Thumbnail
Τι γράφει το επίμαχο άρθρο

Ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών με 16σέλιδη αγωγή ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ από την ιστοσελίδα protagon και άλλο ένα από τον αθρογράφο Τάκη Μίχα. Αιτία είναι το άρθρο με τίτλο: «Θέλει ο γιατρός μόνο «το καλό» του ασθενούς;»

Όπως αναφέρει ο Ιατρικός σύλλογος: "Ως ιατροί, ως επιστήμονες και λειτουργεί της υγείας, θιγόμαστε βάναυσα από ένα δημοσίευμα που με τη χρήση του άκρως ειρωνικού και συκοφαντικού τίτλου, εμφανίζει τον μέσο Έλληνα ιατρό ως εγκληματία ο οποίος μάλιστα είναι δυνατόν σκοπίμως να αθετεί τις υποχρεώσει του προς τον ασθενή του, σκοπίμως να βλάπτει τον ασθενή του με μοναδικό σκοπό το κέρδος."

Ενώ συνεχίζει: "Το επίδικο δημοσίευμα προκαλεί σαφώς την εντύπωση ότι αφορά το σύνολο των ιατρών, όλο το ελληνικό ιατρικό σώμα το οποίο συστηματικά παραμελεί τάχα το καθήκον του και εκφεύγει των αναγκαίων ποινικών διώξεων και αστικών διεκδικήσεων για ιατρική αμέλεια."

Αναφερόταν μεταξύ άλλων  άλλων στο επίμαχο άρθρο «Η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη σχέση του πολίτη με τον γιατρό. Στην Ελλάδα εξακολουθεί να επικρατεί μία ρομαντική και τελείως εξωπραγματική αντίληψη ότι ο γιατρός έχει ως κύριο κίνητρο των πράξεών του τη βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και όχι τη βελτίωση της δικής του κατάστασης. Ενώ δεχόμαστε για όλους τους άλλους εργαζομένους -τον μπακάλη, τον υδραυλικό κ.λπ.- ότι λειτουργούν στη βάση ιδιοτελών κριτηρίων, δεν δεχόμαστε το ίδιο για τον γιατρό και παθαίνουμε σοκ όταν η πραγματικότητα μας διαψεύδει.

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον γιατρό όπως ακριβώς τον μπακάλη της γειτονιάς - δηλαδή ως κάποιον που άμα δεν προσέξουμε θα ρίξει και μερικές φέτες μπαγιάτικο τυρί στο πακέτο για να το ξεφορτωθεί. Με άλλα λόγια η σχέση γιατρού-ασθενούς θα πρέπει να προσδιορισθεί όπως ακριβώς είναι :Αντιπαραθετική (adversarial). Ο γιατρός θέλει να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο και ο ασθενής θέλει να διασφαλίσει την υγεία του με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Όσο δεν δεχόμαστε αυτή την πραγματικότητα και εξακολουθούμε να βαυκαλιζόμαστε με μύθους, τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε τη θέση του ασθενούς.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα