Thumbnail
Αναζωπυρώνεται η ένταση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εν μέσω εορτών και εν όψει εκλογών, αναζωπυρώνεται η ένταση στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υποβόσκει τους τελευταίους 15 μήνες, ακριβώς όσους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι οκτώ πανεπιστήμιων. Το σίριαλ με τους 1.034 εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα δεν έχει τέλος, με τα δύο αρμόδια υπουργεία, Διοικητική Μεταρρύθμισης και Παιδείας, ακόμα και υπό διαφορετικές ηγεσίες, να έχουν εκφράσει αρκετές φορές τη διάσταση απόψεών τους για το θέμα, διασταυρώνοντας κατά καιρούς τα ξίφη τους σχετικά με το μέλλον των διοικητικών υπάλληλων.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισής Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για επιστροφή στα πανεπιστήμια 600 διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε κινητικότητα.

Πρόκειται για προκήρυξη θέσεων που έχει αποφασιστεί από τον Ιούνιο του 2014, όμως τώρα προχώρησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ιδρύματα έχουν πολλάκις επικαλεστεί αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού κι έχουν ζητήσει επανειλημμένα την επιστροφή τους.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Παιδείας στυλώνει τα πόδια και «παγώνει» τις διαδικασίες εμμένοντας στην άποψη ότι πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Αν και οι επικριτές αυτής της ενέργειας κάνουν λόγο για «προεκλογικό» σόου και επίδειξη δύναμης, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ήδη έχει διενεργήσει μία μελέτη από εξωτερικό φορέα, η οποία καταδείκνυε κενά στο προσωπικό των πανεπιστημίων και με βάση αυτή, αν αποδεχόταν την απόφαση, αυτόματα θα ήταν σαν να αποδέχεται ότι οι υπόλοιποι 435 υπάλληλοι πρέπει να απολυθούν.

Άλλωστε, ο κ. Λοβέρδος έχει υποστηρίξει σε όλους τους τόνους την επιστροφή του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.

Πίνακες

Στο πλευρό του τάσσεται και η Ομοσπονδία των Διοικητικών Υπαλλήλων, η οποία επισημαίνει ότι από τη στιγμή που οριστικοποιηθούν οι πίνακες και επιστρέψουν οι 600 στις θέσεις τους, οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

«Εν μέσω εορτών ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε την επανατοποθέτηση μέρους των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ οι πίνακες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική κίνηση, η οποία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα», επισημαίνει στο Ε.Τ.» Ο Σάββας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας. «Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους 435 που έχουν ξεμείνει, ενώ για 15 μήνες οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε ομηρία».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι στις θέσεις τους, επικαλούμενη δύο σχετικές μελέτες, μία της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και μία από εξωτερικό συνεργάτη ου υπουργείου Παιδείας, και είτε να ανακληθεί η ΚΥΑ της διαθεσιμότητας είτε να προκηρυχθεί συμπληρωματική κινητικότητα για τους υπολοίπους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»
«Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές εκκλήσεις των οργανώσεων Γονέων, των συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών, σε όλη την...
Γονείς: «Αγανάκτηση και οργή για τα σχολεία χωρίς πιστοποιημένο ηλεκτρολογικό έλεγχο»