Thumbnail
Σύμφωνο για την Ανάπτυξη

Τη δημιουργία κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για την Ανάπτυξη, με στόχο την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «με κοινωνικό πρόσωπο», με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, επισήμανε ο κ. Γκουρία.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενοι δεν τόλμησαν, επειδή «εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις και δεσμεύσεις με την ολιγαρχία».

Σημείωσε, δε, ότι το επιχείρημα πως το μνημόνιο απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις δεν ευσταθεί, καθώς υπήρξαν παρεμβάσεις που εφαρμόστηκα, μόνο που δεν ήταν μεταρρυθμίσεις, αλλά απορρυθμίσεις, με στόχο την προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά με τον ΟΟΣΑ για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι στη βάση της «εργαλειοθήκης» αλλά των προγραμματικών δηλώσεων. Έκανε λόγο για «νέα σελίδα» και «νέα σχέση» μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδας, με στόχο την προώθηση χρήσιμων μεταρρυθμίσεων ή «μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσωπο», όπως είπε.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής μόνιμης επιτροπής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση ενός Συμφώνου Ανάπτυξης, για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Όπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της επιτροπής θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που θα επισημοποιηθεί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι. Εκεί θα αποφασιστούν και τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του σχεδίου, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υποδεχόμενος τον Ανχελ Γκουρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρόκειται για τον επικεφαλής ενός οργανισμού για την Ανάπτυξη και ως εκ τούτου για τον «πιο χρήσιμο άνθρωπο στην Ευρώπη, καθώς η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανταπέδωσε, ευχόμενος στον πρωθυπουργό καλή επιτυχία στο έργο του και διαβεβαίωσε για την υποστήριξη που θα παρέχει στην Ελλάδα ο οργανισμός.

Ο Γκουρία υπογράμμισε ότι δεν θα υποδείξει ο ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση τι πρέπει να πράξει, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα για να βοηθήσει. «Είμαστε εδώ για να συνομιλήσουμε, και να ενημερώσουμε για το τι κάνουν άλλες χώρες που βρίσκονται ενώπιον παρόμοιων προκλήσεων», όπως η φοροδιαφυγή και ο στόχος της ανάπτυξης, τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έκανε ειδική μνεία στην ύπαρξη «ομάδων συμφερόντων που αντιστέκονται στην αλλαγή, γιατί απειλούνται οι θέσεις τους», αναφέροντας ότι αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Στόχος θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, ώστε από την ανάπτυξη και τις αλλαγές που θα γίνουν να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες και όχι μόνο λίγοι.

Ο ΟΟΣΑ είναι εδώ για να φέρει εργαλεία και μέσα για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών ή την αποκάλυψη στοιχείων για τη διαφθορά, παρατήρησε ο κ. Γκουρία, προσθέτοντας ότι η προώθηση αυτών των αλλαγών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση. «Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη, όχι μονο στα λογιστικά βιβλία» είπε.

Ο Ανχελ Γκουρία επισήμανε, πάντως, ότι κάποια από τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. «Όμως, είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα· πρέπει να κοιτάμε και στο μέλλον» επισήμανε.

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;