Thumbnail
Στη φωτογραφία ο Σύλλογος Διδασκόντων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου

OTAN ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ                 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (η γράφουσα ,πρώτη απο  αριστερά)

 Τώρα που όπως φαίνεται κλείνει η αυλαία, καθώς βρίσκομαι στον προθά-λαμο της σύνταξης, αναλογίζομαι πόσο προνομιούχα ήμουν σαν συνειδητή μέτοχος στο γίγνεσθαι μιας εξελικτικής διαδικασίας στο χώρο της εκπαίδευσης εστιάζοντας στην αλήθεια της τέχνης.

 Χαίρομαι που η επαγγελματική μου καριέρα έκλεισε σε ένα χώρο όπου η τέχνη παίζει ενεργό ρόλο στην ολοκλήρωση προσωπικοτήτων, καθώς εμπλέ-κεται στην εκπαιδευτική διαδικασία μεταφέροντας μηνύματα δυνατά που εκ-λαμβάνονται από ευαίσθητους δέκτες σαν πανίσχυρα όπλα ενάντια σε ένα σύστημα που ακολουθεί καιρό τώρα φθίνουσα πορεία.

 Περνώντας 10 χρόνια στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, σαν καθηγήτρια  φιλόλογος από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του, θεωρώ ότι πέρασα σε αυτό τα καλύτερα χρόνια της επαγγελματικής μου εξέλιξης, γιατί βρισκόμουν καθημερινά σε ένα χώρο όπου με γέμιζε η δημιουργικότητα και η αγάπη των παιδιών, αλλά και η ξεχωριστή επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων συνταιριασμένη με ένα ανώτερο συναδελφικό ήθος, που ομολογουμένως με στήριξε  σε δύσκολες στιγμές στις τρικυμίες της ζωής και που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Χαίρομαι επίσης που στην πορεία μου αυτή  συνεργάστηκα (και θα συνεργάζομαι) με συναδέλφους συνδικαλιστές που τιμούν το ρόλο τους πρωτοστατώντας σε διαμαρτυρίες και μαχητικές διεκδικήσεις.

 Απεναντίας λυπάμαι που κάποιοι άλλοι «συνάδελφοι» (εκτός βέβαια του Συλλόγου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου),  πρώην συνδικαλιστές και νυν κάτοχοι εξέχουσας θέσης, στην πορεία φάνηκαν πρόθυμοι εξυπηρετητές κυβερνητικών προταγμάτων που φαινόταν ξεκάθαρα ότι διαμόρφωναν άλλο πλαίσιο στο χώρο της εκπαίδευσης, απέχοντας κατά πολύ από τα ανθρώπινα όρια σε σημείο που η στάση τους να θεωρείται υβριστική απέναντι στην τρομακτικά βιωμένη πραγματικότητα συναδέλφων που είτε απολύθηκαν, είτε δούλευαν με ευτελισμένες  μισθολογικές απολαβές, μετακινούμενοι το λιγό-τερο σε δυο σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριο των 2 επιπλέον ωρών.

Ακόμη το κοινό δεν έχει αντιληφθεί σε τι παλαίστρες μας πέταξε αυτό το μέτρο, όπως επίσης και το μέτρο της αξιολόγησης-απόλυσης που θα δείξει από το Σεπτέμβρη,-αν προλάβει να εφαρμοστεί-, τι πλήγματα θα επιφέρει στον κλάδο μας, διαμορφώνοντας το νέο τύπο λυκείου,  της υποταγμένης εκπαίδευσης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με συγχωνευμένες, απρόσωπες σχολικές μονάδες.

 Λυπάμαι που οι παραπάνω  «συνάδελφοι» (αντιπροσωπευτικός τύπος αυτής της κατηγορίας «συναδέλφων», ο Περιφερειακός μας Διευθυντής Εκπαίδευ-σης)  θέλουν να υπηρετήσουν από θέση ισχύος αυτό το καθεστώς, διακυβεύοντας επικίνδυνα το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα μας, αλλά παράλληλα την ποιότητα ζωής και των συνακόλουθων αξιών της.

 Χαίρομαι όμως πάλι που σε αντιπαραβολή με αυτές τις σκιώδεις φυσιο-γνωμίες, είχα την τιμή να συνεργάζομαι με μια διεύθυνση που στάθηκε δημοκρατικότατα στο ύψος των περιστάσεων και που όταν οι συνθήκες το επέβαλαν, επέλεξε μια αξιοπρεπή στάση ελευθερίας, τη στάση της παραίτη-σης, από τη στάση του συμβιβασμού.

 Χαίρομαι επίσης που συνεργάστηκα (και θα συνεργάζομαι) με ένα πρωτο-πόρο Σύλλογο Γονέων που έδειχνε και δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την εκπαιδευτική μας κοινότητα.

 Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω το προσωπικό καθαριότητας του σχολείου μας που φρόντιζε με το παραπάνω την καλαίσθητη και υγιεινή εμφάνιση του χώρου μας με την διακριτική καθοδήγηση της διευθύντριάς μας.

 Χαίρομαι τέλος, που υπάρχει το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου και μας διδάσκει σε συνεργασία και με το Σύλλογο Φίλων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, που ίδρυσαν οι απόφοιτοί μας, ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.

Αλεξάκη - Χρονάκη Βασιλική (Κική)  26/6/2014

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ερασμους
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας
Οι μαθητές του Γυμνασίου - Λ.Τ. Γενναδίου, δίδαξαν στους Ιταλούς συμμαθητές τους, Ελληνική μαγειρική, Ελληνική γλώσσα καθώς και Ελληνικούς...
Erasmus+: Το Γυμνάσιο - Λ.Τ. Γενναδίου στην Brescia της Βόρειας Ιταλίας