Thumbnail
από το 1ο ΕΠΑΛ και ΕΚ Άργους

Μια όμορφη εκδήλωση αφιερωμένη στο κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Θάνο Μικρούτσικο πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Άργους στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ο συνθέτης επισκέφθηκε το σχολείο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και τον καλωσόρισαν ο Διευθυντής Νίκος Τσιπιανίτης, ο υπεύθυνος Τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολγίας Νίκος Πιστεύος, και η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ελισάβετ Δήμα.

«Νησίδα ελευθερίας» χαρακτήρισε ο Θάνος Μικρούτσικος το 1ο ΕΠΑΛ Άργους συγκινημένος και κυρίως έκπληκτος για την ταινία που έφτιαξαν γι' αυτόν οι μαθητές του σχολείου. Όχι τόσο για το αφιέρωμα στο πρόσωπό του αλλά κυρίως για το θάρρος και την ευρηματικότητα τους να μιλήσουν μέσα από το ντοκιμαντέρ για την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και όχι μόνο...

Η ταινία "Αυτούς τους έχω ...βαρεθεί" που δημιούργησαν και παρουσίασαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας σε λίγες μέρες. To ντοκιμαντέρ με μουσική επένδυση από το έργο του Θάνου Μικρούτσικου αναφέρεται στην κρίση που ζει η χώρα μας και στο δράμα συνανθρώπων μας που βιώνουν την φτώχεια, την ανεργία και την απελπισία. Για αυτό εκφράζουν την αγανάχτηση μέσα από τη δημιουργία τους και υπόσχονται σαν νέα γενιά θα κάνουν ότι μπορούν για να λάμψει ξανά το φώς στην Ελλάδα, τη χώρα που ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα γεννήθηκαν και άνθισαν.
Πως θα γίνει αυτό; Αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Ας γίνουμε τουλάχιστον πιο άνθρωποι. Πιο ανθρώπινοι. Να παλέψουμε για πολιτισμικές αξίες, να δουλέψουμε μέσα στο σπίτι αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην οικογένεια μας, στους ανθρώπους μας, στους δίπλα μας.
Πόσο όμορφο είναι όλο αυτό ...ίσως το μόνο θετικό της κρίσης.....το κίνημα που ξεπήδησε μέσα από την κοινωνία μας με τις δράσεις των κοινωνικών παντοπωλείων, κοινωνικών φροντιστηρίων, συσσιτίων που οργάνωσαν η Εκκλησία, οι κινήσεις πολιτών και οι Δήμοι.. Απλοί και φτωχοί άνθρωποι τρέχουν να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες να απαλύνουν τον πόνο των συνανθρώπων τους και νοιώθουν τόσο γεμάτοι."
Να διαβάσουμε βρε παιδιά, να ακούσουμε μουσική, να στοχαστούμε, να ονειρευτούμε. Να συζητήσουμε μεταξύ μας, να καταλάβουμε ότι η όποια αλλαγή ξεκινά από τον έναν και φτάνει στους πολλούς και στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να εμβολίσουμε αυτό το σύστημα αξιών που έφερε τα δεινά της οικονομικής κρίσης. Μέλλον έχουν μόνο οι καλλιεργημένοι λαοί. Μέχρι στιγμής χάσαμε τη μάχη όχι τον πόλεμο."
Στο δεύτερο μέρος η ταινία των μαθητών αναφέρεται στην μεγάλη καλλιτεχνική πορεία του Μικρούτσικου και το διαχρονικό έργο του. Αναφέρουν οι δημιουργοί μαθητές: "Αυτός είναι ο Θάνος Μικρούτσικος….
Αυτός που έφερε την αλμύρα του θαλασσινού Καββαδία στο στόμα των στεριανών, έβαλε τον Μπρεχτ να καθίσει δίπλα μας, συνομίλησε άξια με συμφωνικές μουσικές, έφτιαξε απρόβλεπτες «πίστες από φώσφορο», μας σύστησε μια λυρική και συνάμα ηρωική Ρόζα.
Με μουσικές εξαίσιες, δικαιωμένες στη ψυχή και στο χρόνο… Με παρουσία δυναμική και άποψη για την «κοινωνία της ουτοπίας»… Που έβαλε τα χέρια στο πιάνο και την ποίηση στην καρδιά από τα 4 χρόνια του κι έκτοτε πορεύεται δημιουργικά πάνω σε φόρμες πολυσύνθετες ή λυτρωτικά γυμνές από «περιττά στολίδια». Κι όσο για τη «στρατευμένη τέχνη» του, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να γράφει για ότι τον «καίει» βαθιά: από τον έρωτα μέχρι την κοινωνική αδικία.


Αυτός που μας ταξίδεψε και συνεχίζει να μας ταξιδεύει με μια «πιρόγα για να βρεθούμε μαζί του στον κόσμο της φαντασίας. Εκεί που πάνε μόνο όσοι δεν θέλουν να σταματήσουν να ονειρεύονται και θέλουν να κατακτήσουν το αδύνατο. Για να ξεφύγουμε από το σκοτάδι που μας έζωσε. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μακριά. Να φτάσουμε ασφαλείς στο φως, στην αξιοπρέπεια.
Εκεί που ο Θάνος ονειρεύεται να δει κάποτε «τον ψαρά να γράφει ποίηση και τον ποιητή να ψαρεύει»… Μαζί του και εμείς… "
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του όταν πρώτα ο μαθητής Δημήτρης Παναγόπουλος τραγούδησε σε ρυθμούς χιπ χοπ ένα τραγούδι που έγραψε γι' αυτόν και στη συνέχεια ο μαθητής Νίκος Νάσσης από τη χορευτική ομάδα του σχολείου χόρεψε μοναδικά την "ΡΟΖΑ" του αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου. Παρέλαβε τιμητική πλακέτα από το σχολείο μίλησε στους μαθητές και απάντησε σε ερωτήσεις του που αφορούσαν την τέχνη αλλά και την πολιτική. Και οι ερωτήσεις ήσαν ….πάρα πολλές.
Στο τέλος, ο Θάνος Μικρούτσικος υποσχέθηκε στους μαθητές ότι στο τέλος της χρονιάς θα κάνει τα πάντα ώστε στο προαύλιο του σχολείου να πραγματοποιηθεί συναυλία για τους μαθητές, πιθανόν και με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου…

Δείτε το Βίντεο:
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

agelada.jpg
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
Ο ΠΟΥ ζητά εγρήγορση μετά τον εντοπισμό του ιού H5N1 στο γάλα αγελάδων
Παγκόσμια εγρήγορση - Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων
patra_ksilodarmos
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο
«Άλλος επεξεργάστηκε το βίντεο και έγραψε υπότιτλους», λέει ο πατέρας του 7χρονου που ξυλοκόπησε 9χρονο
Πάτρα: «Αθώος τσακωμός παιδιών» λέει ο πατέρας του παιδιού που χτύπησε τον 9χρονο