Thumbnail
Αναλυτικά σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία

Με διαφορετικές «ταχύτητες» αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ: Σημαντική άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν στις περιζήτητες ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, με την Ιατρική Αθηνών να φθάνει ως και 19.300 μόρια έναντι 18.916 πέρυσι, καθώς και στις πολυτεχνικές σχολές του 4ου πεδίου, ενώ αντίθετα πτώση αναμένεται στις οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου όπου, λόγω της μειωμένης ζήτησης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κενές θέσεις σε ΤΕΙ της περιφέρειας.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με οριακές αυξομειώσεις, αναμένεται να διαμορφωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα νομικής, ψυχολογίας και φιλολογίας του 1ου πεδίου, ενώ συγκρατημένη άνοδος αναμένεται στα φυσικομαθηματικά τμήματα του 2ου πεδίου.
Ερώτημα, πάντως, παραμένει πώς θα κινηθούν οι βάσεις στα τμήματα της περιφέρειας, καθώς φέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.), όλα δείχνουν ότι θα είναι ανοδική η πορεία των βάσεων στα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση των υποψηφίων για κάθε τμήμα, όπως αυτή θα καταγραφεί με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογίες των αποφοίτων Γενικών Λυκείων στα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, φέτος οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των αριστούχων που συγκέντρωσαν βαθμολογίες από 18 έως 20 σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 9,48% έναντι 5,7% πέρυσι, ενώ μειώθηκε σε 23.896 έναντι 28.645 πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10.
 
Επιδόσεις
Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων έχουν ως αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η πτωτική τάση των βάσεων που προδιέγραφε η «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και της πρόσθεσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς. Ανά επιστημονικό πεδίο, η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται ως εξής:
Πανελλαδικές: Που θα πέσουν και που θα ανέβουν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 
• 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές, κοινωνικές επιστήμες): Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, πλην της Ιστορίας, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία είναι αυξημένης βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα του 1ου πεδίου, άριστες βαθμολογίες από 18-20 έγραψε φέτος το 5% των υποψηφίων έναντι 1,7% πέρυσι. Οι καλύτερες επιδόσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των προσφερόμενων θέσεων στα τμήματα του πεδίου εκτιμάται ότι θα συγκρατήσουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με οριακές αυξομειώσεις, τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα νομικής, ψυχολογίας και φιλολογίας. Η περιζήτητη Νομική Αθήνας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τα 18.800 μόρια για την εισαγωγή έναντι 18.571 πέρυσι.
Πανελλαδικές: Που θα πέσουν και που θα ανέβουν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ 
• 2ο (θετικές επιστήμες) και 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες): Σαφώς καλύτερες ήταν φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων σε πολλά μαθήματα, όπως στα Μαθηματικά γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, καθώς και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Έτσι, οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές του 2ου πεδίου, αλλά και τις φυσικομαθηματικές του 4ου εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά. Εκτιμάται ότι η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ μπορεί να φθάσει στα 19.000 μόρια έναντι 18.471 πέρυσι.
• 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας): Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής σε περιζήτητες σχολές, όπως στην Ιατρική Αθηνών, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 19.300 μόρια. Είναι ενδεικτικό ότι στη Βιολογία κατεύθυνσης, το μάθημα «κλειδί» για την εισαγωγή στην Ιατρική, το ποσοστό των αριστούχων (με βαθμολογίες από 18-20) έφθασε φέτος το 33,38% έναντι 22,64% πέρυσι. Πάντως, σε περιζήτητα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του 3ου πεδίου, όπως φυσικοθεραπείας, δεν αποκλείεται να σημειωθεί πτώση των βάσεων καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε τις αντίστοιχες βαθμολογίες (14-16).
• 5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα στα Μαθηματικά γενικής παιδείας ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με πέρυσι και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ καλύτερες. Είναι ενδεικτικό ότι υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των αριστούχων, φθάνοντας το 24,17% φέτος έναντι 11,09% πέρυσι. Ωστόσο, λόγω του μειωμένου κατά 20,6% αριθμού των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές. Μάλιστα, λόγω της μειωμένης ζήτησης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κενές θέσεις σε ΤΕΙ της περιφέρειας.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα