Thumbnail
Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

Μεγάλες ελλείψεις βιολόγων και δυσανάλογες προσλήψεις αναπληρωτών

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ωρών Βιολογίας ΔΕΝ διδάσκεται από Βιολόγους στα σχολεία, όπως δείχνει η μελέτη επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας (5/12/2013) που έχουμε στη διάθεσή μας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη κι αν όλοι οι μόνιμοι Βιολόγοι και Φυσιογνώστες δίδασκαν μόνο Βιολογία με πρώτη ανάθεση, παραμένουν περίπου 11.247 ώρες Βιολογίας, που πρέπει να διδαχθούν από άλλες ειδικότητες ΠΕ04. Το παραπάνω νούμερο αντιστοιχεί περίπου σε 549 Βιολόγους που λείπουν από τα σχολεία αυτή τη στιγμή, αν θεωρήσουμε ότι ο μέσος όρος του ωραρίου των εκπαιδευτικών μετά την αύξηση είναι περίπου 20,5 ώρες.

Φυσικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα παραπάνω είναι απλοϊκή προσέγγιση του θέματος των προσλήψεων και ότι πρόκειται απλά για κάποια νούμερα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι προσλήψεις μετά το 2000, είτε μόνιμων, είτε αναπληρωτών Βιολόγων είναι δυσανάλογες των ελλείψεων σε ώρες Βιολογίας.

Εκτός από τους ελλειμματικούς διορισμούς μονίμων και τις ανεπαρκείς προσλήψεις αναπληρωτών που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, τα στοιχεία εγείρουν ερωτήματα και για το τρόπο ανάθεσης των μαθημάτων στα σχολεία της χώρας, και άρα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η πολυπλοκότητα των βιολογικών φαινομένων καθώς και η ραγδαία πρόοδος της Βιολογίας τα τελευταία χρόνια απαιτεί τη διδασκαλία της βιολογίας στον 21ο αιώνα (αιώνας της βιολογίας) από καθηγητές με το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο!

Ακολουθούν αναλυτικότερα στοιχεία:

Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, πήραμε επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας στις 5/12/2013, και κάναμε μια πρώτη επεξεργασία.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων (survey) του Υπουργείου ο αριθμός τμημάτων Γενικής Παιδείας και Κατευθύνσεων είναι:

 

Αν αντιστοιχίσουμε σε αυτά τα τμήματα τις ώρες που έχουν Φυσική, Χημεία, Βιοχημεία, Βιολογία, Γεωγραφία-Γεωλογία ανά βδομάδα (λαμβάνοντας υπ' όψιν εσπερινά κ.τ.λ), τότε οι ώρες που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα την εβδομάδα στο σύνολο των ελληνικών Γυμνασίων και Λυκείων είναι αυτές που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Αν θεωρήσουμε ότι το υποχρεωτικό ωράριο του καθηγητή Δευτεροβάθμιας, μετά την αύξηση των δύο ωρών έχει πάει από τις 18,5 ώρες στις 20,5 ώρες εβδομαδιαίως, τότε ο αριθμός των ωρών Βιολογίας αντιστοιχούν σε 1815 Καθηγητές Βιολόγους και Φυσιογνώστες, διδάσκοντας μόνο Βιολογία με Α ανάθεση.

Όμως στις 5/12/2013, το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει τους εξής αριθμούς μόνιμων Εκπαιδευτικών ΠΕ04:

 

Άρα οι μόνιμοι καθηγητές Βιολογίας δεν επαρκούν ούτε για να διδάξουν μόνο το μάθημά τους σε Α ανάθεση, ακόμη και με την αύξηση του Υποχρεωτικού ωραρίου κατά δύο ώρες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι λείπουν άλλοι 1815-(1225+41)= 549 καθηγητές Βιολογίας.

Είναι προφανές επίσης ότι το ίδιο συμβαίνει με τους γεωλόγους, ενώ ακριβώς αντίθετη είναι η κατάσταση με τους φυσικούς και τους χημικούς, κάνοντας τους ίδιους υπολογισμούς και με αυτές τις ειδικότητες. Σημαίνει όμως ότι υπάρχουν 11,247 ώρες Βιολογίας πανελλαδικά που δεν μπορούν να διδαχθούν από Βιολόγους. Οι ώρες αυτές Βιολογίας δεν καλύπτονται ούτε με αναπληρωτές βιολόγους καθώς φέτος προσελήφθησαν μόνο 69 αναπληρωτές καθηγητές Βιολόγοι με πλήρες ωράριο και 19 με μειωμένο ωράριο, που δεν προσεγγίζουν καν τον αριθμό 549 καθηγητών που λείπουν.

Ελπίζουμε το ζήτημα αυτό να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και σύντομα να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις  βιολόγων, πράγμα που θα συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση  της ποιότητας της εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία.

Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων

e-mail:[email protected]

https://www.facebook.com/groups/274029956055306/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τιμή ναρκωτικών σε τοίχο σχολείου
Σάλος με διακίνηση ναρωκτικών σε σχολεία: Συνελήφθησαν 5 μαθητές – «Τιμή πώλησης αναγραφόταν σε τοίχο σχολείου»
Πανελλήνιος σάλος με εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο μέσα σε σχολικό συγκρότημα
Σάλος με διακίνηση ναρωκτικών σε σχολεία: Συνελήφθησαν 5 μαθητές – «Τιμή πώλησης αναγραφόταν σε τοίχο σχολείου»
foto_education_pencils_2.jpg
Ζητάμε θεσμούς στήριξης, γιατί οι θεσμοί προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους
Γι’ αυτό είμαστε και θα είμαστε εκπαιδευτικοί. Γιατί κυνηγάμε την ουτοπία, γιατί οραματιζόμαστε το Ιδανικό.
Ζητάμε θεσμούς στήριξης, γιατί οι θεσμοί προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους