Thumbnail
Οι περιπτώσεις των πέντε ΟΤΑ που δεν επέτρεψαν την παρουσία των επιθεωρητών

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποστέλλει ίσως και εντός της ημέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις υποθέσεις πέντε δήμων οι επικεφαλής των οποίων δεν επέτρεψαν στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να προχωρήσουν σε έλεγχο νομιμότητας της πρόσληψης συμβασιούχων.

Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως γράφει το "Έθνος", ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε αποφασισμένος να επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας, απέναντι στο μέτωπο των 19 δημάρχων και της Περιφέρειας Αττικής που αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Γνωστοποίησε δε ότι θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις εκθέσεις των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τους δήμους που δεν επέτρεψαν τον έλεγχο επί της διαδικασίας μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

«Σε πέντε δήμους δεν επετράπη η είσοδος στους ελεγκτές. Εχω τις σχετικές εκθέσεις από το Σώμα Ελεγκτών και θα τις διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι περιπτώσεις των πέντε ΟΤΑ που δεν επέτρεψαν την παρουσία των επιθεωρητών για να ελέγξουν τις μετατροπές συμβάσεων αφορούν τους δήμους:

• Χαλανδρίου, όπου δήμαρχος έχει εκλεγεί ο Σίμος Ρούσσος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 19 δημάρχων.

• Ζωγράφου, με δήμαρχο τη Σ. Καφατσάκη, η οποία έχει εκλεγεί επίσης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στην κίνηση των 19 δημάρχων.

• Λάρισας, όπου στις πρόσφατες εκλογές αναδείχτηκε δήμαρχος ο Απόστολος Καλογιάννης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

• Πάτρας όπου έχει εκλεγεί δήμαρχος ο Κ. Πελετίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ.

• Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με δήμαρχο τον Γ. Ιωακειμίδη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που μετέβησαν σε δήμους για να ελέγξουν τις μετατροπές συμβάσεων «εκδιώχθηκαν» από δημοτικούς υπαλλήλους ή συνάντησαν την άρνηση υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων να παραδώσουν τους σχετικούς φακέλους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν ακόμα και με εισαγγελική παραγγελία στους ΟΤΑ που δεν συνεργάζονται ή εμποδίζουν τη διαδικασία η οποία αποτελεί νόμο του κράτους.

Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέβασε τους τόνους έναντι της Ρένας Δούρου, κάνοντας λόγο για «πολιτικό μέτωπο δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και λένε ''όχι'' στον έλεγχο» σημειώνοντας ότι «η νομιμότητα δεν είναι αλά καρτ».

Κύκλοι της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, αναφερόμενοι στο θέμα του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων, μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην αποστείλει στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνουν ότι η περιφερειάρχης και η νέα περιφερειακή αρχή τηρεί πλήρως τη νομιμότητα δείχνοντας μηδενική ανοχή στα πλαστά πτυχία.

Για το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων επικαλούνται την ομιλία της κ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αναφέρουν ότι «το υπουργείο ακυρώνει ουσιαστικά το ΠΔ 164/2004, το οποίο έχει κριθεί θετικά από: ΣτΕ, Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο, και δίνει στο ΑΣΕΠ τον κεντρικό ρόλο του ελέγχου. Εχει επίσης επιβεβαιωθεί αμετάκλητα και με δύναμη δεδικασμένου και από το Δικαστήριο της ΕΕ το 2006», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, πλήρη πολιτική κάλυψη ακόμα και σε ενέργειες αποπομπής και προπηλακισμών των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προσφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «Εθνος» σημειώνει:

«Εχουμε γνωστοποιήσει από τις 19 Σεπτεμβρίου με εξώδικο στο υπουργείο Εσωτερικών ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων που αποτελούν νέες δεξαμενές απολύσεων. Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι επιθεωρητές είναι ανεπιθύμητα πρόσωπα στους δήμους από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο ο επανέλεγχος των συμβάσεων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πηγή: Έθνος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...