Thumbnail
Θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η ισορροπία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις πλευρές να προετοιμάζονται για κλιμάκωση της εσωκομματικής αντιπαράθεσης τους επόμενους δύο μήνες. Οι διαδικασίες των πολιτικών οργάνων του κόμματος, αν και με καθυστέρηση φαίνεται πως σήμερα θα ξεκαθαριστούν ημερομηνιακά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 16:00.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο έναρξης συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και η εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν το σκηνικό μιας μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία πλέον συστρατεύει όλο το δυναμικό που διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές και το ηγετικό μπλόκ της Κουμουνδούρου έχει ήδη σχηματοποιηθεί.

Μετά από τις διαρκείς αναφορές του πρωθυπουργού και άλλων εκπροσώπων της κυβέρνησης για μη ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, το Αριστερό Ρεύμα σε  εκδήλωση για τα 5 χρόνια της ιστοσελίδας ISKRA σήκωσε το «γάντι» της αντιπαράθεσης στέλνοντας ένα μήνυμα για την ανάγκη ενός «νηφάλιου , χωρίς περιχαρακώσεις, χωρίς κινδυνολογίες και ιδιοκτησιακά σύνδρομα, δημοκρατικού διαλόγου μέσα στο κόμμα και την Αριστερά».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αναφέρθηκε στην στάση που κράτησε το Αριστερό Ρεύμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση δεν διέθετε την πολιτική βούληση να ακολουθήσει και να σχεδιάσει, εφόσον συναντούσε τείχος και αδιαλλαξία, μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θεωρεί οτι «η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με τη συγκρότηση ενός νέου εθνικού νομίσματος, την οποία προτείνουν και μια σειρά διάσημοι διεθνώς οικονομολόγοι, δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο καταστροφή».

Δείτε όλη την ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη εδώ

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «βαριά ήττα», επισήμανε την ανάγκη πάλης εναντίον του τρίτου μνημονίου.


«Το ρεύμα του ΟΧΙ συνιστά βάση ανασυγκρότησης δυνάμεων και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ριζοσπαστική αριστερά» τόνισε παράλληλα, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος από το βήμα δήλωσε ότι «είμαστε εναντίον του 3ου Μνημονίου γιατί υποδουλώνει τον ελληνικό λαό»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ., ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι «ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Κ.Ο.» και ζήτησε  η στρατηγική του κόμματος να αποσαφηνιστεί μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων (δηλαδή έκτακτο συνέδριο).

«Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος 6μηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για την μέχρι τώρα πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο.

Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστυνομια ρεθυμνου
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!
Η όλη επιχείρηση στήθηκε για να… βρεθεί ποιος ευθύνεται  για κάποια συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που γράφτηκαν στην πόλη στις 25 Μάρτη!
Πρωτοφανής αστυνομική εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας τα ξημερώματα!