Thumbnail
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκθεση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και στέκεται σε τρία βασικά σημεία:

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 - 3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων, προδιαγράφει σύμφωνα με έκθεση του ο ΟΟΣΑ, όπου γίνεται μάλιστα, έμμεση αναφορά για ψαλίδι στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες από τις περικοπές του Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην έκθεση των 370 σελίδων του Οργανισμού, η οποία αφορά σε 34 χώρες μέλη του, και παρουσιάζει ο Τύπος της Κυριακής, υπάρχει κεφάλαιο, το οποίο στοχεύει στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, φέρνει πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού, αλλά και νέες μειώσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η έκθεση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και στέκεται σε τρία βασικά σημεία:

1. Η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2. Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες αντίστοιχα. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

3. Γίνεται λόγος για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη. Τονίζεται ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργατικού βίου.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα, το οποίο έρχεται να σημαδέψει τις χαμηλές συντάξεις λέγοντας: "Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει, έχουν προστατευθεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά".

Προβλέπει μάλιστα, προδιαγράφοντας ουσιαστικά το τοπίο που διαμορφώνεται, ότι στην Ελλάδα ουδείς θα συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 μέχρι το 2020, ενώ επισημαίνει πως οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις σημαίνουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πάρουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

 

news.gr/

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα