Thumbnail
Πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια για τους φοιτητές μετά το μπλόκο από το ΣτΕ

Ολική ανατροπή στους – πρόχειρους όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται – εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς αρκετών προηγούμενων ετών που αφορούσαν τις μετεγγραφές φοιτητών και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, προκαλούν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την πρώτη, που εκδόθηκε χθες, κρίθηκε αντισυνταγματικό το «τσουνάμι» των σχεδόν 10.000 μετεγγραφών που αναστάτωσε πέρυσι τα πανεπιστήμια, αποψιλώνοντας τα περιφερειακά και προκαλώντας ασφυξία στα κεντρικά. Ωστόσο από την απόφαση θίγονται άμεσα μόνο αυτοί που είχαν ζητήσει μετεγγραφή προς τις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ (και τώρα πρέπει να επιστρέψουν στις σχολές όπου πρωτοεισήχθησαν) καθώς οι άλλες σχολές δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Με τη δεύτερη απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και όσες προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, δικαιώνοντας εκπαιδευτικούς που είχαν περάσει στον διαγωνισμό του 2008 αλλά δεν διορίστηκαν, ενώ διορίστηκαν στη θέση τους άλλοι εκπαιδευτικοί από διάφορους πίνακες βάσει προϋπηρεσίας.

Και οι δύο αποφάσεις προκαλούν τώρα πονοκέφαλος στο υπουργείου Παιδείας. Πάντως αυτοί που πραγματικά θίγονται δεν είναι οι πολιτικοί αλλά οι πολίτες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί εν προκειμένω, που πληρώνουν τους ατελείς σχεδιασμούς.

Για τις μεν  μετεγγραφές, ο Αριστείδης Μπαλτάς έχει ήδη δηλώσει ουσιαστικά ότι το επόμενο έτος θα γίνουν με το σταγονόμετρο. «Πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή για το πώς πρέπει να γίνονται οι μετεγγραφές. Πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες» είχε πει στις 27 Μαρτίου στη Βουλή. Έχοντας πλέον ως οδηγό και την απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να βάλει πολύ αυστηρά κριτήρια αφήνοντας εκτός μετεγγραφών το μεγαλύτερο τμήμα πολυτέκνων και τριτέκνων, που μέχρι τώρα τις λάμβαναν ελευθέρως. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι πέρυσι η πεποίθηση πολλών υποψηφίων ότι μπορούσαν να πάρουν μετεγγραφή για Αθήνα ή Θεσσαλονίκη είχε εκτοξεύσει τις βάσεις και αρκετών τμημάτων που δεν συγκαταλέγονταν στα δημοφιλή.

Για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξάλλου, η ηγεσία του υπουργείου αντιμετωπίζει έναν γόρδιο δεσμό καθώς συγκρούονται αντίθετα συμφέροντα. Οι μεν επιλεχθέντες του ΑΣΕΠ έχουν το δίκιο – και τον νόμο πλέον – με το μέρος τους και πρέπει να απορροφήσουν, αλλά και όσοι ανέμεναν αν διοριστούν λόγω προϋπηρεσίας και συγκέντρωναν μόρια έχουν επίσης ένα δίκιο, το οποίο τώρα ίσως χάσουν εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης διαδικασίας προσλήψεων που ακολούθησε για πολλά χρόνια η πολιτεία.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα