Thumbnail
Δοκιμαστική διετία για νέες προσλήψεις και μισθός από 586 ευρώ το μήνα

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Αποφάσεις και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου έλαβαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος. Συμφώνησαν να προωθηθεί μείωση μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.

Υπάλληλοι δυο ταχυτήτων, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, θα υπάρχουν πλέον στο δημόσιο. Σε αυτή τη φάση αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το σχέδιο για πρόσληψη υπό δοκιμή των νέων υπαλλήλων.

Στο εξής δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Οι νέοι υπάλληλοι θα διαχωρίζονται στο μισθό από τους παλιούς και θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό. Επιππροσθέτως δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.

Μόλις περάσουν τα δύο δοκιμαστικά χρόνια εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.

Ο στόχος είναι έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από ...τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.

Αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ' ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα είναι μόνιμοι αλλά για τη διετία θα βρίσκονται υπό δοκιμή και θα μπορούν στο τέλος να απομακρυνθούν. Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.

Με βάση το αρχικό σχέδιο οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται με το αντίστοιχο κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα στο ιδιωτικό τομέα:
- Για την κατηγορία του υπαλλήλου με απολυτήριο δημοτικού ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ.

- Για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί, κατ' εκτίμηση, στα 639,35 ευρώ.
- Για τους κατόχους τίτλου ΤΕΙ στα 749,90 ευρώ
-Τέλος για τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ, ο εισαγωγικός μισθός θα ξεκινά περίπου από τα 787,4 ευρώ.

Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τις απολύσεις.

Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά λέει ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες περιμένουν κυρίως να λήξη η περίοδος κατά την οποία έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλη υπηρεσία όσοι βρλίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι διαγωνισμοί προσλήψεων του δημοσίου που τρέχουν, όσοι δεν προσληφθούν με αυτούς τους διαγωνισμούς σε κάποια νέα θέση στο δημόσιο θα βρεθούν εκτός.

Σύμφωνα με υπολογισμούς θα είναι περισσότεροι από 2.500 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας
Ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
ΣΔΘΕ ΕΚΠΑ: Ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση της δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή μας