Thumbnail
Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή

Κατατέθηκε τελικά στη Βουλή

Πολιτικό θρίλερ ως την τελευταία στιγμή με το πολυνομοσχέδιο

Xρήστος Μπόκας, Ανδρέας Μπελεγρής

Αρνήθηκε καταρχήν να υπογράψει ο Θανάσης Τσαυτάρης, καθώς είχε ενστάσεις σε διατάξεις για τη διατηρησιμότητα του γάλακτος - Υπέγραψε αφού έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις στο τελικό κείμενο - Διαβάστε όλο το παρασκήνιο

Σε θρίλερ ως την τελευταία στιγμή εξελίχθηκε η κατάθεση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου καθώς υπήρξε εμπλοκή στις διατάξεις που αφορούν στο γάλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό κείμενο, καθώς υποστήριζε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν στη διατηρησιμότητα του γάλακτος δεν είναι αυτές που συμφωνήθηκαν με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το παρασκήνιο της στάσης Τσαυτάρη

Την έντονη αντίθεσή του προς την διατύπωση που προωθούσε από το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε στον ίδιο προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σχέση με το ρόλο της επιστημονικής επιτροπής στο θέμα της διατηρησιμότητας του γάλακτος. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη το βράδυ, ο κ. Χατζηδάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσαυτάρη και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Πρωτόπαπα. Ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τους δύο προαναφερθέντες για τον τρόπο που θα διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής και έγινε αντιληπτό στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ πως η διατύπωση άφηνε μεγάλα περιθώρια στο χρόνο της διατηρησιμότητας του γάλακτος. Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε προσωπικά με τον κ. Χατζηδάκη και σύμφωνα με πληροφορίες του κατέστησε σαφές ότι η κυβερνητική συμφωνία κινείται σε άλλο μήκος κύματος από αυτό που προωθεί ο ίδιος και του ζήτησε να μη θέτει εν αμφιβόλω την επιστημονική επιτροπή που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο στη διάταξη που αφορά στο γάλα. Μετά το τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Τσαυτάρης έμειναν με την εντύπωση ότι η διατύπωση θα έιναι σύμφωνη με ό,τι προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Με μεγάλη τους έκπληξη αργά την Παρασκευή το βράδυ διαπίστωσαν ότι ο κ. Χατζηδάκης προωθούσε μια διαφορετική διατύπωση στη διάταξη και γι' αυτό ο κ. Τσαυτάρης επέμεινε στο να μην υπογράφει το πολυνομοσχέδιο όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί του μέχρι την αλλαγή του επίμαχου σημείου.

Οι απαραίτητες διορθώσεις έστειλαν το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή

Τελικά, ξεμπλόκαρε το θέμα του γάλακτος που απειλούσε να τινάξει το πολυνομοσχέδιο στον αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγιναν αποδεκτές οι ενστάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη και οι απαραίτητες διορθώσεις πέρασαν στο τελικό κείμενο. Υπό αυτά τα δεδομένα ο υπουργός έβαλε την υπογραφή του και πλέον το κείμενο πήρε το δρόμο για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες μιλούσαν για επιστολή της τρόικας προς τον κ. Χατζηδάκη, όπου του διαμηνύουν ότι εάν δεν τηρηθεί η αρχική ρύθμιση για το γάλα, τότε θα τιναχθεί στον αέρα όλη η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας. 

Το νομοσχέδιο των 225 σελίδων, προβλέπει τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος, αλλαγές στους φόρους υπεραξίες και στη φορολόγηση των ΙΧ, τις μειώσεις στα πρόστιμα της εφορίας, τον συμψηφισμό χρεών και την αύξηση του ακατάσχετους για οφειλές προς το δημόσιο, τις αλλαγές στην πώληση του γάλακτος και του ψωμιού, τις ανατροπές στους όρους λειτουργίας των φαρμακείων και πλειάδα άλλων ρυθμίσεων.

Το Σάββατο θα συνεδριάσουν οι επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου στις 13:00 και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, ενώ η ψήφισή του αναμένεται τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllipsi.jpg
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο
Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για το περιστατικό – Τρίωρη στάση εργασίας αύριο για τους εκπαιδευτικούς
Συνελήφθησαν διευθυντής σχολείου και νηπιαγωγός μετά από μήνυση γονέα – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Ρόδο