Thumbnail
Νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδοτήσεις

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα με νέες απαιτήσεις που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

«Ψαλίδι» σε συντάξεις - επιδοτήσεις
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά περικοπές και σε κύριες συντάξεις «ευγενών» Ταμείων, αυτόματη παρακράτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για να καλυφθούν οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ, τον προσδιορισμό των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο, άρση του καθεστώτος προστασίας των εμπορικών μισθώσεων και απελευθέρωση των πλειστηριασμών για «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
 
1 Πιο αναλυτικά, στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν οι κύριες συντάξεις, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των Ταμείων για το 2014. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων θα οδηγήσουν σε «μαύρη τρύπα» κοντά στο 1,8 δισ., με αποτέλεσμα να απειλούνται νέες παρεμβάσεις στα «ευγενή» Ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) και στον ΟΑΕΕ.
 
Οι δανειστές ζητούν «μοντέλο» ΙΚΑ στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (δηλαδή τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα), ώστε να καλυφθεί το κενό από τη μείωση των εισφορών. Μέχρι το 2016 πρέπει να μειωθούν οι εισφορές κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (300 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο).
«Ψαλίδι» σε συντάξεις - επιδοτήσεις
 
Για να καλυφθεί αυτό το κενό έχουν υπάρξει προτάσεις για αντίστοιχη μείωση των παροχών στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών, με βάση τα όσα προβλέπονται στο ΙΚΑ.
 
2 Το δεύτερο «μέτωπο» αφορά στον ΟΑΕΕ, όπου η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να εφαρμόσει την εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 600 εκατομμυρίων τη διετία, που αν δεν καλυφθεί «απειλεί» τις συντάξεις.
 
Το υπουργείο Εργασίας ρίχνει το βάρος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και στην είσπραξη των οφειλών προς τα Ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία του νέου Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και ο μηνιαίος έλεγχος από 1ης Νοεμβρίου των εισφορών που έχουν καταβληθεί (μέσω των ΑΠΔ).
 
Παράλληλα, εξετάζεται η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ με την ασφάλιση και όσων κατοικούν σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.
 
3 Την ίδια ώρα, την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του ΟΓΑ, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση.
 
Η τρόικα ασκεί πιέσεις για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει να εισπραχθούν οι οφειλόμενες ληξιπρόθεσμες εισφορές προς τον ΟΓΑ με απευθείας παρακράτηση των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες εκείνοι που χρωστούν στον Οργανισμό και δεν ρυθμίζουν τα βεβαιωμένα χρέη τους.
 
Το επιχείρημα μάλιστα που θέτουν οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων βεβαίωσης για αναγκαστικές εισπράξεις οφειλών και ζητούν ο συμψηφισμός οφειλών και επιδοτήσεων να γίνει μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περισσότεροι από 280.000 αγρότες δεν πληρώνουν σήμερα τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.
 
Το λεγόμενο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και αυτό που εξετάζεται ως λύση είναι η έκδοση ενταλμάτων παράλληλα με την εκταμίευση των ποσών για τον απευθείας συμψηφισμό με τις οφειλές προς τον ΟΓΑ.
 
Σε περίπτωση πάντως τέτοιων συμψηφισμών πριν ή μετά την πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος σοβαρών καταλογισμών. Η ΕΕ δεν επιτρέπει με ποσά που αυτή καταβάλλει να γίνεται εξυπηρέτηση άλλων υποχρεώσεων.
 
4 Εξάλλου, «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελεί η υποχρέωση να απολυθούν 4.000 υπάλληλοι από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τα τέλη του 2013.
 
Στην πρόσφατη επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Μ. Μορς, αφού αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας, επέμεινε στο αίτημα των δανειστών για την υλοποίηση 4.000 απολύσεων το 2013, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν «ακαριαία» καθώς δεν συνδέονται με την κινητικότητα.
 
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.662 απολύσεις από την ΕΡΤ, όμως δεν έχει προσδιοριστεί ο τελικός αριθμός των υποχρεωτικών απομακρύνσεων, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη δημόσια ραδιοτηλεόραση τους επόμενους μήνες.
 
Αναπάντητο παραμένει από την τρόικα το αίτημα να συνυπολογιστούν στις 4.000 υποχρεωτικές απομακρύνσεις του 2013 οι τυχόν απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες που υπολογίζονται σε 1.000 περίπου, καθώς και οι απολύσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές δικαστικές διαταγές.
 
Κ. Κοκκαλιάρη, Κ. Νάνος, Ν. Τσίτσας
 
Μήνυμα τρόικας στην κυβέρνηση
Απελευθέρωση μισθώσεων
 
Μήνυμα και για τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση, επιμένοντας στην απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει τις επαγγελματικές μισθώσεις.
 
Πιο συγκεκριμένα, χθες, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν γνωστό πως η τρόικα, ανεπίσημα βέβαια, δεν αποδέχεται την πρόταση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για τριετή υποχρεωτική διάρκεια των νέων συμβάσεων μίσθωσης, καθώς και τη διατήρηση των ισχυουσών μέχρι τη λήξη τους. Θέλουν την πλήρη άρση των εμποδίων, δηλαδή να ισχύει ό,τι συμφωνούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τους ενοικιαστές-επιχειρηματίες. Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργού σημειώνουν πάντως ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.
 
Με δεδομένη την επιμονή της τρόικας στο θέμα των επαγγελματικών συμβάσεων, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ανάλογη θα είναι και η στάση της στο φλέγον θέμα της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων για οφειλές των ιδιοκτητών στις τράπεζες.
 
Οι δανειστές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσουν στην ερχόμενη επίσκεψή τους την οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και της κύριας κατοικίας.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ 
 
Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ, 2/10/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές χούντα
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο
Τη σχολική πραγματικότητα τον καιρό της χούντας εικονογραφεί με τον πιο πιστό τρόπο ένα μικρό κιτρινισμένο τετράδιο που έπεσε τυχαία στα χέρια μας.
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο