Thumbnail
Ο νέος «τσάρος του casual»

Γράφει η Κλειώ Ιωάννου

Τα όρια της γελοιότητας ξεπερνάει πλέον ο life-style αντικομφορμισμός του Γιάννη Βαρουφάκη, φτάνοντας στο σημείο να κοσμεί το πρωτοσέλιδο του περιοδικού esquire σε ρόλο μοδάτου άντρικού προτύπου.

Ο νέος «τσάρος του casual» όπως τιτλοφορείται το περιοδικό, προβάλει τον υπουργό οικονομικών μιας κυβέρνησης της αριστεράς με την ιλουστρασιόν αισθητική της δεκαετίας του 80 και 90, της εποχής που μεσουρανούσαν τα έντυπα του Κωστόπουλου, κάνοντας την επικοινωνιακή αυτοπροβολή εκατοντάδων στελεχών της δεξιάς να ωχριά μπροστά της.

Δεκάδες συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά χτίζουν καθημερινά ένα πολιτικό προφίλ αρκετά απομακρυσμένο από τη σεμνότητα και την ταπεινότητα των υπόλοιπων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι όπως φαίνεται εξαντλούν διακριτικά το χρόνο τους κατά βάση στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν είναι ένα μέσος άνθρωπος, ισχύει. Έχει σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια, έχει καταπιαστεί με αρκετά επιστημονικά πεδία, έχει γράψει βιβλία, έχει συμβουλεύσει πολιτικούς, έχει γυρίσει τον κόσμο και πολλά άλλα. Όλα αυτά φυσικά μέσα στους πολιτικούς κύκλους της πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης (ΠΑΣΟΚ) και υπό την φτερούγα του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι διασυνδέσεις του, επίσης, με τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν κάτι που ποτέ δεν του έλλειψαν εξαιτίας της εύρωστης καταγωγή του.

Το υπεροπτικό όμως ύφος ενός αντισυμβατικού οικονομολόγου που μέσα σε 5 διαφορετικές συνεντεύξεις έχει αλλάξει 5 πολιτικές γραμμές για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των κοινωνιών, την οικονομία, δε νομίζω ότι συγκινεί παρά μόνο καριερίστες, μεταμοντέρνας κοπής.

Δεν λένε τίποτα σε έναν νέο άνθρωπο που βυθίζεται στην ανεργία ή σε ένα οικογενειάρχη που είναι χρεωμένος ως το λαιμό, τα πτυχία και τα ρούχα του Γιάνη. Τον ενδιαφέρει  πολύ περισσότερο αν  πράγματι το 70 ή το 30 τοις εκατό του μνημονίου είναι σε θετική κατεύθυνση. Αν τελικά θα «κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι» (όπως είχε πει), ή αν τελικά θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ που δεν θα πλήρωνε. Αν εν τέλει θα αυξήσει το ΦΠΑ που κάπου αλλού είπε ότι δεν θα αύξανε παρά μόνο σε όσους έχουνε, χωρίς  όμως να διευκρινίζει ποιοι είναι.  Αν είναι εν πάση περιπτώσει η ΕΚΤ «δική μας τράπεζα» (όπως είπε) ή τον δανειστών. Αν τελικά αυτή η δημιουργική ασάφεια τρώγεται ή αν είναι ένας νεολογισμός για να μας πείσει να κάνουμε υπομονή λίγο ακόμη.

Η αριστερή πολιτική δεν χρειάζεται το μάρκετινγκ και την επικοινωνία για να κατακτήσει τις συνειδήσεις του κόσμου. Χρειάζεται πράξεις και ήθος ασυμβίβαστο με τις αξίες και τις κυρίαρχες ιδέες του παρελθόντος ώστε να πλάσει μια κοινωνία που τα σύμβολά της θα ταιριάζουν περισσότερο με την ίδια παρά με στυλάτους «ειδικούς» των αριθμών και των παιγνίων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα