Thumbnail
Μια πρωτοποριακής μέθοδος

Μια πρωτοποριακή μέθοδο που θα εντοπίζει γρήγορα τα προβλήματα της καρδιάς, όπως οι αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια, ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στις ΗΠΑ κ.ά.

 
Όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεμβράνη από σιλικόνη που τοποθετείται στην καρδιά σαν... κάλτσα και εντοπίζει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία της, καταργώντας την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη.
 
Η μεμβράνη έχει το σχήμα του περικαρδίου και διαθέτει 68 μικροσκοπικούς αισθητήρες σε ένα φύλλο σιλικόνης, με κυκλώματα που έχουν σχήμα S για να είναι εύκαμπτα και να μην σπάνε όταν λυγίζουν ή τεντώνονται.
 
Οι αισθητήρες παρέχουν στους ειδικούς πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η καρδιά, όπως είναι η θερμοκρασία και το pH που υπάρχει στο εσωτερικό της.
 
Μέχρι στιγμής η μεμβράνη έχει δοκιμαστεί σε τρισδιάστατο αντίγραφο καρδιάς κουνελιού, ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της για χρήση στον άνθρωπο θα διαθέτει κι άλλα ηλεκτρόδια, που θα ρυθμίζουν τον παλμό της καρδιάς όπως ο βηματοδότης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας καρδιακής προσβολής.
 
Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παρόμοιων μεμβρανών που θα χρησιμοποιούνται σε άλλα όργανα όταν έχουν πρόβλημα, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους.
 
Σύμφωνα με τον δρ Hyun-Joon Chung από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, οι κλινικές δοκιμές της νέας μεμβράνης δεν θα ξεκινήσουν σύντομα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της θεωρείται ήδη βέβαιη.
 
Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Advanced Healthcare Materials και Nature Communications, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι επόμενος στόχος τους είναι να βρουν έναν τρόπο ώστε η μεμβράνη να βιοδιασπάται στον οργανισμό όταν πλέον είναι περιττή.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPAIDEYTIKOS
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
Ο επιμορφωτής «κάνει ταληράκια» τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: μετάθεση των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, άρση ευθύνης από...
Μια επιμόρφωση εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό που "ξεχείλιζε“... "σεξιστικά χωρατά” !
gallia
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης
«Η ανάπτυξη αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημιουργημάτων των επενδυτικών κεφαλαίων, ξεκίνησε στη Γαλλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,...
Πώς τα επενδυτικά κεφάλαια τρύπωσαν στην «ελίτ» της γαλλικής εκπαίδευσης
syneleysi_foitites
ΑΕΙ: Πώς να πάρετε «ψηφιακό πτυχίο» από 20 ιδρύματα - Ερχονται και ψηφιακές βεβαιώσεις σπουδών
Σχεδιάζεται επέκταση των ψηφιακών παροχών στα ΑΕΙ με τη βεβαίωση σπουδών και το παράρτημα διπλώματος.
ΑΕΙ: Πώς να πάρετε «ψηφιακό πτυχίο» από 20 ιδρύματα - Ερχονται και ψηφιακές βεβαιώσεις σπουδών
amfitheatro-aei-foitites
Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα 94 Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς κατόχους integrated masters
Πανελλαδικές 2024: Αυτά είναι τα 94 Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!