Thumbnail
Συντάξεις: Έξοδος με 25ετία για 120.000 ασφαλισμένους - Δημόσιοι υπάλληλοι (πίνακες)

Διαβατήριο για έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η συμπλήρωση της 25ετίας στον δημόσιο τομέα. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης κλειδώνει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι δημόσιο υπάλληλοι αποχωρούν όποτε πιάσουν τα περίπτωση όριο ηλικίας.

Όπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος στο «ΕΘΝΟΣ», που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, «η συμπλήρωση των απαιτούμενων 25 ετών –είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε με πλασματικά έτη- δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο/η να κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα και εφεξής να αναμένει τη χρονική στιγμή πλήρωσης του σχετικού ηλικιακού ορίου για τα συνταξιοδοτηθεί». Η θεμελίωση γίνεται αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμία ενέργεια – αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια οι υπηρεσίες εκδίδουν πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται το γεγονός αυτό. Αιτήσεις για εξαγορές πλασματικών ετών υποβάλλονται κατά προτίμηση κοντά στην ημερομηνία αίτηση συνταξιοδότησης.
Άρτιος
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικό εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξ ολοκλήρου.
Για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 25ετών και τη θεμελίωση υπολογίζονται όλοι οι χρόνοι πραγματικής ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα έχουν διανυθεί. Έτσι ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να αθροίσει για την πλήρωση της 25ετίας χρόνο που έχει διανύσει σε φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) χρόνο που έχει με άλλη σχέση εργασίας στο Δημόσιο (σύμβαση έργου, αορίστου), οι γιατροί την ειδικότητα και το αγροτικό, οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία κ. α.
Εκτός όμως των χρόνων πραγματικής ασφάλισης μπορούν αναγνωριστούν για τη συμπλήρωση 25 ετών και πλασματικοί χρόνοι (π.χ. ο πλασματικός χρόνος των μητέρων, η στρατιωτική θητεία, το προσόν διορισμού, ο χρόνος σπουδών).
Όλοι αυτοί οι χρόνοι μπορούν επικουρικά να βοηθήσουν τον ασφαλισμένο να κλειδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχετικό δικαίωμα.
Το καθεστώνς για ΔΕΚΟ και τράπεζες
ΜΕ 2 ετία, αλλά και με ταυτόχρονη ύπαρξη ορίου ηλικίας, «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, δηλαδή στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ειδικό καθεστώς υπάρχει για τις μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με 25 ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξης ανήλικου τέκνου.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής για τους ασφαλισμένους στα εδικά ταμεία από το 1983 έως και το 1992:
Άνδρες: Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του 2012 είχαν συμπληρώσει 25 ετή ασφάλισης, η πόρτα εξόδου ανοίγει στα 65 με πλήρη σύνταξη και στα 60 με μειωμένη. Προσοχή, καθώς για τη μειωμένη σύνταξης απαιτούνται 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση. Για θεμελίωση μετά το 2013 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 62 και πλήρης στα 67.
Γυναίκες : Για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2012 το όριο ηλικίας κυμαίνεται από το 60ό έως του 62ο έτος (πλήρης σύνταξη). Ωστόσο, από το 2013 και μετά πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67. Ταχύτερα μπορούν να προχωρήσουν οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν τη μειωμένη σύνταξη. «Κλειδί» αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου έτους και της 25 ετίας.
Μητέρες ανηλίκων: ΜΕ 25 ετία και την ταυτόχρονη ύπαρξη ανήλικου τέκνο θεμελιώνεται δικαίωμα και στη συνέχεια η ασφαλισμένη μπορεί να προχωρήσει όποτε πιάσει το όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση γίνει μέχρι το τέλος του 2010, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 50ο έτος.
Σε περίπτωση που το δικαίωμα κλειδώσει το 2011, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 52 και μειωμένη στα 50.  Το 2012 πλήρη σύνταξη δίνεται στα 55 και μειωμένη στα 53.
  
 
  
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας