Thumbnail
Ενωση Ελλήνων Χημικών

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση της ΕΕΧ σχετικά με την Τράπεζα Θεμάτων και την ελάττωση της διδακτέας ύλης στο Λύκειο.

Η ΕΕΧ ως σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή της να εκφράσει την άποψη της σχετικά με την τροποποίηση της διδακτέας ύλης και της Τράπεζας Θεμάτων για τη σχολική χρονιά 2014-2015.

Είναι πάγια θέση και στάση της ΕΕΧ η Εκπαίδευση να μην αποτελεί πεδίο εφαρμογής κομματικών, συντεχνιακών, πελατειακών πολιτικών και να μη χρησιμοποιείται ψηφοθηρικά, διότι υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας.

Με γνώμονα λοιπόν αυτή ακριβώς τη θέση μας, θα τοποθετηθούμε στις δύο τελευταίες επιδείξεις λαϊκισμού του Υπουργού Παιδείας στην προσπάθειά του να οικοδομήσει «φιλομαθητικό» προφίλ, το οποίο να εξαργυρώσει με ψήφους.

Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, κ. Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε και ζήτησε από τους καθηγητές να του εισηγηθούν περικοπή της ύλης στο σύνολο των μαθημάτων και ταυτόχρονα ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των θεμάτων στην Τράπεζα Θεμάτων.

Σε ό, τι αφορά στην περικοπή της ύλης στο μάθημα της Χημείας

Η ΕΕΧ έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμμετέχουν οι Επιστημονικές Ενώσεις στην επεξεργασία των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, ώστε αυτά να είναι ορθολογικά και υλοποιήσιμα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δυστυχώς χωρίς να εισακουσθεί.

Κατά την εκτίμηση της ΕΕΧ, η ύλη είναι ένας συνεκτικός ιστός γνώσεων με καθορισμένη αλληλουχία εννοιών και μεθόδων, οι οποίες έχουν ως στόχο την κατάκτηση εννοιολογικού πλαισίου και τρόπου του σκέπτεσθαι για τους μαθητές. Γι΄ αυτό διαφωνεί με την κοπτοραπτική της ύλης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ασυνέχεια και νοηματικά κενά και επομένως ωθεί στην παπαγαλία και δε συμβάλλει στη δημιουργία σταθερού γνωστικού υπόβαθρου, το οποίο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια της εκπαίδευσης των μαθητών.

Επίσης, θεωρεί ότι η ύλη της Α΄ και Β΄ Λυκείου, όπως ορίστηκε στις 30-9-14 με το ΦΕΚ Β΄27-21 μπορεί να διδαχθεί με επάρκεια στις διαθέσιμες διδακτικές ώρες, αν αυτές δεν χάνονται χωρίς λόγο.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν η ΕΕΧ είναι αντίθετη με την προεκλογική περικοπή της ύλης, γιατί ενδιαφέρεται, αγωνιά και φροντίζει το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μαθητών.

Σε ό, τι αφορά στην Τράπεζα Θεμάτων

Η Τράπεζα Θεμάτων δεν έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα με τον ενδεδειγμένο, συστηματικό και σταθμισμένο τρόπο που θα έπρεπε και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η κριτική και η προσπάθειά μας και όχι στην αποδόμησή της. Και πάλι η ΕΕΧ έχει με επανειλημμένες παρεμβάσεις της ζητήσει να μετέχει στις επιτροπές που εκπονούν την Τράπεζα Θεμάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Κράτους, χωρίς να εισακουσθεί.  

Η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ευνοεί μόνο τα οργανωμένα εκδοτικά και ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της ισότητας και των ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές,  που αποτελούν προτεραιότητα και πάγια θέση της ΕΕΧ.

Κατά την εκτίμησή μας μια καλά σταθμισμένη Τράπεζα Θεμάτων, σε αντίθεση με τη διαδεδομένη αντίληψη, προστατεύει τα συμφέροντα των μαθητών, διασφαλίζει ότι όλοι οι μαθητές διδάσκονται την ίδια ύλη, ανεξάρτητα αν φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, σε φτωχή ή πλούσια γειτονιά και εξετάζονται σε ίδια θέματα.

Η αντίληψη ότι οι μαθητές για να επιτύχουν πρέπει να λύσουν όλα τα θέματα της Τράπεζας είναι απολύτως λανθασμένη και ευθυγραμμισμένη με τη λογική της απομνημόνευσης και όχι της κατάκτησης και της κριτικής αντιμετώπισης της γνώσης, μέσω της κατανόησης των εννοιών και των τεχνικών που τη διέπουν.

Επιπρόσθετα η Τράπεζα Θεμάτων οριοθετεί με ακρίβεια τα όρια της ύλης και των θεμάτων προς εξέταση, αποκλείοντας τις υπερβολές και τις εκτός ορίων απαιτήσεις και θίγοντας ουσιαστικά μόνο όσους για ένα κεφάλαιο από την ύλη έγραφαν βιβλία 500 σελίδων.

Για όλους αυτούς τους λόγους διαφωνούμε με την πρόθεση του κ. Λοβέρδου για τον περιορισμό των θεμάτων, χωρίς επιστημονικά ή παιδαγωγικά κριτήρια.


ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988
Κάνιγγος 27
106 82, Αθήνα
Τηλ.: 210 38 21 524
          210  38 29 266
Fax: 210 38 33 597
http://www.eex.gr
E-mail: [email protected]   ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS

27 Kaningos Str.
106 82 Athens
Greece
Tel.:  ++30 210 38 21 524
          ++30 210 38 29 266
Fax: ++30 210 38 33 597
http://www.eex.gr
E-mail: [email protected]

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ