Thumbnail
«Τα πανεπιστήμια, μετά τις 1.349 διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, θα λειτουργούν σε μία ακόμα πιο συντηρητική επιχειρηματική κατεύθυνηση.

Τον εφιάλτη των εργολαβιών, με την ισοπέδωση των συλλογικών συμβάσεων και των σωματείων των εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε αναλώσιμο και φτηνό εργατικό δυναμικό, ανέδειξαν χθες εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για κοινό αγώνα. «Η εργολαβία μάς οδηγεί αιώνες πίσω, με εργαζόμενους δούλους», υπογράμμισαν τα σωματεία διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα σωματεία των εργαζομένων στις εταιρείες Wind και Vodafone, ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) και ο σύλλογος εργαζομένων στην Ethnodata.

«Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο της επόμενης ημέρας είναι εδώ, μας χτυπάει την πόρτα», επισήμανε ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέλος της απεργιακής επιτροπής των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ, αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο τα σχέδια της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Τα πανεπιστήμια, μετά τις 1.349 διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, θα λειτουργούν σε μία ακόμα πιο συντηρητική επιχειρηματική κατεύθυνηση. Στη θέση του εργαζόμενου στη γραμματεία θα μπει ο τρομοκρατημένος και υποταγμένος συμβασιούχους των 400 ευρώ, στη θέση του εργαζόμενου στη βιβλιοθήκη θα υπάρχει ανταποδοτική εργασία των ίδιων των φοιτητών, ενώ θα γενικευτεί ακόμα περισσότερο η απλήρωτη δουλειά των ερευνητών και των διδακτόρων», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης.

Έξτρα δίδακτρα

Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος των πανεπιστημίων στα ίδια τα ιδρύματα, δημιουργώντας στρατιά εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, στάθηκε η Ιωάννα Λούβρου, από την απεργιακή επιτροπή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. «Το έξτρα κόστος που αναλαμβάνουν τα ιδρύματα θα οδηγήσει σε δίδακτρα και για τους προπτυχιακούς φοιτητές, όπως συμβαίνει με τους μεταπτυχιακούς σε αρκετά τμήματα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των διοικητικών δεν γίνεται μόνο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά για όλη την κοινωνία.

Ειδικό κουμπί για να πας τουαλέτα

«Ο χρόνος στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών μετριέται με το δευτερόλεπτο, για να πας τουαλέτα πρέπει να πατήσεις ένα ειδικό κουμπί. Υπάρχουν στατιστικά για όλους. Όποιος είναι κάτω από τον μέσο όρο, απολύεται», ανέφερε η Γιώτα Λαζαροπούλου, από το ΣΥΔΑΠΤΤ, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που υπάρχουν στα τηλεφωνικά κέντρα. Όπως σημείωσε, με το καθεστώς εργολαβίας, που υπάρχει τα τελευταία 20 χρόνια, οι τράπεζες έχουν φτηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους, με ωράριο λάστιχο, ενώ κερδίζουν και από τις χαμηλές εργοδοτικές εισφορές.

Να πάρουν ξεκάθαρη θέση τα κόμματα

Στις μεγάλες ευθύνες του παραδοσιακού παραταξιακού συνδικαλισμού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που τη δεκαετία του 1990, όταν πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το φαινόμενο της υπεργολαβίας, έκλεισαν τα μάτια και αδιαφόρησαν, στάθηκε η Εύη Βρέττα, από τον σύλλογο εργαζομένων στην Ethnodata. «Οι εταιρείες δεν έχουν πια πατρίδα, αλλά πηγαίνουν σε τριτοκοσμικές χώρες για φτηνά εργατικά χέρια. Ζητάμε την κατάργηση της επισφαλούς εργασίας και την ένταξη όλων των εργαζομένων στον ίδιο εργοδότη. Είναι καιρός να πάρουν τα κόμματα ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε.

Tον αγώνα των εργαζομένων σε Wind και Vodafone ενάντια στη δημιουργία μίας νέας εταιρείας - εργολαβίας που στόχο έχει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των σωματείων, επισήμαναν οι Σταύρος Σκεύος και Γκόρου Ζακλίν, από τα σωματεία των εργαζομένων. «Το οποίο έργο ή επένδυση να γίνει με τις εργασιακές συνθήκες που υπάρχουν», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία από τον μέχρι τώρα αγώνα τους είναι ενθαρρυντικά. Το «παρών» έδωσαν επίσης καθηγητές και σχολικοί φύλακες σε διαθεσιμότητα, ενώ τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη. «Το πάνελ δείχνει τη γενικευμένη επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αλλά και τη δυνατότητα πολυήμερης απεργίας και αγώνα», υπογράμμισε.

Πηγή: Αυγή 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetaseis
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής...
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ορισμός Εξεταστικού Κέντρου για την εισαγωγή μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία