Thumbnail
Πρόκειται  για τις β’ αναθέσεις φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της ιστορίας, σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, σύμφωνα με σχετική Υπουργική απόφαση (81504/Δ2/19-7-2011) και μία σειρά τροποποιήσεων που την ακολούθησαν.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για την πρακτική που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια από Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας όσον αφορά στην ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας.

Πρόκειται  για τις β’ αναθέσεις φιλολογικών μαθημάτων και ιδιαίτερα της ιστορίας, σε συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, σύμφωνα με σχετική Υπουργική απόφαση (81504/Δ2/19-7-2011) και μία σειρά τροποποιήσεων που την ακολούθησαν.

Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η διδασκαλία της Ιστορίας, μάθημα κατεξοχήν των φιλολόγων. Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να επιδεικνύει  για μία ακόμη φορά την επιδερμική εκπαιδευτική πολιτική του χωρίς κανένα κριτήριο επιστημονικού ενδιαφέροντος και προγραμματισμού. Η παιδαγωγική και επιστημονική του ευθύνη                 αποδεικνύεται ανύπαρκτη και οδηγεί από τη μια στη διαμόρφωση ανιστόρητων προσωπικοτήτων κι από την άλλη επιθυμεί να διασπείρει διαφωνίες συγκρούσεις και ανταγωνιστικές τάσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς με α’ και β’ ανάθεση την ιστορία. Με διαδοχικές τυφλές και αναποτελεσματικές εγκυκλίους υποχρεώνει διευθυντές, παρά  τις διαμαρτυρίες καθηγητών κλάδου ΠΕ02 και αδιαφορώντας για τις παρεμβάσεις των σχολικών συμβούλων που καθοδηγούν επιστημονικά τον κλάδο μας, στερεί τη δυνατότητα από  φιλολόγους και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, αλλά και φιλολόγους που βρίσκονται στη διάθεση των κατά τόπους ΠΥΣΔΕ, να διδάξουν βάσει της επιστημονικής δεοντολογίας το μάθημα που έχουν διδαχτεί, δοκιμαστεί και για το οποίο είναι κατηρτισμένοι.

Συγκεκριμένα, στο Ν.Χανίων σε Γυμνάσια και Λύκεια έχει δοθεί το μάθημα της Ιστορίας σε άλλες ειδικότητες πλην των φιλολόγων ,τη στιγμή που πλεονάζουν μετά την κατανομή 12 φιλόλογοι. Θεωρούμε το γεγονός απαράδεκτο, αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό, διότι δεν θα γίνει σωστή διδασκαλία του μαθήματος στα σχολεία αυτά από ειδικότητες που διδάχτηκαν λίγο έως καθόλου Ιστορία. Ζητούμε λοιπόν να γίνει ανακατανομή των φιλολογικών ωρών στα σχολεία αυτά, που δεν είναι λίγα, χωρίς ψυχολογική πίεση των άλλων ειδικοτήτων και των διευθυντών. Έτσι δεν θα κινδυνεύσει κανένας φιλόλογος με υποχρεωτική μετακίνηση .

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε περαιτέρω αυτή την αντιεπιστημονική, πρόχειρη και τραυματική για τον κλάδο ΠΕΟ2 πρακτική και θεωρούμε απολύτως  αναγκαία την άσκηση – πέρα από γραφειοκρατικές, εμβαλωματικές εγκυκλίους που δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά το εντείνουν, μια σοβαρή εκπαιδευτική στρατηγική που να εξυπηρετεί την ποιότητα , την αναβάθμιση των ανθρωπιστικών μαθημάτων στο σχολείο και το σεβασμό απέναντι στους εκπαιδευτικούς που πλήττονται άμεσα .     Το μάθημα της ιστορίας δεν μπορεί ν’αποτελεί  το μήλο της έριδας, να διασπείρει τη διχόνοια και να διορθώνει τα λάθη και τις αβλεψίες του Υπουργείου, αλλά αποτελεί το μέσο για τη διαμόρφωση κοινωνικοπολιτικής συνείδησης των νέων ανθρώπων που αποζητούν την αλήθεια, τη γνώση και την τοποθέτηση τους σ’ ένα δύσκολο κόσμο.

Το Δ.Σ. του συνδέσμου φιλολόγων ν. Χανίων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher-daskalos
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για το σύνολο των εκπαιδευτικών σε σταθερή ημερομηνία...
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): Πότε θα πιστωθεί η μισθοδοσία στους λογαριασμούς τους
Άνοια
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας
Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Οι διατροφολόγοι μίλησαν: Αυτή είναι η νο1 τροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας