Thumbnail
Σύλλογος ΠΕ "Γ. Σεφέρης"

Αρ.Πρωτ. 206

Νέα Ιωνία 4/10/2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»   

Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου – Mεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης 

Μουταλάσκη 64 Ν. Ιωνία

2102812938 – 6972008336

[email protected]

www.gseferisedu.blogspot.gr

Προς : τα μέλη του Συλλόγoυ μας

Τον τοπικό τύπο

Θέμα : Όχι στην Ευέλικτη Ζώνη και στα Προγράμματα

Με αφορμή τη συνάντηση διευθυντών με τη σχολική σύβουλο της Νέας Ιωνίας

 

Με αφορμή τη συνάντηση των διευθυντών σχολείων της Ν. Ιωνίας με τη Σχολική τους Σύμβουλο, θέλουμε να πούμε τα εξής :

Α. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που εκφράσαμε με πρόσφατη ανακοίνωσή μας (Αρ. πρωτ. 201 της 26/9/13)  για την αντίστοιχη συνάντηση των διευθυντών της Μεταμόρφωσης με τη δική του Σχολική Σύμβουλο, αφού και τα θέματα ήταν πανομοιότυπα ( λειτουργία ολοήμερου, τρόπος αναπλήρωσης μακροχρόνιας απουσίας συναδέλφου κλπ). Απόδειξη ότι εκπορεύονται οι «οδηγίες» από «ψηλά».

Β.  Οι διευθυντές δεν είναι «κάποιοι» που «έχουν να διαχειριστούν ανθρώπους ( δηλ. τους δασκάλους ) που δεν έχουν καμιά ελπίδα». Υλοποιώντας την πολιτική του «Νέου Σχολείου», ούτε και οι διευθυντές έχουν ελπίδα και το ξέρουν καλύτερα απ΄ τον καθένα. Όσο για την ελπίδα … και βέβαια υπάρχει και βρίσκεται στην ανατροπή αυτών των πολιτικών. Βρίσκεται στη συσπείρωση στα σωματεία μας και στο μαζικό αγώνα μας για τα δικαιώματα στη ζωή μας, στη δουλειά μας και στο σχολείο μας. 

Γ. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γ. Σεφέρης», θέλει να δηλώσει (και να υπενθυμίσει) προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή του θεσμού της «Ευέλικτης Ζώνης» και με τα διάφορα προγράμματα που φέρνει μαζί της.  Η αντίθεσή μας έχει διατυπωθεί πολλές φορές δημόσια με αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων, του Δ.Σ., αλλά και Συλλόγων Διδασκόντων πολλών σχολείων. Η αντίθεσή μας οφείλεται στο ότι :

1.     Την ώρα που στο σχολείο, με βάση τις ασφυχτικές συνθήκες που δημιουργεί η διοίκηση (συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, 28-άρια τμήματα, τσουβάλισμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες, μαζί με τα άλλα, κλπ), δυσκολεύεται όλο και περισσότερο η διδασκαλία προς όλα τα παιδιά. Την ίδια ώρα μας λένε ότι «περισσεύουν ώρες στο πρόγραμμα και να τις κάνουμε «ευχάριστα», γλυκανάλατα προγράμματα, αμφιβόλου χρησιμότητας και αξίας.

2.    Την ώρα που σε πολλά μαθήματα οι συνάδελφοι λένε ότι δεν τους φτάνουν οι ώρες ( Ιστορία, Μαθηματικά, Γραμματική κλπ) για να βγει η ύλη. Την ίδια ώρα, μας λένε οι «αρμόδιοι» ότι «δε χρειάζεται και τόσο πολύ Ιστορία, Γραμματική και Μαθηματικά. Κάντε και … κάτι άλλο πιο … ευχάριστο». Δηλαδή … μάθημα να μην είναι κι ό,τι θέλει ας είναι.

3.    Η «Ευέλικτη Ζώνη» και τα προγράμματα, είναι η κερκόπορτα, μέσα απ΄ την όποια περνά η διαφοροποίηση του περιεχομένου από σχολείο σε σχολείο. Η κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Αν κάποιο πρόγραμμα είναι τόσο ωφέλιμο για τα παιδιά, ας το κάνουν μάθημα. Ή ας την συμπεριλάβουν σε κάποιο μάθημα.

4.    Η «Ευέλικτη ζώνη» και τα προγράμματα που την συνοδεύουν, είναι η κερκόπορτα για το πέρασμα της αξιολόγησης. Όχι μόνο με την κατηγοριοποίηση που δημιουγούν, αλλά και με τα πιστοποιητικά κλπ. Προωθείται ο ανταγωνισμός μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και σχολείων για το ποιός θα παρουσιάσει το πιο «καινοτόμο πρόγραμμα» (!) και γνωρίζουμε όλοι πόσο αντιπαιδαγωγικό είναι αυτό το κλίμα.

5.    Η «Ευέλικτη ζώνη» και τα προγράμματα που την συνοδεύουν, είναι ο «Δούρειος Ίπππος» που φέρνει απ΄ την πίσω πόρτα του σχολείου τους χορηγούς και τους σπόνσορες. Για να βγεί «καλό και λαμπερό» το πρόγραμμα, θα αναγκαστούν να πληρώνουν γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η τοπική αυτοδιοίκηση (δηλαδή ξανά ο λαός) και βέβαια θα αναζητηθούν χορηγοί που θα ζητούν ανταλλάγματα.

6.    Η «Ευέλικτη ζώνη» είναι ένας θεσμός που ανοίγει το δρόμο αύριο να το δώσουν (όπως π.χ.φέτος το ολοήμερο) σε εργαζόμενους συμβασιούχους, ή νοικιασμένους, ή εθελοντές, ή ΜΚΟ, βγάζοντας πάλι στο δρόμο εκατοντάδες μόνιμους συναδέλφους.

7.    Ο ρόλος του δασκάλου ήταν, είναι και θα είναι να μαθαίνει στα παιδιά «γράμματα». Αυτή ήταν είναι και θα είναι και η αγωνία του δασκάλου και του γονιού. Γι΄ αυτό και μέχρι τώρα, στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης, οι Δάσκαλοι έκαναν Μαθηματικά και Γραμματική για να κερδίσουν και τα παιδιά κάτι. Γιατί εμείς οι δάσκαλοι είμαστε στη θέση μας γι αυτό το ρόλο κι όχι για να παίζουμε το ρόλο του πλασιέ προγραμμάτων και εταιρειών που τα πουλάνε.

8.    Τις παράλληλες δραστηριότητες του σχολείου (εκδηλώσεις, θέατρα, επισκέψεις κλπ) ξέρουμε να τις κάνουμε καλύτερα απ΄ αυτούς που θέλουν να μας «φορέσουν καπέλο» τα προγράμματα των δικών τους συναλλαγών με εταιρείες. 

Ø  Καλούμε τους συναδέλφους να μην εφαρμόζουν την Ευέλικτη Ζώνη και να μην παίρνουν προγράμματα. Να κάνουν τη δουλειά τους όπως ξέρουν καλύτερα απ΄ όλους όσους φιλοδοξούν να μας μάθουν πώς γίνεται. Να παραμείνουν στα δικά τους «αυτονόητα» για το ρόλο του σχολείου και του μαθήματος και να μη δεχτούν τις αντιπαιδαγωγικές συνταγές της νέας παιδαγωγικής τάξης.

Ø  Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, να τα ακυρώσουν στην πράξη. Να αρνηθούν να τα υλοποιήσουν. Να πουν το μεγάλο ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς και στην εκπαίδευση της αμάθειας. Με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, με πνεύμα αγωνιστικής απειθαρχίας και ανυπακοής, να μην εφαρμόσουν ξανά (όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια) και να απορρίψουν την Ε.Ζ. και όσα συνδέονται μαζί της.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ                                        NΕΛΛΗ ΒOΡΓΙΑ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης