Thumbnail
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΤΗΣ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ Η (ΑΛΛΙΩΣ) ΟΔΗΓΟΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΧΑΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ... 

Στις 22 Ιουλίου 2013 ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, κατήργησε ξαφνικά σε μια στιγμή δυο Τομείς (Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών) και 52 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών αυτών.

Πέρα από την παράλογη και άδικη αυτή ενέργεια για τους εκπαιδευτικούς που και  πτυχία αναγνωρισμένα είχαν και μαθητές είχαν και πλήρες ωράριο είχαν, άφησε επίτηδες  ένα μεγάλο κενό για τη λειτουργία των εναπομεινάντων τάξεων των Τομέων και Ειδικοτήτων που κατήργησε. Και λέμε επίτηδες γιατί δημιούργησε άγχος, σύγχυση και αμφιβολία στους μαθητές, γονείς και διευθυντές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ οι οποίοι δεν γνώριζαν επίσημα για το αν θα λειτουργήσουν τα τμήματα αυτά ή όχι.

Κι ενώ διευκρίνισε ότι θα λειτουργήσει η Γ΄ τάξη των καταργούμενων Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και η Β΄ τάξη των ΕΠΑΣ, διόλου δεν ενδιαφέρθηκε ή καλύτερα επίτηδες δεν ενδιαφέρθηκε για τη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ παρόλο που στο ΦΕΚ του νόμου 4186 για το νέο Λύκειο αρ. 46 παράγραφος 2 και 3 που ψήφισε η βουλή αναφέρει ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τάξεων Β ́ και Γ ́ του ΕΠΑΛ, ο τρόπος αξιολόγησης και διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των τάξεων Β ́ και Γ ́ και κάθε άλλη ρύθμιση που θεσπίζεται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β ́ και αφορά τη λειτουργία των τάξεων Β ́ και Γ ́ του ΕΠΑΛ εφαρμόζονται σταδιακά και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή έως το σχολικό έτος 2015 – 2016.  Οι γονείς και οι μαθητές όμως δεν ενημερώθηκαν. Οι διευθυντές των ΕΠΑΛ επίσης δεν ενημερώθηκαν επισήμως και γραπτώς αλλά στηριζόμενοι στην απόφαση κατάργησης των Τομέων και Ειδικοτήτων του Υπουργείου και των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το άρθρο 82( το άρθρο καταργούσε τους τομείς αλλά δεν καταργούσε τη λειτουργία της Β΄ τάξης) κατεύθυναν (εκτός εξαιρέσεων) τους μαθητές αναγκαστικά σε εγγραφή τους προς άλλες ειδικότητες. Με αυτή τη μέθοδο στη Β΄ τάξη ΕΠΑΛ δεν υπήρξαν εγγραφές μαθητών στις καταργούμενες ειδικότητες, γεγονός όπως καταλαβαίνετε που βόλεψε και διευκόλυνε τον υπουργό και όλους τους άλλους που συμφωνούν μαζί του.

Μετά όμως από αλλεπάλληλες πιέσεις και ερωτήματα των καθηγητών σε διαθεσιμότητα, ο Υπουργός αποφάσισε επιτέλους, και ενώ είχε ξεκινήσει το σχολικό έτος, στις 26-9-2013  με έγγραφό του που κοινοποίησε στο διαδίκτυο και στα σχολεία να διευκρινίσει, ότι σύμφωνα με τη παράγραφο 1 και 5 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στους μαθητές της Β΄ τάξης ημερησίου και Β΄ τάξης εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής του Τομέα «Υγείας και Πρόνοιας». Μαθητές που έχουν εγγραφεί στη Β΄ Τάξη ημερησίου ή εσπερινού ΕΠΑΛ και έχουν ήδη επιλέξει τον ανωτέρω τομέα καλούνται έως τις 30-09-2013 να επιλέξουν εκ νέου μεταξύ των λειτουργούντων στη Β΄ Τάξη των ΕΠΑΛ τομέων.

Όμως οι πιέσεις και τα ερωτήματα συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα ο Υπουργός στις                  14 -10 -2013 να διευκρινίσει ότι κατά το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές που έχουν εγγραφεί στη Β΄ τάξη ημερησίου και Β΄ τάξη εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου δύνανται, έως και τις 16 Οκτωβρίου 2013, να επιλέξουν μεταξύ των λειτουργούντων στη Β΄ Τάξη των ΕΠΑΛ τομέων συμπεριλαμβανομένου και του Τομέα «Εφαρμοσμένων Τεχνών».

 Προσέξτε τις ημερομηνίες: σχεδόν μετά από ένα μήνα της έναρξης του σχολικού έτους, ο Υπουργός αποφασίζει στις 14-10 -2013 να διευκρινίσει τη λειτουργία ενός άλλου κατηργημένου Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές αυτή τη φορά να εγγραφούν στο Τομέα αυτόν μέσα σε μία και μόνη μέρα διότι το έγγραφο αυτό έφτασε στα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στις 15 -10- 2013 και η διορία εγγραφής τους λήγει στις  16 -10 -2013.

Έχουμε έτσι δύο αποφάσεις του ίδιου Υπουργείου σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα μέσω των οποίων ο Υπουργός Παιδείας διδάσκει στους μαθητές και τους πολίτες την έννοια της ....δικαιοσύνης, της ...ισότητας και της  αυθαιρεσίας.

Και ενώ ο Υπουργός δηλώνει προς όλους ότι όλα λειτουργούν σωστά και τέλεια στο υπουργείο του, μάλλον δεν τον πληροφόρησαν ότι επικρατεί χάος στα σχολεία.

Στη Γ΄ τάξη των ΕΠΑΛ και τη Β΄ΕΠΑΣ οι μαθητές δεν έχουν καθηγητές και δεν κάνουν μαθήματα από την αρχή του σχολικού έτους γιατί όταν πήρε την απόφαση να καταργήσει τις οργανικές θέσεις και να μας θέσει σε διαθεσιμότητα δεν σκέφτηκε(;) τι θα κάνει τον Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.  Σε μια προσπάθεια του υπουργού να καλύψει τα κενά που αυτός δημιούργησε, τοποθέτησε ωρομισθίους καθηγητές και αφού αυτοί δεν επαρκούν, πέρασε τροπολογία με την οποία ξαναέστειλε στα ΕΠΑΛ ως καθηγητές, τους συναδέλφους μας που είχε εξαιρέσει και είχε μετατρέψει το καλοκαίρι σε διοικητικούς υπαλλήλους των Διευθύνσεων  Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης .

Και πάλι όμως δεν φτάνουν. Τι άραγε θα σκαρφιστεί ακόμη για να μπορέσει να μας αντικαταστήσει μέχρι να περάσει αυτή η χρονιά και να ησυχάσει; Σε πόσες ακόμη παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες θα προχωρήσει για να μπορέσει να καλύψει το λάθος που έκανε και το χάος που δημιούργησε;

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;