Thumbnail
«Ελεύθερα οι εργαζόμενοι και εργοδότες να συνάπτουν συμβάσεις»

Της Κλειώ Ιωάννου

Άνθρωπος της Τρόικας και των εμπνευστών της κατάργησης κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.  Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ελεύθερης αγοράς εδώ και χρόνια -όταν δεν βρίσκεται κάτω από την πίεση του εργατικού κινήματος -  αναμασά χωρίς κανένα δισταγμό τις κατευθύνσεις που επιβάλουν στην αγορά εργασίας οι αρχιτέκτονες του νεοφιλελευθερισμού.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του παροτρύνει για το εξής: «Ελεύθερα οι εργαζόμενοι και εργοδότες να συνάπτουν συμβάσεις».  Νομιμοποιώντας πλήρως το νόμο της ζούγκλας που επικρατεί για τους εργαζόμενους όλα τα τελευταία χρόνια, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό και όχι της ύπαρξης σχετικού νομοθετήματος μετά τη συνάντηση που είχε με το υπουργό Ανάπτυξης.

Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με τις θέσεις των εμπόρων για ελεύθερη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ακύρωσε ακόμα και τον ίδιο του το ρόλο λέγοντας χαρακτηριστικά  «ότι δεν είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού».

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. «Υπάρχουν περιπτώσεις που και σήμερα που ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 24 ετών δεν καταβάλλεται»

Ασυγκίνητο μάλλον αφήνει το πρόεδρο των εργαζομένων,  η πρόσφατη έρευνα του Επιστημονικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, όπου και αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ.

Αν ζούσε ο Μίλτον Φρήντμαν αλλά και οι μεγάλοι διανοητές της σχολής του ακραίου φιλελευθερισμού, ακούγοντας τον πρόεδρος της σημερινής ΓΣΕΕ να μιλάει, θα αναθεωρούσαν  πλήρως για το ρόλο των συνδικάτων στην απελευθέρωση της αγοράς. Δεν ξέρω από την άλλη, τι θα έκανε ο Μαρξ αλλά και οι χιλιάδες εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους, θύματα της εργοδοτικής βίας και οι ακόμη περισσότεροι που έφυγαν αγωνιζόμενοι, διεκδικώντας, κατα τη διάρκεια των δύο αιώνων ζωής της εργατικής τάξης, τα στοιχειώδη.

Το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν οι εκατομμύρια εργαζόμενοι που βρίσκονται στη μέγγενη των συνθηκών άγριας εκμετάλλευσης που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση και η Τρόικα. Η απελπισία και ο ατομισμός έχει αντικαταστήσει την αισιοδοξία της αντίστασης που αντλήθηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των πρώτων τριών χρόνων του μνημονίου, με τους γραφειοκράτες του εργατικούς κινήματος να σηκώνουν τον πήχη του συμβιβασμού μέχρι εκεί που δεν πάει.

Μια αντεπίθεση ίσως να μπορούσε να γίνει η καλύτερη άμυνα στη σημερινή εποχή, ξεπερνώντας πρώτα, τα μεγάλα εμπόδια που προκαλεί η υποταγμένη ηγεσία των εργατικών συνομοσμπονδιών με το ξερίζωμά της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ηλικιωμένος εκπαιδευτικός
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται
Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού
Εκπαιδευτικοί (μόνιμοι και αναπληρωτές): εκπαιδευτικών: Ποιες είναι οι προϋπηρεσίες που προσμετρούνται