Thumbnail
ΣΥΝΕΚ Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΕΚ   ΓΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε να υψώσουμε τείχη αντίστασης

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Όλοι μας βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της πολιτικής των μνημονίων, μίας πολιτικής που επιβλήθηκε από τις Συγκυβερνήσεις και την Τρόικα και ερημώνει τις ζωές μας τέσσερα χρόνια τώρα. Με πρόσχημα την «κρίση χρέους», διέλυσαν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και δημόσιου αγαθού, λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία, ανέτρεψαν όλες τις εργασιακές, μισθολογικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, ποδοπάτησαν κάθε δημοκρατική διαδικασία και κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέποντας το Σύνταγμα της χώρας σε κουρελόχαρτο.

Η πολιτική αυτή έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία μίας ολοένα και διογκούμενης στρατιάς ανέργων, επιτυγχάνοντας παράλληλα την εργασιακή εξαθλίωση και την υποταγή όσων ακόμη εργάζονται.

Ταυτόχρονα, βγάζουν τη δημόσια περιουσία στο σφυρί, σε αγαστή συνεργασία με τους διεθνείς κερδοσκόπους και τα αδίστακτα κοράκια των ντόπιων και ξένων τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων. Με τη φορολογική καταλήστευση των πολιτών (χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κ.ά) προχωρούν και σε γενικευμένη επίθεση ενάντια στην όποια ιδιωτική περιουσία έχει απομείνει σε χέρια μικροϊδιοκτητών.

Η ενορχηστρωμένη επιδρομή ενάντια στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, στη νεολαία, στους άνεργους, στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, οδηγεί στην κατάλυση των στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μας στερούν το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια αγαθά. Η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, παραδίνονται στους ιδιώτες επιχειρηματίες και μετατρέπονται σε εμπορεύματα. Ταυτόχρονα, επιδιδόμενοι σε ένα όργιο βίαιης καταστολής, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν κάθε μορφή αντίστασης.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί βιώσαμε τα αποτελέσματα και καθημερινά καταμετρούμε τις πληγές που επέφερε η νεοφιλελεύθερη επέλαση στη Δημόσια Παιδεία:

  • Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία περιορίζονται στο ελάχιστο. Για το 2015 προβλέπεται νέα μείωση στο 2,47% με στόχο - σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο - μέχρι το 2018 να έχει πέσει κάτω από το 2%!
  • Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων έχει αρθεί. Πρώτα θύματα οι δικοί μας συνάδελφοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ποιοι θα ακολουθήσουν;
  • Καταργήθηκαν οι ΕΠΑΣ και οι πιο περιζήτητοι τομείς των ΕΠΑΛ πετώντας 20.000 μαθητές εκτός του Δημόσιου Σχολείου και οδηγώντας τους στην «αγκαλιά» των ιδιωτών.
  • Επιβάλλοντας με πρωτοφανή αυταρχισμό και με παράκαμψη των Συλλόγων Διδασκόντων την «αξιολόγηση» σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, επιχειρούν να εμπεδώσουν την εργασιακή ανασφάλεια, το κλίμα φόβου και υποταγής, τη διάλυση της συναδελφικής αλληλεγγύης, τη δραστική συρρίκνωση της Δημόσιας εκπαίδευσης
  • Η αύξηση του ωραρίου, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, οι αναγκαστικές υπερωρίες, οι παράλληλες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε 4 ή 5 απομακρυσμένα μεταξύ τους σχολεία, δημιουργούν συνθήκες αφόρητης πίεσης και παρεμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο.
  • Η αβάσταχτη μείωση μισθών και συντάξεων, οι μισθοί πείνας των νέων συναδέλφων, η πλήρης κατάργηση επιδομάτων και δώρων, η συρρίκνωση μέχρις εξαφανίσεως του «εφάπαξ», έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομική εξαθλίωση. Κι όμως, στο νέο μισθολόγιο της Συγκυβέρνησης περιλαμβάνονται κι άλλες μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο υπουργός της αναλγησίας καλεί τους αδιόριστους συναδέλφους να εργασθούν «εθελοντικά» αμοιβόμενοι με …μόρια !
  • Η δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική μας περίθαλψη ανήκει στο παρελθόν.
  • Η υποχρηματοδότηση των σχολείων, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, τα αλλοπρόσαλλα αναλυτικά προγράμματα, τα ανεπαρκή σχολικά βιβλία, η κατάργηση των υποστηρικτικών δομών και  η έλλειψη τεχνικής υποδομής, παραπέμπουν στην εικόνα εκπαιδευτικού συστήματος τριτοκοσμικής χώρας.
  • Το «Νέο» Λύκειο που αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες αποκάλυψε ήδη, από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του, τον έντονα αντιπαιδαγωγικό και ταξικό του χαρακτήρα. Η Τράπεζα Θεμάτων αναπαράγει μία «προκρούστεια» λογική, αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε μαθητή και κάθε σχολικής τάξης. Ισοπεδώνει όνειρα, κλίσεις και ενδιαφέροντα, πετώντας στον Καιάδα όσους δεν χωρούν στα μέτρα της.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι μία καταδίκη στη μιζέρια, η δουλειά μας δεν πρέπει να είναι μία καταδίκη στην υποταγή. Επιλέξαμε να δουλέψουμε στο Δημόσιο Σχολείο με τις αποσκευές μας γεμάτες όνειρα και διάθεση για προσφορά. Το όραμα ενός ενιαίου δωδεκάχρονου Δημόσιου Σχολείου που θα χωρά όλα τα παιδιά, πέρα από ταξικούς φραγμούς, ενός χώρου που θα μεταδίδει Γνώση και Αξίες, και θα διαπλάθει ολοκληρωμένες και ελεύθερες προσωπικότητες, είναι σήμερα ζωντανό περισσότερο από ποτέ. Τώρα που η κρίση βαθαίνει, η φλόγα αυτή πρέπει να διατηρηθεί και να δυναμώσει.

Ο κόσμος της Εκπαίδευσης οφείλει, για άλλη μία φορά, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή των σχεδίων τους και του μέλλοντος που μάς ετοιμάζουν. Όμως, για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά μας, χρειάζεται  εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις. Σωτήρες και μεσσίες δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεφύγουμε από κάθε λογική ανάθεσης και εν λευκώ εκπροσώπησης. Η στήριξη, η συσπείρωση και η συμμετοχή μας στο πρωτοβάθμιο σωματείο μας, στην ΕΛΜΕ μας, είναι η αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη ενός κινήματος ανατροπής.

Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα, και όποια τη διαδεχθεί, να βρει μπροστά της ένα ισχυρό και ανυποχώρητο συνδικαλιστικό κίνημα στο κρίσιμο πεδίο της Εκπαίδευσης.

Γνωρίζουν τη δύναμή μας και μάς φοβούνται. Γι’ αυτό ετοιμάζονται, την αμέσως επόμενη περίοδο, να χτυπήσουν τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και να μετατρέψουν τα σωματεία σε συλλόγους-σφραγίδες. Δεν θα τούς αφήσουμε!

Με ΜΑΖΙΚΟ και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ αγώνα ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜE τις πολιτικές ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Ε. Ε. Δ.Ν.Τ. διεκδικώντας:

  • Προστασία της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας – υγείας – κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.
  • ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΔΩΡΕΑΝ 12χρονο ΣΧΟΛΕΙΟ χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.
  • Καμιά διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού ΔΕΝ γίνεται δεκτή!
  • Κανένας εκπαιδευτικός και μαθητής δεν περισσεύει!
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους!
  • Να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
  • Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού  νόμου  4186 για το «νέο» Λύκειο.
  • Υπεράσπιση των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
  • Συνδικαλιστικές ελευθερίες.- Να μην περάσει ο νέος αντισυνδικαλιστικός νόμος

Η ΕΛΜΕ έχει ανάγκη την παρουσία και τη φωνή όλων μας, γιατί τίποτε δε μάς χαρίστηκε, γιατί τίποτε δεν πρέπει να αφήσουμε αμαχητί να χαθεί, γιατί ΤΩΡΑ είναι η στιγμή να σταματήσουμε την καταστροφή, να διεκδικήσουμε τα οράματά μας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Δεν θέλουμε απλώς την ψήφο σου. Θέλουμε την ενεργητική συμμετοχή και τη στήριξή σου στο συλλογικό μας αγώνα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

Για μια ΕΛΜΕ μαχητική, ενωτική, ριζοσπαστική

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΕΚ

ΣΥΝΕΡΓ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

για Δ.Σ.

  1. Αγγελιδάκης Γιάννης    5ο Εσπ ΕΠΑΛ
  2. Αναστασιάδης  Κώστας    4ο Γυμν Πολίχνης
  3. Αργυρού Σωτήρης            ΕΠΑΛ Νεάπολης
  4. Γωγάκου Σοφία               ΕΠΑΛ Νεάπολης
  5. Ζαχαροπούλου Τάνια     1ο Γυμν Συκεών
  6. Ιωαννίδου Ανατολή          ΕΠΑΛ Νεάπολης
  7. Καμπουρίδης Χρήστος   ΕΠΑΛ Νεάπολης
  8. Καζαντζίδου Μαρία         2ο Γυμν Νεάπολης
  9. Κουτρουμπάκη Εύη     4ο Γυμν Συκεών
  10. Κουτσού Κασσιανή       4ο Γυμν Νεάπολης
  11. Μαδεντζόγλου Δημήτρης    3ο Γυμν Πολίχνης
  12. Νικολαίδης Δημήτρης     3ο Γυμνάσιο Συκεών
  13. Σπανούδης Δημήτρης       12ο ΕΠΑΛ Θεσ
  14. Τσιναρέλη Ελένη            3ο Γυμν Πολίχνης
  15. Φούσκα Χρύσα              3ο Γυμν Νεάπολης
  16. Φωτιάδου Μαρία            3ο Γυμν Πολίχνης

για Ε.Ε

1. Ηλιόπουλος Σαράντης     2ο Λύκ Συκεών

 2. Τρανός Τριαντάφυλλος   ΣΔΕ Νεάπολης   

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα