Thumbnail
Του Μιχάλη Ζώτου 

Του Μιχάλη Ζώτου 

Χωρίς ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  οι πολίτες στερούνται ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα να θέσουν την εξουσία υπό έλεγχο. Η διαφθορά, τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα αντικαθιστούν το κοινό καλό και οι μειονότητες έρχονται αντιμέτωπες με ακόμα πιο αυξανόμενη περιθωριοποίηση. Η επιδείνωση της συγκεντροποίησης των μέσων στα χέρια των επιχειρηματιών, τύπου Κυριακού, Αλαφούζου και Μπόμπολα, αλλά και η ανελευθερία των μέσων ενημέρωσης που παρατηρείται γενικότερα στην Ευρώπη είναι πάνω από όλα μια απειλή για το κοινωνικό σύνολο.

Ο έλεγχος και η υποτίμηση της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκώς επιδεινώνεται. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τα ΜΜΕ βρίσκονται στο έλεος της πολιτικής σκοπιμότητας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρόβλημα της συγκεντροποίησης των μέσων στα χέρια οικονομικών συμφερόντων αποκρυσταλλώνεται στη μιντιακή αυτοκρατορία του Rupert Murdoch, πρόκειται για τον άνθρωπο που έκανε επιστήμη τον κιτρινισμό, είναι ο ίδιος άνθρωπος που συμβάλει τα μέγιστα σε Αγγλία και Αμερική για την εκλογή συντηρητικών κομμάτων. Βέβαια, περιττεύουν οι αναφορές στην περίπτωση της Ιταλίας και το Μπερλουσκονισμό. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οπού οικονομικά συμφέροντα, μέσα ενημέρωσης, και πολίτικα συμφέροντα βρίσκονται στα χέρια των ίδιων προσώπων.

Στην Ελλάδα η κατάσταση δε διαφέρει δραματικά. Από τη μια η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της σπάταλης, κλείνει την ΕΡΤ παρακάμπτοντας κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία και λαϊκή αντίδραση. Από την άλλη η ιδιά κυβέρνηση διευκολύνει τη δανειοδότηση των ασθενών μιντιακών οργανισμών των επιχειρηματιών  Μπόμπολα και Ψυχάρη. Τα μέσα των οποίον (Βλέπε ΤΑ ΝΕΑ, MEGA και το ΕΘΝΟΣ) έχουν επιδοθεί στην υπεράσπιση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, μέχρι στιγμής, έχουν αποφύγει να αναλάβουν μια σαφή πρωτοβουλία απέναντι σ ’αυτή  της κατάσταση. Αυτή η hands -off προσέγγιση συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης μέσα από μια διαδικασία ντόμινο, οπού μια χώρα μιμείται το νομοθετικό μοντέλο μιας άλλης χώρας με σαθρότερο θεσμικό πλαίσιο.

Αυτή η κατάσταση καθιστά αναγκαιότερη από ποτέ μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών η οποία θα πιέσει προς την ενίσχυση του ρόλου ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τη διασφάλιση και την προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. 

Αυτή η στόχευση οδήγησε μια ομάδα νέων από διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη να διαμορφώσουν το European Initiative for Media Pluralism ( http://www.mediainitiative.eu/ ). Το European Initiative for Media Pluralism συνεργάζεται σχεδόν με εκατό άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, και επαγγελματικούς φορείς από ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει στην εφαρμογή του European Citizens' Initiative (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών). Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) είναι μια διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προωθήθηκε από τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Μέσω της ΕΠΠ οι πολίτες της Ένωσης μπορούν να προσκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσίες σε τομείς τους οποίους έχει αρμοδιότητα. Πρόκειται για ένα από τα λίγα εργαλεία συμμετοχικής δημοκρατίας της ΕΕ που επιτρέπει σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες από τουλάχιστον 7 κράτη μέλη να φέρουν απευθείας προς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρόταση.

Η πρωτοβουλία European Initiative for Media Pluralism ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει μια οδηγία σχετικά με την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, κεντρική παράμετροι αυτής της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι: α) η αποτελεσματική αποφυγή της ιδιοκτησιακής συγκεντροποίησης σε τομείς διαφήμισης και των μέσων ενημέρωσης, γ) να αποκλείονται οικονομικοί μεγιστάνες από τη κατοχή υψηλών αξιωμάτων σε ΜΜΕ, δ) τη διαμόρφωση συστημάτων παρακολούθησης που θα ελέγχουν τακτικά την υγεία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη, β) να εγγυάται η ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών από την πολιτική εξουσία. 

Η πρωτοβουλία έχει λάβει πανευρωπαϊκή υποστήριξη από το χώρο του πολιτισμού, την ακαδημαϊκή κοινότητα  και τη κοινωνία των πολιτών και θεωρείται από τις σημαντικότερες προσπάθειες στα πλαίσια της  Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. Το European Initiative for Media Pluralism συγκεντρώνει περίπου 20.000 υπογραφές την ημέρα. Το πιο σημαντικό απ' όλα σ’ αύτη τη προσπάθεια είναι η κινητοποίηση των πολιτών από όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες οφείλουν να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία και να απαιτήσουν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ακόμα και όταν τα κράτη μέλη ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να το πράξουν. Γι' αυτό πρέπει να φτάσει η πρωτοβουλία στον κρίσιμο αριθμό του ενός εκατομμυρίου υπογραφών, έναν αριθμό που θα επιτρέψει να ανοίξει μια νομοθετική διαδικασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όποιος ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τη δράση και να υπογράψει, η απλά να ενημερωθεί, μπορεί να επισκεφθεί το site της ομάδας http://www.mediainitiative.eu/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ