Thumbnail
Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Διαθεσιμότητα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μετά από 22 μήνες κλείνει η μαύρη παρένθεση στην ελληνική παιδεία. Η λήξη της διαθεσιμότητας με το νόμο 4325/15 και επαναφορά των εκπαιδευτικών και των πενήντα ειδικοτήτων της Τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είχαν καταργηθεί σε μια νύχτα, καθώς και η επαναλειτουργία των τομέων και των ειδικοτήτων υγείας πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών που με το νόμο 4327/15 προστίθενται στα ΕΠΑΛ, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του εκπαιδευτικού κόσμου.

Όλους αυτούς τους 22 μήνες σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων, το δίκιο των αιτημάτων μας, μας έδωσε δύναμη κι ελπίδα. Η εμπειρία που αποκτήσαμε όλους αυτούς τους μήνες είναι πολύ χρήσιμη στην πάλη για την λύση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία μας.

H επιστροφή στα σχολεία μας, μαζί με τους μαθητές μας, η νίκη που επιτύχαμε με τη δικαίωση των μαχητικών αγώνων μας, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν για μας τα προβλήματα που βιώνουν οι συνάδελφοι μας και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα.

Είναι αυτονόητο ότι επιθυμούμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας όχι μόνο για λόγους επιβίωσης και αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα επιτελούσαμε εδώ και χρόνια και πιστεύουμε επάξια μέσα από την εκπαιδευτική μας λειτουργία ένα κοινωνικό έργο. Το οποίο διεκόπη βάναυσα από μια μνημονιακή (αλλά όχι μόνο) θεώρηση, χωρίς αιτιολόγηση και θέλοντας να πλήξει κυρίως το δημόσιο χαρακτήρα του. Αυτό διεκδικούμε και τώρα. Θέτοντας μας σε «διαθεσιμότητα» η μνημονιακή λογική, καταδίκαζε ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές είτε σε βίαιη αλλαγή και σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση σπουδών, είτε σε εγκατάλειψη τους οδηγώντας όποιον μπορούσε (ποιον αλήθεια, μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα;) να καταφύγει στην ιδιωτική εκπαίδευση, φορείς της οποίας είχαν ήδη παίξει το ρόλο τους σε αυτή την καταστροφή.

Για την αποκατάσταση του εγκλήματος που διαπράχθηκε εναντίον της τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αδικιών που υπέστησαν  οι εκπαιδευτικοί από το βάρβαρο καθεστώς της διαθεσιμότητας, απαιτείται η επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων και η ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που παραμένουν.

Ζητάμε

 1. Σχετικά με την επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις οργανικές τους θέσεις και τα σχολεία όπου οι νέες Ομάδες Προσανατολισμού-Τομείς-Ειδικότητες θα λειτουργήσουν το σχ. έτος  2015-16 

α)  Οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών (βάση και του ψηφισθέντος νόμου του ΥΠΕΣ 4325/15 που ορίζει ρητά: «Οι ειδικότητες και κλάδοι του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167) επανασυστήνονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του παρόντος, όπως και το σύνολο των οργανικών θέσεων που κατέχονται από το προσωπικό αυτό. & Το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου,  μπορεί να επανέλθει στις θέσεις τις οποίες κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή πριν λήξει η υπαλληλική του σχέση, εφόσον καταθέσει αίτηση...»να είναι στα ίδια ΕΠΑΛ που υπήρχαν πριν την κατάργησή τους, ενώ των εκπαιδευτικών που προέρχονται από τις  ΕΠΑΣ, στο πλησιέστερο ή στα πλησιέστερα (εντός της ίδιας πόλης)  ΕΠΑΛ  και  σύμφωνα με τις υπόλοιπες ισχύουσες διατάξεις.

β)  Κατ’ αντιστοιχία με τα παραπάνω,

       ι)  οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ να επαναλειτουργήσουν στα ίδια ΕΠΑΛ.

     ιι) οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν, να επαναλειτουργήσουν στο συστεγαζόμενο  ΕΠΑΛ ή στο πλησιέστερο ή στα πλησιέστερα (εντός της ίδιας πόλης) ΕΠΑΛ  που θα λειτουργήσει η αντίστοιχη ομάδα προσανατολισμού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή (εργαστηριακό εξοπλισμό) των αντίστοιχων Εργαστηριακών Κέντρων.


 2.  Να ανακληθεί η εγκύκλιος με αρ. Πρωτ. 175720/Δ2/30-10-2014 που μοιράζει τις αναθέσεις συγκεκριμένων κλάδων εκπαιδευτικών των Εφαρμοσμένων Τεχνών σε άλλους κλάδους.

Η κυβέρνηση σας κατανοώντας αδικίες που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της μνημονιακής, κοινωνικής απορρύθμισης, έσπευσε να άρει αυτές τις αδικίες με τους νόμους 4325 και 4327 του 2015. Όμως η βιασύνη που επικράτησε προηγουμένως στο γκρέμισμα της δημόσιας τεχνικής / επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημιούργησε εκτός των άλλων κενά και αδιέξοδα, που καλύφθηκαν με ανορθόδοξες και εν πολλοίς απαράδεκτες πρακτικές. Η εγκύκλιος με αρ. Πρωτ. 175720/Δ2/30-10-2014 που μοιράζει τις αναθέσεις συγκεκριμένων κλάδων εκπαιδευτικών των Εφαρμοσμένων Τεχνών σε άλλους κλάδους, αποτελεί ένα μνημονιακό αγκάθι που παραμένει έως σήμερα στον αγώνα μας για την άρση των αδικιών και αφορά τον τομέα εφαρμοσμένων τεχνών. Επειδή όπως ξέρουμε στη χώρα μας επικρατεί το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», επειδή με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται στρεβλές προσδοκίες σε συναδέλφους άλλων κλάδων συντηρώντας και υποδαυλίζοντας την «ανθρωποφαγία» μεταξύ συναδέλφων, επειδή είναι ανάγκη ότι από δω και πέρα κτιστεί να έχει καθαρά και γερά θεμέλια, πρέπει να αρθεί και αυτή η αδικία. Γιαυτό απαιτούμε την άμεση ανάκληση της παραπάνω εγκυκλίου.

 3. Κατά τον καθορισμό των αναθέσεων της διδασκαλίας των μαθημάτων, των προστιθέμενων με το νόμο 4327/2015 Ομάδων Προσανατολισμού -Τομέων & Ειδικοτήτων, να υπάρξει μέριμνα ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν Α΄ ανάθεση όλα τα μαθήματα των οποίων τα αντικείμενα περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των οποίων κατέχουν το πτυχίο, που ήταν προσόν διορισμού τους στην εκπαίδευση. Ενώ, να έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί Β' ανάθεση τα λοιπά μαθήματα του Τομέα που ανήκει η ειδικότητά τους, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα κενών ή υπεραριθμιών.

 4. Λόγω της παρέλευσης του χρόνου μεταθέσεων, βελτιώσεων και αποσπάσεων για το σχ. Έτος 2015-2016, να δοθεί κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς που επανατοποθετούνται να κάνουν αίτηση.
 5. Να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην αποκλεισθούν οι εκπαιδευτικοί που επαναφέρονται από τη διαθεσιμότητα, από τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, που δρομολογείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας των συλλόγων διδασκόντων. (Προβλήματα: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων, μη ύπαρξη ωρών διδασκαλίας σε σχολείο κατά την εφαρμογή της διαδικασίας)

 6. Να δοθεί η δυνατότητα  λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων για το σχ. Έτος 2015-16.

 7. Αναγνώριση του χρόνου της διαθεσιμότητας σαν χρόνος δημόσιας, πραγματικής, εκπαιδευτι-κής προϋπηρεσίας. 

 8. Καταβολή του 75% του μισθού, για τους 85 εκπαιδευτικούς που
έχει σταματήσει η μισθοδοσία τους, από 22/3/2014.

 9. Καταβολή των απωλειών (κατά 25% του μισθού) για όλους τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΣ ΡΟΛΟ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleia
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση με την κράτηση των δύο εκπαιδευτικών-Σφοδρές αντιδράσεις
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση στη Ρόδο για την επιμέλεια δύο παιδιών: Συνελήφθησαν και κρατούνται η μητέρα, διευθυντής σχολείου και μία εκπαιδευτικός
Απίστευτη και θλιβερή υπόθεση με την κράτηση των δύο εκπαιδευτικών-Σφοδρές αντιδράσεις
ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ
Βοήθεια ο καιρός τρελάθηκε! Από σήμερα μέχρι την Κυριακή -Ζέστη, υδροστρόβιλοι, αεροχείμαρροι, χαλάζι, χιόνια!
Το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.
Βοήθεια ο καιρός τρελάθηκε! Από σήμερα μέχρι την Κυριακή -Ζέστη, υδροστρόβιλοι, αεροχείμαρροι, χαλάζι, χιόνια!
ξυλοδαρμοσ
Αναμορφωτικά μέτρα σε δύο ανήλικους που λήστεψαν εκπαιδευτικό έξω από το σχολείο
Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειάς τους σε επιμελητή ανηλίκων, υποχρεωτική παρακολούθηση προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης και παροχή κοινωφελούς...
Αναμορφωτικά μέτρα σε δύο ανήλικους που λήστεψαν εκπαιδευτικό έξω από το σχολείο
καθηγητης γενέθλια
Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ειδήσεις που διαβάζουμε από σχολεία και μαθητές, έχουν να κάνουν με βία, ξύλο, επεισόδια και bullying. Αυτή...

Μαθητές συγκίνησαν τον καθηγητή τους με την έκπληξη γενεθλίων