Thumbnail
του αιρετού Κώστα Τζίκα

Ολοκληρώνεται σήμερα, με την επικύρωση από το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ η πολυήμερη διαδικασία κρίσεων διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων στις Σέρρες. Για πρώτη φορά ψήφισαν οι συνάδελφοι τους διευθυντές τους, αντικαθιστώντας το μικρό ποσοστό από τη συνέντευξη που ίσχυσε το 2011. Σε κάποια σχολεία (κυρίως εκεί που υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος) η διαδικασία κύλισε ομαλά, όμως σε άλλα προέκυψαν προβλήματα  στις διαπροσωπικές σχέσεις των συναδέλφων, που θα περάσει πολύς καιρός για να εξομαλυνθούν. Βρέθηκε κι άλλος ένας τρόπος διάσπασης του κλάδου μας. Αν και το σύστημα είναι σίγουρα συμμετοχικότερο, εκτιμώ ότι ήταν πρόχειρο, και επιδέχεται πολλαπλών βελτιώσεων.

Στα 44 από τα 59 σχολεία παρέμειναν οι ίδιοι διευθυντές. Σε 8 σχολεία θα άλλαζαν ούτως ή άλλως οι διευθυντές, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε γιατί οι ίδιοι δεν ήταν ξανά υποψήφιοι. Σε 7 σχολεία δεν εξελέγησαν οι εν ενεργεία διευθυντές, οι περισσότεροι των οποίων δεν είχαν ολοκληρώσει  τετραετή θητεία. Έχει κι αυτό τη σημασία του.  Η διαδικασία της μοριοδότησης  ήταν προβληματική. Το υπουργείο δεν απάντησε σε εκατοντάδες διευκρινιστικές ερωτήσεις από όλα τα ΠΥΣΔΕ. Ο περιφερειακός διευθυντής  δεν φρόντισε να προτείνει  αντικαταστάτες των μελών του ΠΥΣΔΕ που ήταν υποψήφιοι, με αποτέλεσμα η σύνθεση του συμβουλίου να αποτελείται  μόνο από 4 αντί για 7 μέλη, άρα η απαρτία ήταν συνεχώς οριακή.  Η εκπαιδευτικός που συμμετείχε, διορίστηκε την τελευταία μέρα, με άγνωστα κριτήρια. Στις ενστάσεις «απαγορευόταν» να ψηφίσουμε λευκό, γιατί υποτίθεται ότι θα μπλόκαρε τη διαδικασία Πανελληνίως. Έχω πολλές αμφιβολίες επί τούτου. Πιστεύω ότι απλά θα εξέθετε αυτούς που ευθύνονται για το διευρυμένο-συρρικνωμένο ΠΥΣΔΕ των τεσσάρων μελών, εξ ού και πιέσεις που δέχτηκα.

Ιδιαίτερο θέμα επί της διαδικασίας ήταν, η ένσταση του προέδρου της ΔΑΚΕ κατά της συμμετοχής μου. Πέτυχε την εξαίρεσή μου για λίγες, αλλά κρίσιμες ώρες. Γράφει ότι «δικαιώθηκε γιατί η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο αποφάνθηκαν φυσικά  ότι έπρεπε άμεσα να εξαιρεθεί.» Δεν γνωρίζω αν ο πρόεδρος συνειδητά ψεύδεται ή αν είναι απλά παραπληροφορημένος, αλλά ούτε τότε, ούτε έως σήμερα μου έχει κοινοποιηθεί έγγραφο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του. Προφορικές διαβεβαιώσεις σε τέτοια θέματα, όχι απλώς δε λαμβάνονται στα σοβαρά, αλλά και εκθέτουν αυτούς που τις επικαλούνται. Οι μόνοι που «αποφάνθηκαν» ήταν ο σχολικός σύμβουλος, ο αιρετός της ΔΑΚΕ, και  η εκπαιδευτικός που συμμετείχε. Εγώ ξέρω ότι τήρησα τη νομοθεσία απαρέγκλιτα, κι όσους κουβάδες λάσπη κι αν ρίξουν οι υποτακτικοί του, verba volant, scripta manent. Στην περίπτωσή μας, τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Παραδόξως, οι ίδιοι που υπερψήφισαν την εξαίρεσή μου από τμήμα της διαδικασίας, όπως ζητούσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, σε λίγες μέρες  απέρριψαν ομόφωνα αντίστοιχη ένστασή του για εξαίρεσή μου από το σύνολο της εξέτασης των ενστάσεων. Με χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του ως : εμπαθή, μεροληπτικό, ανεύθυνο, επικίνδυνα άσχετο και αστείο.  Θεωρώ ιδιαιτέρως τιμητικούς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, επειδή ακριβώς προέρχονται από αυτόν. Σημαίνει ότι κάνω πολύ καλά αυτό για το οποίο με εξέλεξαν οι συνάδελφοί μου, όπως το έκανα και στο διάστημα που ήμουν μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών. 

Στην εκλογή υποδιευθυντών η διαδικασία μετατράπηκε σε παρωδία. Ξέραμε από την αρχή ότι στις 29/6 είναι αργία για την πόλη. Το μεσημέρι της Πέμπτης 25/6 ήρθε εγκύκλιος του Υπουργείου για εκλογές στις 26/6 στην οποία όμως δε συμπεριελάμβανε τις Σέρρες, αφού αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στις θρησκευτικές αργίες Πέτρου και Παύλου. Το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, συνεδριάσαμε και στείλαμε τους τελικούς πίνακες διευθυντών στον Περιφερειακό διευθυντή, όπως ήταν προαπαιτούμενο. Οι συνάδελφοι ήταν μαζεμένοι στα σχολεία και περίμεναν το ενδεχόμενο του να διεξάγουν εκλογή υποδιευθυντών. Σημειωτέον ότι, αν και ο καινούριος νόμος απαγορεύει την υποψηφιότητα των συναδέλφων που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι θα χαρακτηριστούν.  Σε κάποια σχολεία ξεκίνησαν τη διαδικασία, ενώ αλλού περίμεναν την εντολή. Τελικά η πολυπόθητη έγκριση ήρθε μετά το μεσημέρι. Το χειρότερο είναι ότι η εγκύκλιος που διευκρίνιζε ποιοι πρέπει να ψηφίσουν και που, ήρθε γύρω στις 15:00, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες. Στο ΕΚ οι συνάδελφοι ήταν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα. Ακόμα και όσοι δεν είχαν τελειώσει, δεν την αντιλήφθηκαν εγκαίρως. Αποτέλεσμα, σε κάποια σχολεία ψήφισαν συνάδελφοι που δεν έπρεπε σύμφωνα με την εγκύκλιο, ενώ δεν κλήθηκαν να ψηφίσουν άλλοι που έπρεπε. Φυσικά και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσω δια της ψήφου μου τέτοια γεγονότα.

Και ακολουθεί η εκλογή του διευθυντή εκπαίδευσης…

Υ.Γ.1: Το να προσπαθεί κάποιος υποψήφιος διευθυντής να αποτρέψει την υποψηφιότητα κάποιου «δυνατού υποψηφίου» διαδίδοντας ότι έχει 17 μόρια, ενώ στην πραγματικότητα  έχει 9, στην political correct ορολογία μπορεί να χαρακτηριστεί ως «τακτικισμός». Όμως στο χωριό μου αλλιώς το λένε αυτό.

Υ.Γ.2: Χαρά στο κουράγιο αυτού που θα οριστεί αναπληρωτής διευθυντής στο σχολείο του. Δουλειά με 0 (μηδέν) επίδομα και μόρια.

Υ.Γ.3: Την «απόκρυψη» στις τηλεφωνικές κλήσεις δεν ήξερα ότι την χρησιμοποιούν οι θεσμικοί παράγοντες. Νόμιζα ότι είναι εργαλείο του υποκόσμου. Το έμαθα κι αυτό.

Υ.Γ.4: Το παρόν κείμενο δεν είναι ενημερωτικό σημείωμα του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου», αλλά απαύγασμα  της συμμετοχής μου στις κρίσεις στελεχών.

Με τιμή,

Τζίκας Κώστας

Αιρετός ΠΥΣΔΕ Σερρών

Τηλ. 6977236838

[email protected]

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;