά κενά ΠΕ04.05 από αναπληρωτές γεωλόγους όπως άλλωστε προβλέπεται με βάση την εγκύκλιο Αρ.Πρωτ.60818/Δ2/27-05-2011. Υπενθυμίζεται ότι την περσινή χρονιά 2014-2015, με διάφορες δικαιολογίες και μεθοδεύσεις τα αρχικά 102 λειτουργικά κενά μειώθηκαν σε 52 (03/09/14 τμήμα Α) ενώ οι γεωλόγοι αναπληρωτές που προσελήφθησαν ήταν μόλις 18, μάλιστα σε βάθος χρόνου και όχι από την α φάση!

 

  1. Δημόσια Ανάρτηση από κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας των λειτουργικών κενών γενικής και ειδικής αγωγής ανά κλάδο και ειδικότητα, πριν την ανακοίνωση κάθε φάσης προσλήψεων αναπληρωτών. Σε κάθε περίπτωση η περιγραφή των κενών να γίνεται αναλυτικά ανά ώρες ειδικότητας

 

  1. Να γίνει έλεγχος στο τμήμα Α διορισμών σχετικά με το προσωπικό που το στελεχώνει (γνωρίζουμε ότι στα άτομα που στελεχώνουν το τμήμα υπάρχουν : Φυσικός, Χημικός και Φιλόλογος). Για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά αδιαφάνειας στο μέλλον και να εξασφαλίζεται η ισονομία, ζητάμε να αντιπροσωπεύεται εξίσου ο κλάδος ΠΕ04 στο τμήμα Α, με άτομα από κάθε ειδικότητα (Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων και Γεωλόγων).

 

Τονίζουμε ιδιαίτερα την σημασία και την κρισιμότητα των αιτημάτων μας, καθώς ως συνέπεια των χρόνιων αυθαιρεσιών που περιγράφονται, ο αριθμός των μονίμων γεωλόγων ΠΕ04.05 έχει μειωθεί δραματικά σε βαθμό που οι περισσότερες ώρες των μαθημάτων μας α ανάθεσης διδάσκονται από άλλες ειδικότητες!! Το γεγονός αυτό δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με την πρόθεση του Υπουργείου να λειτουργεί προς όφελος των μαθητών, το οποίο θίγεται και  ο εγγραμματισμός τους  στις Γεωεπιστήμες δυσχεραίνει, πόσο μάλλον σε μια χώρα έντονου γεωλογικού ενδιαφέροντος όπως είναι η Ελλάδα.

Υ.Γ.  Τα νούμερα που αναφέρονται προέρχονται από επίσημο έγγραφο του ΥΠΟΠAIΘ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α΄ΘΜΙΑΣ & Β΄ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Β΄ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ, ΤΜΗΜΑ Γ΄, Αρ. Πρωτ. 124982/Ε2/04-08-2015) και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ομάδα Αναπληρωτών Γεωλόγων                                  email: [email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα