Thumbnail
ΠΕΣΕΚ

Ενημερωτικό  σημείωμα

Αγώνας  για την  ανατροπή  του  3ου  μνημονίου- όχι  στις  νέες  μειώσεις  των  συντάξεων

  • Οι  κόκκινες  γραμμές  της  κυβέρνησης  περί  μη  μείωσης  των κύριων και επικουρικών   συντάξεων, κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μη μείωσης του εφάπαξ,  επαναφοράς των πόρων στα ταμεία κλπ ξεχάστηκαν στις  12 Ιουλίου   στις  Βρυξέλες. Η  νέα συμφωνία που  υπογράφηκε - το  3ο   μνημόνιο -   είναι   χειρότερη από τις προηγούμενες  και   προβλέπει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων  και συνταξιούχων. Εκτός  από τις μειώσεις  της κύριας  σύνταξης  και  των επικουρικών , η αύξηση  του ΦΠΑ  στα τρόφιμα επιβαρύνει  άνω του 10% τον οικογενειακό  προϋπολογισμό  και  συνολικά  η μείωση  μισθών και  συντάξεων  είναι μεγαλύτερη  από αυτή  που ανακοινώθηκε. Συγκεκριμένα:
  1. Από  1.7.2015 (αναδρομικά) αυξάνεται   η κράτηση  στην κύρια  σύνταξη  για υγειονομική  περίθαλψη  από  4% σε  6%  επί του αρχικού  ποσού της σύνταξης  ( προ μνημονιακών κρατήσεων). Η κράτηση    αυτή- αναδρομική  3 μηνών-   σύμφωνα με το  ν. 4334/15, επρόκειτο  να γίνει επί της σύνταξης του   μηνός   Σεπτεμβρίου.    Το υπουργείο Εργασίας, όμως, με νέα εγκύκλιό του, όπως  ανακοινώθηκε από  τα ΜΜΕ, καθορίζει  ότι η αναδρομική περικοπή δε θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί,   αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.
  2. Επίσης  αναδρομική  από 1.7.2015 θα  είναι  και  η  μείωση  στην επικουρική  σύνταξη  του   ΤΕΑΔΥ, σε  ποσοστό  6%  -υπέρ  της υγειονομικής περίθαλψης.   Δεν έχει καθοριστεί  ακόμη  αν η  μείωση  θα γίνει  επί του αρχικού ποσού  ή  επί του καταβαλλόμενου.
  3. Δεν προβλέπεται,  προς το παρόν,  αντίστοιχη  κράτηση  στο ΜΤΠΥ, αλλά  στη συμφωνία της  12ης  Ιουλίου  προβλέπεται  από  τον Οκτώβρη  η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού  ελλείμματος   και  για τις κύριες  και για τις επικουρικές συντάξεις.  Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος  Υπουργός   κοινωνικών υπηρεσιών   μας  είχε διαβεβαιώσει  ότι  είχε  βρει  χρήματα  για την επιχορήγηση  του ταμείου  μας (ΜΤΠΥ)  μέχρι  τέλος  του  2015  και ότι επρόκειτο  να καταργήσει  τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αν δεν τηρηθεί  η υπόσχεση  του  παραιτηθέντος  προηγούμενου  Υπουργού, που  δε θα τηρηθεί,  κατά τη γνώμη μας,   αναμένεται  μεγαλύτερη  μείωση  στο ΜΤΠΥ,  με βάση τη ρήτρα  βιωσιμότητας  που έχει  καθορίσει   η τρόικα.      Η   οποία, ως γνωστόν,     έχει επανακάμψει  με πολλές απαιτήσεις,     για να  επιβλέπει  την εφαρμογή του τρίτου  μνημονίου.
  • Εκτός από  τις  πιο  πάνω μειώσεις  που έχουν ψηφιστεί  , ο  νέος  υπουργός  εργασίας δημοσιοποίησε  τις  απαιτήσεις της τρόικας  για περικοπή όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν αθροιστικά  ( κύριες+ επικουρικές)  τα  1000€.
  • Σχετικά  με τις μειώσεις  που έγιναν  στο μέρισμα  του ΜΤΠΥ του μηνός Αυγούστου,  που  θα  συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες  για κάποιους συναδέλφους, το ΜΤΠΥ  μας  ενημέρωσε ότι  αυτό  οφείλεται στο γεγονός  ότι το ΜΤΠΥ  χορήγησε  το μέρισμα  σε πολλούς  συναδέλφους  με βάση τα συντάξιμα  χρόνια  που  είχε υπολογίσει     το ΓΛΚ. Μετά τον έλεγχο,  το  ΜΤΠΥ  αφαιρεί  αναδρομικά  από την ημερομηνία χορήγησης  του μερίσματος  τα συντάξιμα χρόνια  που  υπάγονται  στη  διαδοχική ασφάλιση  και για τα  οποία  δεν  προβλέπεται χορήγηση   μερίσματος (  πχ ο  χρόνος θητείας  των αναπληρωτών και ωρομισθίων,  η ιδιωτική  ασφάλιση, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ). 
  • Το  Δ.Σ  της   Π.Ε.Σ.ΕΚ   είχε  έγκαιρα  προειδοποιήσει – και είχε εισπράξει  αρνητικές   κριτικές  από  μερικούς  συναδέλφους-  ότι  χωρίς ανατροπή  της πολιτικής  της  Ε.Ε και ΔΝΤ   οι  μειώσεις  της σύνταξής μας δε θα σταματήσουν. Και ας  διαβεβαίωνε  ο προηγούμενος υπουργός  κοινωνικής ασφάλισης ότι  οι μειώσεις  των συντάξεων και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος  αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση  και  δεν πρόκειται να κάνει πίσω.  Τα μεγάλα λόγια  δυστυχώς  αποδείχθηκαν «έπεα  πτερόεντα», όχι μόνο για την κυβέρνηση , αλλά και για συνδικαλιστικά στελέχη που  θεωρούσαν αδιανόητη  οποιαδήποτε  μείωση  των συντάξεων  από την παρούσα κυβέρνηση. Για μία ακόμη φορά το  Δ. Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ  καλεί όλους  τους συναδέλφους  σε συσπείρωση  και σε αγώνα για ανατροπή    της  πολιτικής  της τρόικας  και  της κυβέρνησης  που την εφαρμόζει  πιστά.  Διαφορετικά το «όραμα» των κυρίαρχων  κύκλων  της  Ε.Ε για μισθούς  και συντάξεις  Βουλγαρίας  θα γίνει πραγματικότητα. 

                                              Για  το  Δ.Σ   της   Π.Ε.Σ.ΕΚ

                  Ο πρόεδρος       

          Τάσος Σταυρόπουλος           


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ  (ΟΛΜΕ)

ΑΘΗΝΑ    ΤΚ:10563

ΤΗΛ: 210 3230073

          210 3236544

Email : [email protected]      

Blog :  syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

        Αθήνα   6.8.2015

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dypa
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων
Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τα 3 νέα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για προγράμματα κατάρτισης ανέργων