Thumbnail
Υπάρχουν προβλήματα σχεδόν παντού δήλωσε για το θέμα των κενών

Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ , για τα κενά των εκπαιδευτικών και τις μετεγγραφές των φοιτητών, στην τηλεοπτική εκπομπή ‘’ΈΞΙ ΔΕΚΑ ‘’ της ΝΕΡΙΤ.

Για τα κενά των εκπαιδευτικών δήλωσε :

Όπως είπε και ο Υπουργός και όπως ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα όλα τα σχολεία ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου με αρκετά κενά. Κάθε μέρα συμπληρώνουμε κενά με αναπληρωτές. Ήδη έχουμε στείλει δύο κύματα αναπληρωτών. Σήμερα θα πάνε άλλοι 3000 αναπληρωτές και με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι καλύπτονται τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στα σχολεία. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν καλυφθεί τα κενά, διότι θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες κι άλλοι αναπληρωτές μέσω του ΕΣΠΑ. Προοδευτικά θα καλύπτουμε τα κενά και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει λυθεί το θέμα. Σήμερα πράγματι θα δώσουμε 3000 επιπλέον αναπληρωτές και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το έργο.

Για τον καταμερισμό των κενών :

Υπάρχουν προβλήματα σχεδόν παντού. Υπάρχουν περιφέρειες που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Πρέπει να πω ότι τη Δευτέρα, προχθές δηλαδή, είχαμε έναν κατάλογο με τα κενά ανά περιφέρεια, γιατί παρουσιάστηκαν τα κενά με κάποιες άδειες που είχαμε, λόγω κυήσεως , λόγω ασθενείας κτλ, όπως και κάθε χρόνο. Αυτά είναι κατανεμημένα σχεδόν σε όλη την περιφέρεια. Υπάρχουν κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε δασκάλους, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ορισμένες βασικές ειδικότητες, όπως είναι οι φιλόλογοι, οι φυσικοί και οι μαθηματικοί και κάποιες άλλες ειδικότητες και αυτές καλύπτουμε συνεχώς. Το σύνολο των κενών δεν το έχω ακόμη, γιατί αλλάζει συνεχώς, αλλά ο αριθμός των κενών συνεχώς μειώνεται.

Για τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τις μετεγγραφές :

Πρώτα θα γίνει η εγγραφή των φοιτητών στα τμήματα στα οποία έχουν περάσει και μετά θα ανοίξει το σύστημα για να γίνουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών. Δεν μπορούν να γίνουν συγχρόνως αυτά. Έως και 26 Σεπτεμβρίου θα γίνονται οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και πιστεύουμε ότι τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα στο Υπουργείο Παιδείας, όπου θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις μετεγγραφές. Εκεί έχουμε δύο κατηγορίες. Είναι η μεγάλη μάζα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και ειδικές κατηγορίες με νόμο που ψηφίστηκε το Μαΐο του 2014 και είναι και η άλλη κατηγορία με τα οικονομικά κριτήρια με νόμο που ψηφίστηκε αργότερα. Συγχρόνως θα υποβάλλεται μια αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας και από εκεί και πέρα οι αιτήσεις αυτές θα διαβιβαστούν στα αντίστοιχα τμήματα, όπου θα γίνεται και ο έλεγχος των δικαιολογητικών για να προχωρήσουν στην μετεγγραφή των φοιτητών αυτών. Τα πράγματα πάνε όπως προβλέψαμε, αυτό όμως που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι ότι επειδή ο νόμος δεν υπήρχε και είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ φέτος και δεν έχουμε σαφή εικόνα αριθμού, ζητήσαμε με τη διαδικασία της εγγραφής να κάνουν και μία δήλωση ενδιαφέροντος για το ποιοι προτίθενται να μετεγγραφούν και που προτίθενται να μετεγγραφούν. Αυτό γίνεται για να έχουμε ένα κατ’αρχήν αριθμό. Δεν λέμε ότι θα είναι και ο πραγματικός αριθμός, αλλά να έχουμε μια αρχική εκτίμηση με τη λήξη των εγγραφών, και να ξέρουμε πόσοι περίπου θα είναι οι φοιτητές που θα κάνουν μετεγγραφή, γιατί έχουμε και το πρόβλημα των κεντρικών πανεπιστήμιων που θα δεχθούν το μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Δικαίωμα μετεγγραφών έχουν αυτοί οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014, αυτοί δικαιούνται μετεγγραφή και μόνο, ό νόμος είναι σαφής.

Δεν δικαιούνται μετεγγραφή όσοι πέρασαν με το 10%, διότι δεν έδωσαν εξετάσεις τον Ιούνιο 2014 όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έδωσαν εξετάσεις το 2013 και χρησιμοποίησαν το 10% με την περσινή τους βαθμολογία.

Τη Δευτέρα πιστεύουμε ότι θα βγουν και οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις που θα προβλέπουν τις περιπτώσεις αλλά και τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται οι μετεγγραφές.

Για τα προβλήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ :

Κάθε βδομάδα έχουμε συναντήσεις με Πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους Προέδρους των ΤΕΙ και συζητάμε αναλυτικά όλα τα θέματα για να βρούμε λύσεις . Υπάρχει όντως πρόβλημα, και θα ήθελα να σας πω ότι θα γίνει κάποια επιπλέον οικονομική ενίσχυση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα δεχθούν το μεγαλύτερο βάρος. Το θέμα των διαθεσιμοτήτων και το θέμα του προσωπικού αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο Υπουργών.

Για τα δυσπρόσιτα σχολεία:

Δώσαμε μεγάλη βάση στα δυσπρόσιτα σχολεία, τα απομακρυσμένα, και όχι μόνο σε όσα σχολεία πήγε ο Υπουργός. Δεν υπήρχαν προβλήματα και οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές