Thumbnail
Σε τραγωδία κατέληξε η  εκδρομή του βρετανικού κολεγίου του Ητον

Σε τραγωδία κατέληξε η  εκδρομή του βρετανικού κολεγίου του Ητον - Ελλείψεις στον εξοπλισμό ασφαλείας αποκάλυψε η δίκη

Ένας μαθητής του παραδοσιακού και φημισμένου κολεγίου της βρετανικής ελίτ και όχι μόνο, του Ητον, έχασε την ζωή του από την θανατηφόρα επίθεση πολικής αρκούδας σε εκδρομή που είχε πάει με συμμαθητές του τον Αύγουστο του 2011 στην Αρκτική.
Ο 17χρονος μαθητής του Ητον, Horatio Chapple, συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή με το κολέγιο και υπό την αιγίδα της «Ένωσης Εξερεύνησης Βρετανικών Σχολείων» (BSES), στην εκδρομή που οργανώθηκε για να παρατηρήσουν την Αρκτική οι μαθητές, στα νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.
Τα παιδιά έμεναν σε σκηνές  και ένα βράδυ μια τεράστια πολική αρκούδα εισέβαλε στη σκηνή του 17χρονου και του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο κεφάλι και στο πάνω μέρος του σώματός του. Η αρκούδα επιτέθηκε και σε άλλα τέσσερα άτομα τα οποία τραυμάτισε, μέχρι που κάποιος από τους επικεφαλής της ομάδας την πυροβόλησε.
Η δίκη για την απίστευτη υπόθεση έγινε την Δευτέρα στο Salisbury, όπου τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς του μαθητή. Η μητέρα του, γιατρός Olivia Chapple, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ανησυχούσε γι' αυτή την εκδρομή, που ήταν πολύ ακριβή, αλλά οι υπεύθυνοι την είχαν διαβεβαιώσει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.
Η έκθεση που προσκομίστηκε στο δικαστήριο κατέδειξε ότι οι ελλείψεις στα θέματα ασφαλείας της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν πολλές. Οι πάσσαλοι, που ήταν απαραίτητοι, δεν επαρκούσαν για να συγκρατήσουν το ειδικό σύρμα ασφαλείας, που θα έπρεπε να τοποθετηθεί γύρω από τις σκηνές, οι φωτοβολίδες - στυλό δόθηκαν μόνο στους επικεφαλής των ομάδων και όχι και στους μαθητές, όπως θα έπρεπε, ενώ δεν υπήρχε κάποιος παρατηρητής να προειδοποιήσει την ομάδα για την έλευση της αρκούδας.
Η μητέρα του 17χρονου ανέφερε στην κατάθεσή της ότι, αν υπήρχαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ο γιος της θα είχε την δυνατότητα και τον χρόνο να σώσει την ζωή του και να αμυνθεί «όχι μόνο με τα γυμνά του χέρια»!
Ο επικεφαλής της αποστολής Richard Payne, που εκπροσωπούσε την BSES, παραδέχθηκε στο δικαστήριο, ότι, όταν άνοιξε το κουτί με τον εξοπλισμό διαπίστωσε πως υπήρχαν ελλείψεις και έτσι αναγκάστηκε να μη δώσει φωτοβολίδες - στυλό στους μαθητές! Σημειώνεται, ότι αυτό το είδος φωτοβολίδων ρίχνει την φωτοβολίδα σε απόσταση πενήντα μέτρων, εκφοβίζοντας την αρκούδα, αλλά προειδοποιώντας και τους υπόλοιπους της ομάδας για τον εμφανιζόμενο κίνδυνο.
Ο Payne δήλωσε ότι ο ίδιος έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε πολλές αποστολές στην Αρκτική και δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη φορά ανάλογο περιστατικό, όμως η BSES, από την ημέρα του τραγικού  συμβάντος δεν οργάνωσε παρόμοια εκπαιδευτική εκδρομή στο ίδιο μέρος.
 
 
Αναδημοσίευση από το protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα