Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε.« η Αθηνά »

 

Μήνυμα προς τους συλλόγους διδασκόντων

για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών

 των σχολικών μονάδων

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

      Με νωπές τις μνήμες σε αυτό το Σύλλογο από τον ενωτικό και μαζικό αγώνα που δώσαμε απέναντι στον αυταρχισμό και την αξιολόγηση-με όραμα το δημοκρατικό σχολείο των όλων και των ίσων, καλούμαστε σήμερα να συμμετέχουμε κατά έναν τρόπο στην επιλογή των Διευθυντών των σχολείων μας για την επόμενη διετία.

     Από τις 26 Απρίλη, με ανακοίνωσή μας, έχουμε πάρει θέση απέναντι στις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις επιλογές στελεχών και έχουμε με σαφήνεια ασκήσει την κριτική μας στην κυβερνητική πολιτική για τις μεγάλες αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τις αστοχίες της στην εκπαίδευση. Με την ίδια ανακοίνωση καταθέσαμε ολοκληρωμένη άποψη για την ανασυγκρότηση, τον αναπροσανατολισμό και τη δημοκρατική λειτουργία του Δημόσιου σχολείου, την επανακατοχύρωση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, που παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών μας στην επόμενη περίοδο.

Παρά την κριτική που ασκήσαμε, παρά τα μεγάλα ζητήματα του πλαισίου λειτουργίας των σχολείων και του ρόλου των στελεχών που παραμένουν ανοιχτά και παρά το μικρό ποσοστό (33%) συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην τελική επιλογή, θεωρούμε ότι οι διαδικασίες και η συζήτηση για την επιλογή των διευθυντών που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς, μπορούν να αξιοποιηθούν σε θετική κατεύθυνση, αν προτάξουμε συλλογικά ένα πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων που θα μας δεσμεύει όλους.

Η θέση του Συλλόγου «Αθηνά» είναι η επιλογή όλων των στελεχών να γίνεται στο 100% από τους συλλόγους διδασκόντων και αυτό διεκδικούμε. Όπως γνωρίζετε όμως, μετά την επιλογή των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών, οι επιλεγέντες μαζί με ένα μέρος από τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων θα κρίνουν, πάλι κατά 33%, την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, από την στάση και την κρίση όλων των συναδέλφων, στις υφιστάμενες διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών, θα κριθεί και η δικαίωση του αγώνα που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην αξιολόγηση και στα στελέχη του διοικητικού μηχανισμού, που ανέλαβαν το ρόλο των προθύμων αξιολογητών και καταδυνάστευσαν τη μαχόμενη εκπαίδευση στα χρόνια του Μνημονίου και του «νέου σχολείου». Όλων αυτών δηλαδή, Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης και κάποιων Διευθυντών σχολείων, που σε μια ιστορική στιγμή για τον κλάδο, στη μάχη που έδωσε ενάντια στον επαγγελματικό του αφανισμό, έγιναν το μακρύ χέρι της εξουσίας προπαγανδίζοντας την αξιολόγηση και με αντισυναδελφικό τρόπο προσπάθησαν να επιβάλουν την άγρια μορφή του επιθεωρητισμού, της χειραγώγησης και των απολύσεων στην εκπαίδευση!  

Η συμμετοχή μας λοιπόν, αποτελεί μια εξέλιξη την οποία οφείλουμε όχι μόνο να την αξιοποιήσουμε, αλλά και να την υπερασπίσουμε απέναντι στο πολιτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο που ασχημονεί, απέναντι σε όσους υποτιμούν, προσβάλλουν και απαξιώνουν την κρίση και συμμετοχή των μάχιμων συναδέλφων στην επιλογή των οργάνων του σχολείου τους, σε όλους όσους παρουσιάζουν τους εκπαιδευτικούς της τάξης και της πράξης ως ένα σώμα αδαών, κατευθυνόμενων και χειραγωγούμενων συναδέλφων χωρίς άποψη και λόγο!

Το 95% των συναδέλφων του Συλλόγου «Αθηνά» στη διάρκεια της μεγάλης μάχης για την αξιολόγηση κατέθεσε την υπογραφή του υπέρ της συλλογικής προσπάθειας και συσπειρώθηκε στον αγώνα για δημοκρατία και παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία. Είναι η απόδειξη πως  αυτό το σώμα των συναδέλφων, που ξεπέρασε τις κομματικές σκοπιμότητες και άντεξε τον εκφοβισμό της εξουσίας, ούτε χειραγωγείται ούτε κατευθύνεται! Αντίθετα από τους αμετανόητους νοσταλγούς των εγκάθετων «συμβουλίων επιλογής» της παρασκηνιακής και της κομματικής διαπλοκής, ο Σύλλογος «Αθηνά» εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους μάχιμους συναδέλφους και στην κρίση τους! Οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν αποδείξει πλείστες φορές στο παρελθόν ότι έχουν την ωριμότητα να αντισταθούν στις προσπάθειες αποδόμησης του δημόσιου σχολείου και της δημοκρατίας μέσα σ’ αυτό.

Μπροστά λοιπόν, στις διαδικασίες για την επιλογή στελεχών:

Καλούμε τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να διευρύνουν τη συζήτηση για τη δημοκρατική  λειτουργία των σχολικών μονάδων, για τον κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων, για το διαφορετικό ρόλο του διευθυντή ως «εκπροσώπου και  συντονιστή του συλλόγου διδασκόντων», για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών μας δικαιωμάτων μας, ενάντια στη λογική των χορηγών, της αγοράς και της αξιολόγησης.

Καλούμε τους συναδέλφους να τοποθετηθούν ως προς την επιλογή με τα ίδια αυτά συλλογικά κριτήρια και να μην επανανομιμοποιήσουν την επιλογή εκείνων των διευθυντών που με αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντισυναδελφικό τρόπο πίεσαν για την εφαρμογή της αξιολόγησης, παραχάραξαν τη θέληση των συλλόγων διδασκόντων και εμπόδισαν τον ιστορικό αγώνα των εκπαιδευτικών.

Συμπερασματικά, καλούμε όλους τους συναδέλφους  να ορίσουν συλλογικά το δημοκρατικό πλαίσιο της δικής τους συμμετοχής σε αυτές τις διαδικασίες: Συλλογική λειτουργία, αναγνώριση κυρίαρχου και αποφασιστικού ρόλου του συλλόγου διδασκόντων και επιλογή στελεχών στηριγμένη στο δημοκρατικό ήθος, τη συναδελφικότητα, την τήρηση των συλλογικών αποφάσεων, το σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την αφοσίωση  στην υπόθεση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλα τα παιδιά.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                 Παζάλος  Γιώργος                       Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής                                        

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ημεριδα
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης
Ενημέρωση των φοιτητών/τριων ως μελλοντικών στελεχών της αγοράς εργασίας για θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της...
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης