Thumbnail
Αυξάνονται οι πιέσεις από την Ευρώπη

Το δεύτερο ραντεβού της θα έχει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα με ευρωπαίο αξιωματούχο μια μέρα μετά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπως όλα δείχνουν θα είναι αρκετά σκληρός με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, επιδιώκοντας να βάλει φρένο στην αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του με τους ΑΝΕΛ.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Αυξάνονται οι πιέσεις

Αμέσως μετά την συνάντησή τους, ο Μάρτιν Σούλτς εμφανίστηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς των άλλων κομμάτων αρκετά καυστικός όσον αφορά το πλαίσιο το οποίο θέτει ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι στην Ευρώπη των 28 «στο τέλος πάντοτε γίνονται οι αναγκαίοι συμβιβασμοί».

Σημειώνει, ακόμη, ότι πολίτες ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και προτρέπει τον έλληνα πρωθυπουργό να επικεντρωθεί σε αυτό κι όχι στη συζήτηση περί της κατάργησης της τρόικας.

Ο ίδιος εκφράζει έντονο προβληματισμό για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, καθώς εκτιμά ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν είναι καλός οιωνός για «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ήταν κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, ενώ τόνισε επανειλημμένως ότι δεν γνωρίζει λεπτομερώς τις προτάσεις του κ. Τσίπρα.

Economist

Τα σενάρια που παρουσίασε το γνωστό οικονομικό περιοδικό στο κεντρικό του άρθρο, economist, αποτελούν έναν αλγόριθμο για τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του με αρκετές μεταβλητές να μην μπορούν ακόμα να προσδιοριστούν.

Economist: «Εμπρός, Άνγκελα, φτιάξε μου την ημέρα»...

Με φόντο την αλλαγή των πολιτικών, κυρίως, συγκυριών ο Economist, σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές οι οποίες, όμως, θα μπορούσαν να αποβούν εξίσου μοιραίες: μια καλή, μια καταστροφική και μια λύση συμβιβασμού που όμως, όπως εκτιμούν, θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος με φόντο «την πολιτική και όχι πλέον τόσο οικονομική χροιά της μάχης για το Ευρώ ,  ο συμβιβασμός θα είναι εξαιρετικά δύσκολος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το περιοδικό.

Παρ’όλα αυτά όπως τονίζεται: «Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Α. Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό. Επίσης ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο πως το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών και είναι μη βιώσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής», αναφέρει χαρακτηριστικά το Economist σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει τα δύο παραπάνω σωστά αλλά ένα βασικό λάθος: «να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και να σχεδιάζει να επαναπροσλάβει 12.000 δημόσιους υπάλληλους, να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, αναιρώντας έτσι την με κόπους κερδισμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας".

Η πρόταση του Economist είναι να πειστεί ο κ. Τσίπρας να «πετάξει στα σκουπίδια τον τρελό σοσιαλισμό εμμένοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα περικοπή χρέους - είτε επεκτείνοντας την αποπληρωμή του, είτε -ακόμα καλύτερα - μειώνοντας την ονομαστική του αξία».

Εξάλλου, συνεχίζει το βρετανικό περιοδικό: «ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις αριστερές ανησυχίες του, διαρρηγνύοντας τον κύκλο των προστατευμένων ολιγαρχών και αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά».

Πληροφορίες από in.gr, imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nazi
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
Προδημοσίευση από την εμπλουτισμένη νέα έκδοση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά
«Γιαβόλ» – 4η έκδοση: Πώς ξεπλύθηκαν από το Ναζιστικό τους παρελθόν μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι οι ασθενείς με αυτά τα αυτοαντισώματα είχαν αυξημένα επίπεδα νευροϊνιδίων χαμηλού μοριακού βάρους (Nfl), πρωτεϊνικά...
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ενδείξεις της νόσου εμφανίζονται στο αίμα πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα