Thumbnail
Σύλλογος αποφοίτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πανεπιστήμιου Μακεδονίας

Αξιότιμοι κ.κ.,

Από την πλευρά του Συλλόγου Αποφοίτων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και έχοντας διαπιστώσει το ειδικό ενδιαφέρον πολλών αρθρογράφων στα θέματα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως στην Ελλάδα υπάρχει προπτυχιακό τμήμα σπουδών με κύριο αντικείμενο την εκπαίδευση ενηλίκων και το προνόμιο των αναγνωρισμένων σπουδών από το ελληνικό κράτος δεν το έχει μόνο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Απέναντι στον κοινό μας στόχο για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Ελλάδα με τα ανάλογα κοινωνικά οφέλη, θα σας παρακαλούσαμε σε επόμενη αρθρογραφία να λάβετε υπόψη τα εξής:

α. Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 267/9–7–1993 έχοντας ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει την έρευνα στην εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική και ιδιαίτερα στους τομείς της συνεχούς εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, των εκπαιδευτικών τεχνολογιών και της ανάπτυξης, διαμόρφωσης και αξιολόγησης θεσμών κοινωνικής πολιτικής.

β. Με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμόν 391/25–10–1995 θεσμοθετήθηκαν οι κατευθύνσεις .α) Συνεχούς Εκπαίδευσης και .β) Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι οποίες προσδιορίζουν το ενιαίο πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα και λειτουργούν μέχρι σήμερα. Το Τμήμα δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 1997–1998 και όρκισε τους πρώτους πτυχιούχους του το 2001. Σήμερα, οι απόφοιτοι της κατεύθυνσης Συνεχούς Εκπαίδευσης ξεπερνούν τους 300.

γ. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 76/21–3–2002 «κατοχυρώθηκαν» τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ., οι πτυχιούχοι Συνεχούς Εκπαίδευσης έχουν:

«ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση (i) τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση, ανάπτυξη, διαμόρφωση και αξιολόγηση προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης ενηλίκων ιδιαίτερα στα δεδομένα των νέων τεχνολογιών και (ii) την οργάνωση και διοίκηση μονάδων ιδρυμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων. Ο πτυχιούχος της παραπάνω κατεύθυνσης με τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του ασχολείται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…».

δ. Στο Νόμο περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συνιστάται κλάδος Π.Ε. 72 – Εκπαιδευτικών Ενηλίκων (Ν.3699/2008, άρ.20§3).

ζ. Με την Υ.Α. 57667/Β7/20-10-2004 το Τμήμα χορηγεί επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα με κατεύθυνση τη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, παράγοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι σε θέση να σχεδιάζει, να εποπτεύει και να αξιολογεί παρεμβάσεις εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ταλαιπωρούμαστε κι εμείς όλα αυτά τα χρόνια από τις συνεχείς αλλαγές, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη ενημέρωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς (ΓΓΔΒΜ, ΕΟΠΠΕΠ, ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ.ά.), γι’ αυτό και οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα παραπάνω, ζητώντας την κατανόηση και την υποστήριξή σας. Σας ευχαριστούμε θερμά!

           Μετά τιμής,

     -Ο-                                     -Η-

 Πρόεδρος                          Γραμματέας

         Βλάχος Φώτιος                  Καραγεωργίου Άννα


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Α.Μ. 7664/08-11-2004

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα