Thumbnail
ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου

ΠΡΑΜΑΝΤΑ… τόπος εξορίας;

του αιρετού στο ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου Πέτρου Τσάπε

“…κι αυτούς που είναι στη σκιά δεν τους θωρεί κανείς” (Μπ. Μπρέχτ)

Σε απόσταση εξήντα έξη χιλιομέτρων και μιάμιση ώρα από την πόλη των Ιωαννίνων, διανύοντας μια ορεινή και επικίνδυνη διαδρομή, αφού συχνά πάνω στο οδόστρωμα υπάρχουν πέτρες και βράχια,  βρίσκεται το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις των Πραμάντων.

Λειτουργεί ως σχολείο ανάγκης, όπου φοιτούν τριάντα μαθητές που κατοικούν στο ομώνυμο χωριό και σε γειτονικά χωριά και οικισμούς.

Το εκπ/κό προσωπικό αποτελούν δέκα έξη εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπ/σης, εκ των οποίων οι εφτά  είναι αναπληρωτές. Και αυτό αποτελεί το πρώτο παράδοξο. Πώς άραγε δημιουργήθηκαν τόσα κενά εκπαιδευτικών σ’ αυτό το σχολείο; Γιατί τοποθετήθηκαν  στα Πράμαντα τόσοι αναπληρωτές; Με δική τους επιθυμία; Στο σχολείο αυτό τοποθετήθηκε, για δύο ημέρες την εβδομάδα, μία συνάδελφος με τριάντα χρόνια υπηρεσίας. Αποσπάστηκε από άλλο νομό στο νομό Ιωαννίνων ως εκλεγείσα στον Δήμο Ιωαννιτών κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.  Ορίζεται  με τον νόμο 3852/2010 άρθρο 93:  

«Οι υπάλληλοι αυτοί, ( οι εκλεγμένοι στην προκειμένη περίπτωση), εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν.» Το Γυμνάσιο Πραμάντων ανήκει στο δήμο Βορείων Τζουμέρκων και είναι το πιο μακρινό σχολείο στο νομό Ιωαννίνων. Μήπως το δημοτικό σχήμα με το οποίο εξελέγη η συνάδελφος της δημιουργεί το πρόβλημα; Σύμφωνα με το νόμο 4024/2011, ορίστηκε ότι χαρακτηρίζονται ως Προβληματικές περιοχές εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, είναι δύσκολη η πρόσβαση σ’ αυτές, βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, έχουν δυσμενείς κλιματικές συνθήκες κ.λ. Η περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων έχει χαρακτηριστεί ως Προβληματική από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, με την υπ’ αριθμ. 76583/16121/28-12-12 απόφασή της. Ορίζεται, επίσης, ότι οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε Προβληματικές περιοχές δικαιούνται επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ.  

Γιατί οι εκπ/κοί του Γυμνασίου Πραμάντων δεν λαμβάνουν αυτό το επίδομα; «Ποιος ορίζει εδώ»; Οι εκπ/κοί του σχολείου και ο καθένας από μας αναμένει με ενδιαφέρον απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

                                             Πέτρος Τσάπες

                                    Αιρετός ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακρη
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
Η ρύθμιση της ώρας αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2024-2025,
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25