Thumbnail
του μαθητή Δημήτρη Οικονομίδη

Σωκράτους, μαιευτική

“Γιορτή της μητέρας”, “μια εβδομάδα για τις πανελλαδικές”, “18 φίλοι επιβίωσαν στο σεισμό του Νεπάλ”, “ειδήσεις για γονείς- τέρατα”, “τι δηλώνει το όνομά σου”, “μύρισε καλοκαίρι”! Κάπως έτσι κύλησε στα social media ο Μάιος. Εντυπωσιακό αλήθεια το πόσο διαφορετικές ανησυχίες υπάρχουν εκεί έξω. Ανησυχίες που και να θες να αγιάσεις, δε σ' αφήνουν καθώς σε βομβαρδίσουν μέσω διαδικτύου και που εξαπατούν καθώς φαντάζουν απόλυτα ασύνδετες αλλά αποτελούν προκείμενες ενός και μόνο συμπεράσματος που στριμώχτηκε εδώ και 35 χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ας το πάρουμε από την αρχή...

Διαρκεί εννιά μήνες -σε κάποιες περιπτώσεις και λιγότερο, κατά τους οποίους τα νεύρα και οι υστερίες ξεπερνούν κάθε όριο. Βρίσκεσαι απεριόριστες ώρες σε μια πολυθρόνα ή ένα κρεβάτι και τρως το καταπέτασμα. Όταν πια περάσει ο απαραίτητος χρόνος, έχεις γίνει δημιουργός μιας καινούριας ζωής. Ναι! Μιλώ φυσικά για... τη διαδικασία των πανελλαδικών.

Κάθε Σεπτέμβρη, πλήθος μαθητών στην Ελλάδα καλούνται μα γίνουν γονείς και ξεκινά η κυοφορία τους, διαδικασία περίεργη καθώς συνδυάζει ενθουσιασμό και απογοήτευση, γέλιο και άγχος. Το καλό σ' αυτό το διάστημα της ζωής σου είναι πως σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι στην κυριολεξία έγκυος. Αυτό συνεπάγεται πως γίνεσαι το επίκεντρο της συζήτησης όπου και αν βρεθείς, πως κάθε καρυδιάς καρύδι ενδιαφέρεται για την κατάστασή σου, δίνοντάς σου μάλιστα και τη δική του μυστική συνταγή για το ελιξήριο της επιτυχίας και πως οι φράσεις: “υπομονή!”, “όλα θα πάνε καλά!”, “μην αγχώνεσαι!” διαπερνούν τα τύμπανά σου με ρυθμό 8,3/sec. Φυσικά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς στο έπακρο την όλη κατάσταση και να ζεις σα τη βασίλισσα του Σαβά. Μπορείς αλήθεια! Το διάστημα αυτό, είναι το μοναδικό στη ζωή σου που θα ζητήσεις απ' τη μάνα σου χυμό από αβοκάντο, μύρτιλλα και φίγγι κι αυτή θα παρατήσει το candy crush και θα πάρει σβάρνα τα μανάβικα με παντόφλα και pretty colant για να βρει αυτό το... αυτό τέλος πάντων που δεν ξέρει καν πως να το ζητήσει. Θα μου πεις: “σιγά μην πιω αυτήν την αηδία”, θα σου πω: “συμφωνώ”, αλλά αξίζει να το ζητήσεις... Έτσι για να πάρεις το αίμα σου πίσω.

Γίνονται επιπλέον διάφορες προσπάθειες για να ωραιοποιηθεί η διαδικασία της κύησης. Μία απ' αυτές είναι και η απόφαση πολλών μελλοντικών γονιών να γεννήσουν σε ιδιωτική κλινική. Βλέπεις; Απ' τη μύγα ξίγκι! Δίνουν περιουσίες και περιουσίες λες και θ' αλλάξει το αποτέλεσμα. Εγώ πάντως σε νοσοκομείο του δημοσίου πήγα και νομίζω πως βάζει κάτω πολλές από τις φημισμένες κλινικές που απλά σε ξεπαραδιάζουν. Κολλούσε λίγο ο λέβητας στις βαριές παγωνιές και τρέμαμε σα μουρμούρες, αλλά έζησα ανεπανάληπτες στιγμές εκεί μέσα. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και τώρα αλήθεια λυπάμαι που ίσως δεν τους ξαναδώ. Αρχικά τους υποψήφιους γονείς που μοιραζόμασταν τις ίδιες ανησυχίες και φοβίες και που περάσαμε τόσες ώρες στο ίδιο δωμάτιο. Έπειτα το διευθυντή της κλινικής και όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατρούς και μαίες, επιστήμονες εξαιρετικά καταρτισμένους και πάντα πρόθυμους να βοηθήσουν και να σου συμπαρασταθούν. Και τις γυναίκες του κυλικείου και της καθαριότητας φυσικά, τις αγάπησα απευθείας. Τελικά όσο τρομακτικά κι αν φαντάζουν τα νοσοκομεία, το λέω αλήθεια, σου προσφέρουν αξέχαστες στιγμές που θα νοσταλγείς σε όλη σου τη ζωή. Πραγματοποιούνται εξάλλου τόσες δραστηριότητες για τις εγκύους, που κάνουν τους 9 μήνες να κυλούν σα δεύτερα: εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών. Μην απέχετε από τίποτα, ακόμα κι αν είστε με την κοιλιά στο στόμα. Είναι υπέροχα!

Εντούτοις σε όλη αυτή τη διαδικασία που στην ουσία δεν είναι τίποτα το σπουδαίο και το επώδυνο και που μπορείς, αν φερθείς έξυπνα, να διασκεδάσεις απίστευτα, εμπλέκονται παράγοντες που με τη δράση τους το μετατρέπουν στο χειρότερο διάστημα της ζωής σου.

Μιλώ για τον εξαναγκασμό. Όλοι γύρω σου σε πιέζουν να γίνεις γονιός και σε εξαναγκάζουν να παρατήσεις κάθε ασχολία που σε ικανοποιεί για να γίνεις μάνα. Δε λέω, είναι κάπως λογικό οι γονείς σου να θέλουν να μπεις σε μια σειρά, να δημιουργήσεις οικογένεια και να ευτυχήσεις, τίποτα όμως δεν πρέπει να γίνεται στανικά. Είναι υπέροχο να ενδιαφέρονται οι γονείς σου για το καλό σου και να σε συμβουλεύουν να γίνεις με τη σειρά σου γονιός αλλά είναι αισχρό να σε εξαναγκάζουν να γκαστρωθείς, να ξερνάς για 9 μήνες, να καταστρέψεις το υπέροχο σώμα σου με περιττά κιλά και ραγάδες, απλά για να ικανοποιήσουν το τεράστιο “εγώ” τους, βλέποντας ένα εγγόνι. Είναι καιρός να ξεπεραστούν προκαταλήψεις που θέλουν τον άνθρωπο να προορίζεται να γίνει πάση θυσία γονιός.

Δείτε τι συμβαίνει στον κόσμο και θα καταλάβετε πλήρως τι εννοώ. Τα ορφανοτροφεία είναι γεμάτα από παιδιά που εγκαταλείφθηκαν, οι φυλακές γεμάτες από γονείς που κακοποίησαν, βίασαν ή σκότωσαν τα παιδιά τους, τα σπίτια είναι γεμάτα δυστυχισμένες οικογένειες. Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν γεννούσαν μονάχα όσοι πραγματικά το ήθελαν και προορίζονταν για να γίνουν γονείς. Η ώθηση στη μητρότητα ανθρώπων που προορίζονται να ακολουθήσουν άλλο δρόμο φέρνει αργά ή γρήγορα τα παραπάνω αποτελέσματα δηλαδή έναν επιπλέον αποτυχημένο γονέα, ενώ παράλληλα στερεί από την ανθρωπότητα έναν επιτυχημένο και κυρίως ευτυχισμένο δημιουργό.

Είναι αυτό που εκφράστηκε σαφέστατα από το Σωκράτη (επίκληση στην αυθεντία) πως δικαιοσύνη είναι “τό τά αὑτοῦ πράττειν”. Πως οφείλει δηλαδή ο καθένας να πράττει για το κοινωνικό σύνολο εκείνο για το οποίο μερίμνησε η φύση. Με άλλα λόγια: δεν γεννήθηκαν όλοι για να γεννήσουν! Ας γίνει επιτέλους δεκτό! Πάντα σχεδόν γνωρίζουμε γιατί προοριζόμαστε και εσείς αγαπητοί γονείς, γνωρίζετε επίσης αλλά εθελοτυφλείτε. Κάποιοι δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, μπορεί να διαπρέπουν σε κάτι άλλο, απλό, ή και γελοίο αλλά μόνο εκεί θα πετύχουν. Αν κάποιος φτιάχνει με ευκολία αντικλείδια ΠΡΕΠΕΙ να γίνει κλειδαράς! Ίσως στην πορεία γίνει και γονιός, μην τον εξαναγκάζετε όμως, ω γονείς, να παρατήσει τα αντικλείδια για να αναθρέψει ένα μωρό. Και το μωρό θα μεγαλώνει με στερήσεις και πολλές πόρτες δε θα ανοίξουν ποτέ. Ας γίνει πια δίκαιη αυτή η κοινωνία, γιατί, ας μη γελιόμαστε, είναι υπερβολικά άδικη. Αν δεν ήταν, θα δίναμε πανελλΔΙΚΑΙΕΣ εξετάσεις και όχι πανελλΑΔΙΚΕΣ.

Έπιπλέον έχει και επιστημονικά διατυπωθεί με το 1ο συμπέρασμα της θεωρίας της Φυσικής Επιλογής: για να παραμείνει σταθερό το μέγεθος ενός πληθυσμού, παρά την τάση για αύξηση, μερικά άτομα δεν επιβιώνουν ή δεν αναπαράγονται. Πόσο δύσκολο σας είναι να το συνειδητοποιήσετε;

Το χειρότερο βέβαια είναι αυτό που ακολουθεί τη γέννα. Αφού προηγουμένως σε ανάγκασαν να γεννήσεις κι εσύ από φιλότιμο ακολούθησες το δρόμο που άλλοι σου έδειξαν έρχεται τώρα “η ώρα της κρίσεως”. Δεν αρκεί που τους δίνεις ένα μωρό, το “κοιτάν και στα δόντια”. Ε όχι!!! Επειδή ήθελαν σερνικό κι εσύ γέννησες κορίτσι σε θεωρούν άχρηστο. Επειδή το μωράκι σου, δεν έλαχε ναι είναι ξανθό γαλανομάτικο φταις εσύ! Όφειλες να φέρεις στον κόσμο έναν γνήσιο απόγονο της τάδε οικογενείας, έναν διάδοχο, για να έχουν κάτι να επαίρονται στον κύκλο τους, κάτι για να μπουν στο μάτι της γειτόνισσας. Μην πέσεις στην παγίδα! Όπως κι αν είναι το μωρό σου αγάπησέ το! Απ' τα σπλάχνα σου βγήκε. Τίποτα στον κόσμο δεν είναι άχρηστο και μην αφήσεις κανέναν, ποτέ να σε πείσει πως είσαι. Ακόμη και ένα χαλασμένο ρολόι, δύο φορές την ημέρα δείχνει τη σωστή ώρα.

Όχι δεν θέλω να ενθαρρύνω κανέναν να μην γεννήσει δίνοντάς του επιχειρήματα!!! Θέλω να πω αυτό που λέω: έκαστος εφ' ω ετάχθη. Ή αλλιώς: έκαστος στο είδος του κι ο (ξέρετε) στους καφέδες. Όποιος δεν μπορεί να γίνει σωστός γονιός δε θα μείνει καν έγκυος! Θα σιχαίνετε απο μωρό τα μωρά και θα έχει πόστερ τον Ηρώδη. Όποιος όμως μείνει έγκυος ας πάει κι ας του βγει και σε κακό! Εσείς που δεν πολύ γουστάρετε τα μωρά, αλλά κατα τα άλλα είστε ήδη στο 2ο μήνα σας, καλύτερα προχωρήστε ως το τέλος! Κανένας γονιός δεν γεννήθηκε εξπέρ στο άλλαγμα πάνας. Όλοι είχαν τις αμφιβολίες τους και όλοι κόντεψαν να ουρλιάξουν -αν δεν το κάναν- από την πίεση. Μη σας καταβάλουν αρνητικές σκέψεις. Όπως τόσοι μπόρεσαν, μπορείτε κι εσείς. Αν μείνετε έγκυοι απλά γεννήστε. Είναι αμαρτία η έκτρωση! Η φαρδιά σας λεκάνη σημαίνει ότι μπορείτε να γεννήσετε και μάλιστα πολλά παιδιά. Κάποιοι αποβάλλουν στην πορεία. Είναι κι αυτό -δυστυχώς- στο πρόγραμμα, μην πηγαίνετε όμως επίτηδες στα κατοικίδια για να σας μεταδώσουν τοξόπλασμα. Θα έρθει μέρα μετά από χρόνια που δεν θα μπορείτε να κάνετε παιδί και θα ταλαιπωρείστε με εξωσωματικές και υιοθεσίες. Δε λέω, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά carpe diem. “Μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα.”

Κι εσείς όμως γονείς και κηδεμόνες, συγκροτείτε συλλόγους και θαρρείτε πως πιάνετε τον ταύρο απ' τα κέρατα! Ρεζιλέψατε παντελώς το είδος μας κι έχετε και την απαίτηση να το διαιωνίσουμε! Πως να θέλω ρε μάνα, να γίνω μάνα, έτσι όπως τα ρημάξατε όλα; Να γεννήσω ένα παιδί, που δε θα μπορώ να θρέψω; Να γεννήσω ένα παιδί καταδικασμένο να ζει στην ένδεια; Βελτιώστε λίγο τις συνθήκες και να δείτε πως θα λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Κλείνοντας, δε θα πω “καλή λεφτεριά” γιατί ήδη ελευθερωθήκαμε, αλλά θα πώ καλά αποτελέσματα αν και σίγουρα το αποτέλεσμα είναι καλό κι ας μη μας ικανοποιήσει από την αρχή. Όσο άσχημο παιδί και αν γεννήσετε να θυμάστε ότι υπάρχουν και μέικ-απ και πλαστικοί χειρουργοί. Αν πάλι επιμένετε να το σιχαίνεστε προσπαθήστε να κάνετε και δεύτερο χωρίς ωστόσο να παραγκωνίσετε το πρώτο. Και το ασχημόπαπο κύκνος έγινε! Γλεντήστε το τώρα πιά και μη σκοτιστείτε για τίποτα! Προσοχή στην επιλόχεια κατάθλθιψη που καιροφυλακτεί. Όσο για τους μελλοντικούς γονείς, θα ήθελα να τους παροτρύνω να μη φοβηθούν τίποτα και να προχωρήσουν με θάρρος! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία απο το να γίνεις δημιουργός μιας νέας ζωής. Προσεγγίζεις τη θέωση, γίνεσαι συνεργός στην Πλάση. Σε απλά ελληνικά: το όνομά σου δηλώνει ότι αφού επιβίωσες από το σεισμό του Νεπάλ, θα επιβιώσεις και απο τις πανελλαδικές.

Δημήτρης Οικονομίδης,

μαθητής Γ' Λυκείου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ