Thumbnail
ΣΑΤΕΑ

ΣΑΤΕΑ: "Ας μιλήσουμε λοιπόν με αριθμούς, γιατί οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια"

(αυτούσιο από δήλωση του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του)

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρει:

11-09-13  

"Προτεραιότητα η ειδική αγωγή

Το ΤΕΕ ειδικής αγωγής στη Χαλκίδα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Υφυπουργός επέλεξε ένα Σχολείο Ειδικής Αγωγής σηματοδοτώντας την ευαισθησία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και την προσωπική του, στα θέματα της Ειδικής Αγωγής.

Φέτος, προορίζονται 4.800 πιστώσεις, περίπου 700 περισσότερες από την περσινή χρονιά, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: 2.000 πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη, 2.000 για ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης και 823 για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εν γένει για Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Ο Υφυπουργός ευχήθηκε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Ειδικά αναφορά έκανε στους εκπαιδευτικούς, λέγοντας ότι καλούνται και φέτος να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους και είναι σίγουρο ότι θα το πράξουν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς διακατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης."

            Η ευκολία με την οποία συνήθως ο πολιτικός λόγος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα πάντα μας εξέπληττε. Φέτος, παρ' όλα αυτά, η παραμόρφωση των γεγονότων από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται μας έχει αφήσει, κυριολεκτικά, άφωνους, καθώς αγγίζει τα όρια του παραλογισμού! Αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς…

            Είκοσι έξι (26)  ολόκληρες μέρες έχουν περάσει από τότε που οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική αγωγή παρουσιάστηκαν στις θέσεις εργασίας τους. Δεκαέξι (16) ολόκληρες μέρες από τότε που οι μαθητές που φοιτούν σε δομές γενικής αγωγής, παρακολούθησαν τον αγιασμό στα σχολεία τους. Τι συμβαίνει, όμως, σε εκείνα τα σχολεία και τα τμήματα ένταξης που καλύπτονται πλέον κατά το 70% από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ71, ΠΕ61 και με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος με κανέναν τρόπο δε θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες σχολικές δομές της χώρας; Οι ΣΜΕΑΕ, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη είναι, μέχρι τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, ΑΣΤΕΛΕΧΩΤΕΣ ή ΗΜΙΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΕΣ δομές!

Οι αιτίες;

Παραθέτουμε πίνακα με αριθμούς "που μιλάνε καλύτερα":

Ημερομηνίες προσλήψεων Α΄ φάσης αναπληρωτών ειδικής αγωγής (ουσιαστικά ημερομηνίες έναρξης κανονικής λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ στην καλύτερη περίπτωση)

2003-2004

2004-2005

2005-2006

2006-2007

2007-2008

2008-2009

2009-2010

2010-2011

2011-2012

2012-2013

24/9

14/9

19/9

18/9

14/9

1/9

18/9

13/9

19/9

24/9

 

2013-2014: Δεν υπάρχουν στοιχεία! Αγνοείται η τύχη τους, συμπαρασύροντας και την τύχη χιλιάδων μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Σημειωτέον, ότι οι αιτήσεις των αναπληρωτών ΕΑΕ, του ΕΒΠ του ΕΕΠ έλαβαν χώρα, για πρώτη φορά στα χρονικά, μεταξύ της 29ης Αυγούστου και 3ης Σεπτεμβρίου του 2013. Παρόλο που όλοι οι σχολικοί σύμβουλοι ειδικής αγωγής ανά τη χώρα δήλωναν με βεβαιότητα τον Μάιο του 2013 σε εμάς, τους επιμορφούμενους τότε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, ότι στις 11 Σεπτεμβρίου το αργότερο θα είμαστε στα σχολεία μας, καθώς οι συμβάσεις του 2013-2014 θα είναι μέσω ΕΣΠΑ.

·        Τα επίσημα λειτουργικά κενά της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια είναι 825 (ΔΟΕ, 10/9/2013). Τα πραγματικά, όμως,  κενά είναι χιλιάδες. Αυτό  άλλωστε  φαίνεται τα τελευταία χρόνια από τον αριθμό προσλήψεων που γίνονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την ειδική αγωγή.

·        Ας μη ξεγελιούνται κάποιοι ότι αυξήθηκαν οι πιστώσεις για την ειδική αγωγή. Η πραγματικότητα είναι πως για πρώτη φορά δε δόθηκε ουδεμία πίστωση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μεταλλάχτηκε το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε υπηρεσία ευρωπαϊκών προγραμμάτων, δήθεν καινοτόμων και με ημερομηνία λήξης. Δύο χιλιάδες (2000) περίπου εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή θα απορροφηθούν μέσω ΕΣΠΑ μόνο για το σχολικό έτος 2013-2014. Έτσι, θα επιτευχθεί με μια ταχύτατα σχεδιασμένη και απόλυτα προσωρινή δράση η στελέχωση των δομών ειδικής αγωγής. Το πρόγραμμα αυτό έχει τον τίτλο "Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού" με κωδικό MIS 440995. Έχει αυτόν τον επιμορφωτικό χαρακτήρα  που υποτίθεται ότι θα είχε και το γνωστό ΕΣΠΑ για την παράλληλη στήριξη αλλά, στην πραγματικότητα  είναι απλώς μια ευκαιριακή λύση για να λειτουργήσει φέτος -και μόνο φέτος- η ειδική αγωγή στην Ελλάδα. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται και οι βαρύγδουπες δηλώσεις ευαισθησίας απέναντι στην αναπηρία περιττεύουν.

·        Δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε καν για τις περιοχές του Γ΄ Άξονα ΕΣΠΑ, δηλαδή για τις περιοχές Στερεάς Ελλάδας (πλην Αττικής), Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Την περσινή χρονιά προσελήφθησαν στις συγκεκριμένες περιοχές συνολικά περίπου 200 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής  χωρίς να συμπεριλάβουμε και τον αριθμό του ΕΕΠ, ΕΒΠ και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και ακόμη δε γνωρίζει κανείς πώς θα καλυφθούν τα κενά σε αυτές τις περιοχές. Οι προσπάθειες για ένταξή τους με κάποιον τρόπο στα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν είναι ικανές να στελεχώσουν επαρκώς τις δομές ειδικής αγωγής σε αυτούς τους νομούς. Παράλληλα, συνάδελφοι που στελεχώνουν ως αναπληρωτές τα τελευταία χρόνια περιοχές του Γ’ Άξονα κι ενώ έχουν προϋπηρεσία έως και 11 έτη, επειδή εμπιστεύτηκαν την πληροφόρηση του υπουργείου ότι οι περιοχές του Γ’ Άξονα θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

·        Αδικαιολόγητο  είναι και το γεγονός, ότι  ενώ το υπουργείο ήδη από τον Ιούνιο γνωρίζει πόσες παράλληλες στηρίξεις ανανεώνονται  αυτόματα, αναμένει το πέρας της 20ης Οκτωβρίου, προκειμένου να προσλάβει προσωπικό. Μια καθυστέρηση, που αναγκάζει τους γονείς να στρέφονται στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη. Ακόμα και αν γίνουν οι πρώτες προσλήψεις στις αρχές Οκτώβρη, ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών που χρήζει άμεσης υποστήριξης θα περιμένει τουλάχιστον άλλες 25 ημέρες με αποτέλεσμα στην ουσία να υποσκάπτεται ο θεσμός της παράλληλης στήριξης.

·        Να σημειωθεί ότι φέτος που οι προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΑΕ θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο μέσω ΕΣΠΑ, οι συμβάσεις θα είναι για πρώτη φορά 10 μήνες:

 "... Ρυθμίζεται και νομοθετικά κάτι που έχει γίνει ήδη, η πρόσληψη από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής αναπληρωτών για 10 μήνες και όχι για 7...." (δήλωση του υφυπουργού κ. Κεδίκογλου στη Βουλή στις 3/9/2013). Οι αριθμοί δε βγαίνουν…. εκτός εάν στα σχέδια του υπουργείου είναι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στους μαθητές τους και τον Ιούλιο!

            Όταν εκλείψει το ΕΣΠΑ θα εκλείψει και η Ειδική Αγωγή; Για πόσα χρόνια μπορεί ένα τόσο σημαντικό και τόσο πολυπληθές κομμάτι της ελληνικής εκπαίδευσης να στελεχώνεται με πρόσκαιρες λύσεις και εξαρτημένα από την καλή θέληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχέδια δράσης; Φοβόμαστε ότι κορυφώνεται η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας σε έναν εκπαιδευτικό χώρο που χρήζει έντονα μόνιμων εργαζομένων.

·        Μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθούν 8500 περίπου προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και στην ειδική αγωγή. Το παραπάνω προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 3.24641/Οικ.3.1574, της 26ης Αυγούστου του 2013, η οποία φέρει και την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου. Το πρόγραμμα έχει συνολικό κόστος 216.000.000 ευρώ και στο Υπουργείο Παιδείας αντιστοιχεί το 19% του ποσού δηλαδή 41.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, η πράξη για το Υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο "την υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαθητές που οι οικογένειές τους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση" (paideia-ergasia.gr).

Μήπως θα αποτελέσει αυτό το πρόγραμμα του χρόνου μια ακόμα πρόσκαιρη λύση αντιμετώπισης της υποστελέχωσης της ειδικής αγωγής;

Ένα τρομαχτικό σενάριο αλλά πιθανό!

·        Προκειμένου να λειτουργήσει υποτυπωδώς η Ειδική Αγωγή μέσα στο Σεπτέμβριο, οι ιθύνοντες προέβησαν σε σπασμωδικές κινήσεις: μόνιμο προσωπικό, που είχε αποσπαστεί πρόσφατα σε λειτουργικά κενά τμημάτων ένταξης, μετακινήθηκε σε οργανικά και λειτουργικά κενά ειδικών σχολείων. Οι μαθητές που φοιτούν στα τμήματα ένταξης μένουν χωρίς υποστήριξη, μέχρι το υπουργείο να κάνει τις πρώτες προσλήψεις. Βέβαια, δεν είναι αρκετό αυτό για να λυθεί το θέμα.

·        Ζητήθηκε από γονείς να επιλέξουν αν θέλουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (Α΄ βάθμια και Β΄ βάθμια)  μέρα παρά μέρα ή καθόλου, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και του άλλου δυσεπίλυτου προβλήματος που ταλανίζει χρόνια τώρα τους γονείς παιδιών με σοβαρές αναπηρίες, αυτό της μετακίνησης τους στα σχολεία τους. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα του 2013 τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στην περίπτωση που καταφέρουν τελικά να έχουν δάσκαλο εξειδικευμένο στην ειδική αγωγή και καταφέρουν να ξεκινήσουν τη σχολική τους χρονιά στις 11 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησαν οι συνομήλικοι τους, μάλλον δε θα καταφέρουν και πάλι να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά, λόγω έλλειψης προγραμματισμού για τις μετακινήσεις με ταξί και λεωφορεία στις περιφέρειες τους!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και τα λόγια περιττεύουν…

Φοβόμαστε ότι η διάλυση της ειδικής αγωγής καλά κρατεί… μένει να δούμε;

Ή να αντιδράσουμε;

Σύλλογοι Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής

www.satea.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith.jpg
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης
Τοποθέτηση σε κενές θέσεις Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης - Δείτε αναλυτικά
kallitexnika_mathimata_art.jpg
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025
Καλλιτεχνικά Σχολεία: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α' Γυμνασίου - Αναλυτικές πληροφορίες
protypapeiramatika.jpg
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια της...
Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τη διεξαγωγή τεστ στα Πρότυπα Γυμνάσια-Λύκεια της Θεσσαλίας