Thumbnail
Πρωτοβουλία Αγώνα ΕΛΜΕ Χαλκιδικής

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ

http://www.prot-agona.blogspot.gr

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εδώ και αρκετούς μήνες έχει κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία η λογική της αναμονής και της ανάθεσης των ελπίδων μας στους διαπραγματευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους …«θεσμούς». Αρχικά είχε επικρατήσει η προσδοκία μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές, που τελικά κατέληξε στην προσμονή ενός «έντιμου συμβιβασμού» με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Έντιμος συμβιβασμός με αυτούς που τα τελευταία χρόνια αφαίρεσαν βασικές κατακτήσεις του λαού μας δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός με αυτούς που ευθύνονται για τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων εργαζομένων, για την άγρια φορολόγηση, για την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, για το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αντίστοιχη απώλεια θέσεων εργασίας, τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, τις δραστικές περικοπές σε ασφάλιση και περίθαλψη, τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, τις περισσότερες από 5.000 αυτοκτονίες, την άγρια καταστολή που δεχτήκαμε όποτε προσπαθήσαμε να αντισταθούμε. Η διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των «θεσμών» είναι στην πραγματικότητα ένας άγριος εκβιασμός, μια επιβολή νέων μέτρων από τους δανειστές - δυνάστες μας και μια διαδικασία προσαρμογής της κυβέρνησης στις επιταγές των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΕΕ και ΔΝΤ.

Όσο εγκλωβιζόμαστε σε αυτή τη λογική, τόσο περισσότερο θα επικρατεί ένα κλίμα αποδοχής και μονιμοποίησης όλων των μέτρων που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Όσο καθυστερεί η ανάπτυξη μαζικών αγώνων, θα βρισκόμαστε σε όλο και δυσκολότερη θέση να απαντήσουμε την επίθεση που έρχεται. Θα βρισκόμαστε πολλά βήματα πίσω από τις απαιτήσεις της εποχής για αντίσταση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν αλλά και θα απομακρυνόμαστε από οποιαδήποτε σκέψη διεκδίκησης των αναγκών μας.

Η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες υποσχόταν τερματισμό της λιτότητας και των μνημονίων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναπροσλήψεις των απολυμένων. Τέσσερις μήνες μετά, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του χρέους, είναι έτοιμη να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο που θα υποτάξει για μια ακόμα φορά το λαό μας και θα χαλκεύσει νέα δεσμά. Ένα μνημόνιο που θα φέρει νέους φόρους, οδυνηρές αλλαγές σε ασφαλιστικό-εργασιακά και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Ένα μνημόνιο που θα διαιωνίζει τη λογική ότι πρέπει να είμαστε μια χώρα εξαρτημένη, ότι πρέπει να στηριζόμαστε στους ξένους προστάτες και να αποδεχόμαστε την εκμετάλλευση του λαού μας και το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας.

Στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Εκτός από την κατάργηση της κακόφημης Τράπεζας Θεμάτων που από μόνη της δεν μπορεί να αναστρέψει το κλίμα απομαζικοποίησης του Λυκείου λόγω της φτώχειας και της ανέχειας στην οποία έχει περιέλθει η λαϊκή οικογένεια, όλα τα άλλα ζητήματα παραμένουν. Μισθοί πείνας για τους εκπαιδευτικούς, αυξημένα ωράρια, τρέξιμο σε πολλά σχολεία, εντατικοποίηση και πιέσεις από τη διοίκηση. Εξοντωτικά προγράμματα σπουδών για τους μαθητές, πολλαπλές εξετάσεις, παραπαιδεία, μειώσεις εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ακόμα και η επιστροφή των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα -που αν πραγματοποιηθεί θα οφείλεται στον παρατεταμένο αγώνα τους- συνδέεται με την κακόφημη κινητικότητα και θα μειώσει τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί για το 2015.

Μέχρι και η αξιολόγηση που βρήκε πολλά εμπόδια στην εφαρμογή της λόγω της αντίδρασης του κλάδου, επανέρχεται με την περίφημη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και μάλιστα ενδέχεται να περάσει ευκολότερα. Ταυτόχρονα τα νέα ήθη που εισάγει το Υπουργείο με τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην εκλογή των Διευθυντών σχολικών μονάδων καλλιεργούν μια μεγάλη αυταπάτη στον κλάδο ότι μπορεί να προκύψουν «καλοί» Διευθυντές. Οι Διευθυντές όμως είναι στελέχη της εκπαίδευσης που ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες προθέσεις θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Αρκεί να σκεφτούμε ότι επίκειται η νέα αξιολόγηση και οι νέοι Διευθυντές θα επιφορτιστούν με την εφαρμογή της. Εξάλλου η όλη διαδικασία της εκλογής είναι σίγουρο ότι θα διχάσει τους συλλόγους διδασκόντων, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις και ομάδες ευνοημένων και μη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά την απεργία του Σεπτέμβρη του 2013 που υπονόμευσαν ανοιχτά οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις ή στην καλύτερη περίπτωση αγωνιούσαν να πέσουν τα ποσοστά συμμετοχής για να την κλείσουν εσπευσμένα, υπήρξε μια μακρά περίοδος εκλογικής αναμονής. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η αδράνεια στον κλάδο εξακολουθεί να κυριαρχεί.

Η λύση δε βρίσκεται στην αποδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής με αντιστάθμισμα μερικές μικρές ανάσες ή με θολές υποσχέσεις που θα υλοποιηθούν σε …βάθος χρόνου. Σίγουρα η λύση δε βρίσκεται στα καλέσματα στήριξης της κυβέρνησης ώστε να αυτοπεριορίσουμε τις διεκδικήσεις μας και να διαχειριστούμε τη φτώχεια μας. Ούτε στον εφησυχασμό που καλλιεργείται από δυνάμεις με αγωνιστική ρητορική αλλά με πρακτική κοινοβουλευτική. Δεν απαντιέται η επίθεση με τροπολογίες ενάντια στα μνημόνια ούτε με κοινοβουλευτικές επιτροπές ενάντια στο χρέος.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα σταθερά θέτει το ζήτημα προετοιμασίας αγώνων του κλάδου για να αντισταθούμε σ’ αυτά που έρχονται. Δεν καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΔΕ κ.α.) αλλά καλεί τους συναδέλφους να απέχουν από λογικές συνδιοίκησης και να δυναμώσουν τα σωματεία μας. Δεν βολεύεται με την εύκολη «λύση» της ανάθεσης των προβλημάτων μας στους αιρετούς αλλά επιδιώκει να βαδίσει το δύσκολο δρόμο της συμμετοχής όσων περισσότερων συναδέλφων σε μαζικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα. Αποφεύγει να αποπροσανατολίσει τον κλάδο με λογικές μοντέλων σχολείων αλλά πάντα καταδεικνύει την ταξικότητα αυτού του σχολείου και αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης αγώνων για την καλυτέρευση της θέσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Απαιτούμε

Όχι στα νέα μνημόνια. Κοινός αγώνας για να ανατραπούν τα μνημόνια του ΔΝΤ και της ΕΕ που μας κάνουν σύγχρονους δούλους.

Να γυρίσουν πίσω στη δουλειά τους όλοι οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Όχι στην κινητικότητα. Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί.

Ενάντια σε κάθε είδους αξιολόγηση. Καμιά σύνδεση του μισθού μας με οποιαδήποτε αποτίμηση του έργου μας.

Κανένας μαθητής έξω από τα σχολεία. Δωρεάν δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις για όλο τον κλάδο.

Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στις εκλογές της 28ης Μάη στην ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΛΜΕ στηρίζουμε την

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΚΟΥΣΟΥΡΝΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΜΑΝΔΡΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ του ΛΟΥΙΖΗ

ΣΚΟΔΡΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του ΑΒΡΑΜΑΚΟΥ

ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας